• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

XAMPP jak otworzyć JS

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,452 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2017 w JavaScript przez klap Początkujący (410 p.)
zmienione kategorie 25 stycznia 2017 przez Eryk Andrzejewski

Cześć, chcę umieścić na stronie zdjęcie, że jak się na nie kliknie to się zmieni się na inne. Chcę to odpalić przez localhost XAMPPa tylko po włączeniu pokazuje mi się tylko puste okienko, że niby tam jest zdjęcie. Pewnie mój kod wymaga poprawki ale jestem początkująca i za bardzo nie wiem co zrobić. Proszę o porady.

Dziękuję za poświęcony czas.

mój kod :

<!DOCTYPE HTML>

<html>
    <head>


        <script>
var tImg = ['1.jpg','2.jpg'];
        
var vImg = true;
function fSetImg(){
    if (vImg){
        document.getElementById('iImg').src = tImg[1];
        vImg = false;
    }
    
    else {
        document.getElementById('iImg').src = tImg[0];
        vImg = true;
    }
}
        </script>
    </head>
    <body>

        <img id="iImg" src="1.jpg" onclick="fSetImg()">

    </body>
</html>

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 stycznia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Użyj konsoli z dev-toolsów w przeglądarce. Sprawdź,  czy ścieżka do obrazka jest poprawna. Zobacz czy nie wyrzuca żadnych błędów.  Tools włączyć za pomocą ctrl - Shift - I w Google Chrome. Jeżeli ścieżki są ok(obrazki znajdują się w tym samym folderze)  spróbuj podmienić je na postać

./nazwaobrazka.jpg

Przesuń cały script na koniec body. Bo może problemem jest to,  że script działa zanim się jeszcze wyrenderuje.  

A tak w ogóle to do czego Ci xampp przy nauce js?
komentarz 25 stycznia 2017 przez Arkadiusz Fus Obywatel (1,100 p.)
Skrypt nie zadziała zanim się wyrenderuje. Dlaczego ?

Bo onclick="fSetImg()" Czyli funkcja wykona się dopiero po kliknięciu :)
komentarz 25 stycznia 2017 przez klap Początkujący (410 p.)
Już działa :) ja się go nie uczę :( to znaczy chciałam ale teraz mam pilnie zrobic projekt i potrzebuje paru rzeczy no a w samym php nie da się wszystkiego, np tego :(

A jeśli będę chciała wstawić parę takich obrazków to skryptu juz nie modyfikuję tylko w sekscji body dodaje pewne ustalenia tak? Czy źle rozumiem cała metodykę tworzenia? :)
komentarz 25 stycznia 2017 przez Arkadiusz Fus Obywatel (1,100 p.)

Jak dobrze zrozumiałem pytanie to: 

"obrazki" czyli ich nazwę przechowujesz w

var tImg = ['1.jpg','2.jpg'];

i jak dodasz tam 

var tImg = ['1.jpg','2.jpg','3.jpg'];

To będziesz mieć ich nazwę dostępną, ale Twój kod zamienia tylko dwa pierwsze obrazki, czyli nie ważne ile będziesz mieć obrazków to będą się zamieniać tylko dwa pierwsze.

I jak dodasz jakiś inny obrazek w sekcji body np.:

<img id="iImg" src="4.jpg" onclick="fSetImg()">

To on się po kliknięciu zamieni na 2.jpg

Nie wiem czy o to Ci chodzi :D

 

komentarz 25 stycznia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Jeżeli chcesz kilka takich samych,  tak samo działających obrazków, to możesz dać kilka obrazków w sekcji body i do każdego dasz tę funkcję w onclicku.  Możesz też dać tablicę z nazwami jako parametr, to wtedy możesz różne obrazy wczytywać
komentarz 25 stycznia 2017 przez klap Początkujący (410 p.)
Mi właśnie chodzi o to że mają być w rzędzie pięć obrazków niezależnych. Na każdy jak kliknę to pojawi się co innego. I właśnie próbuję to zrobić ale nie mam pojęcia jak :(
komentarz 25 stycznia 2017 przez klap Początkujący (410 p.)
Udało mi się :)
komentarz 25 stycznia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Możesz przebudować tę funkcję tak,  żeby przyjmowała tablicę z nazwami obrazków jako parametr i za każdym razem wywoływać z inną tablicą
0 głosów
odpowiedź 25 stycznia 2017 przez Arkadiusz Fus Obywatel (1,100 p.)
u mnie na xampie wszystko ładnie działa, sprawdź czy twoje zdjęcia napewno mają rozszerzenie jpg i czy są w tym samym katalogu co plik html :)
komentarz 25 stycznia 2017 przez klap Początkujący (410 p.)
dziękuję za odpowiedź już działa :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,067 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2015 w SQL, bazy danych przez sofnir Gaduła (4,690 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,019 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 180 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2018 w Hostingi, domeny, usługi przez sapero Gaduła (4,100 p.)

92,565 zapytań

141,418 odpowiedzi

319,602 komentarzy

61,951 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...