• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Współczesna sytuacja

+2 głosów
704 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2015 w Inne języki przez neues Nowicjusz (170 p.)
Witam.

Niektórzy mogli już zauważyć, że jestem początkującym programistą (jeśli mogę się tak już nazywać). Do tej pory siedziałem w C++ i wykładałem się na robieniu [dla mnie] złożonej aplikacji więc pomyślałem, że C++ to może nie być język dla mnie. Zacząłem więc robić mały research i chciałem spróbować kilku języków, ale zawsze kończyło się na tym, że jedyne dostępne tutoriale miały 4 lata albo były nagrane przez jakiegoś Chińczyka z okropnym akcentem, więc rezygnowałem. No nic.

Dlatego chciałbym zadać pytanie wam - doświadczonym programistom - jakie są teraz opłacalne języki? Od czego zacząć? Temat rzeka, ale prosiłbym o jakieś wypowiedzi. Najlepiej podające konkretne przykłady. A konkretniej to chciałbym znać wasze opinie o Scali. Programuje ktoś? Jakaś dobra stronka? A może są jakieś inne bardzo dobre języki programowania, których uczenie się będzie procentować w przyszłości?

Bardzo proszę o odpowiedzi i przepraszam za takie juniorskie pytanie. :)

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 21 maja 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)
wybrane 21 maja 2015 przez neues

Najlepsza

Ważnym jest zadanie sobie pytania - Jakie rzeczy mnie interesują w programowaniu?

Tak samo jak ty zacząłem od C++ i poczułem się źle przy jego niskopoziomowości (w odniesieniu do innych nowoczesnych języków). Pamiętaj - nie poddawaj się :)

Odpowiedziałem sobie na wcześniej wspomiane pytanie następująco:

• Tworzenie stron internetowych - zabrałem się za naukę PHP, HTML, CSS, Javascript
  • Tworzenie gier - wybrałem Javę, ponieważ bez problemu poczułem ten język, a biblioteki pokroju libGDX w tym pomogły. (Tworzyć gry można w różnych językach oczywiście)
  • Tworzenie aplikacji sieciowych (czat, gra multiplayer) - pobawiłem się w Javie i wgłębiłem się w NodeJS.

Myślę, że jakoś Ciebie nakierowałem :)

Na temat Scala wiem tylko tyle, że jest językiem kompilującym się do kodu bajtowego Javy i jest o wiele lepszy przy dużych projektach takich jak Twitter (który sam z niego korzysta).

Uczyć się języków można często prosto z dokumentacji i wiki na oficjalnych stronach.
Również są serwisy specjalizujące się w tej tematyce np. Code Academy 

komentarz 21 maja 2015 przez neues Nowicjusz (170 p.)
Świetnie, że ktoś w końcu zdecydował się na odpowiedź - dziękuję bardzo i od razu mam pytania c.d. Javy, którą też ostatnio rozważałem:

> Czy znasz może jakieś polskie tutoriale z Javy? Gdy oglądam angielskie to mam niedoparte wrażenie, że mogę coś źle interpretować mimo tego, że angielskim władam biegle w mowie i w piśmie. Niestety pan Mirosław niczego z Javy nie nagrał, a przydałoby się.

> Czy to prawda, że Java to jeden z najlepiej płatny języków programowania?

> Czy masz jakieś książki o programowaniu (niekoniecznie w Javie) do polecenia? Może z nich mi będzie się łatwiej uczyć.

Dziękuję z góry. :)
komentarz 21 maja 2015 przez Harsay Pasjonat (23,640 p.)

Z własnego doświadczenia nie wiem jakie zarobki ma programista Java, ale według widocznych informacji w Internecie wychodzi na to, że tak. Jest to język bardzo dojrzały i wykorzystywany w bardzo poważnych projektach (np. banki).

komentarz 21 maja 2015 przez neues Nowicjusz (170 p.)
Bardzo dziękuję za odpowiedź. ♥
+2 głosów
odpowiedź 22 maja 2015 przez niezalogowany

To ja od siebie dodam, żebyś nie kierował się hasłem "najbardziej opłacalne", bo to tylko Cię zgubi. Uwierz mi, że jeżeli będziesz naprawdę dobry, w tym co robisz, to dobrze płatna praca sama Cię znajdzie. A wniosek z tego jest prosty - skoro docenią Cię za umiejętności, a nie technologię, to wybierz taką, w której naprawdę dobrze się czujesz.

Ja od siebie zaproponuję C#. Bardzo szeroki wachlarz możliwości od aplikacji desktop/mobilne, przez webowe (ASP.NET), po gry (choćby Unity3D). Bardzo przypadł mi do gustu. Świat (prawdopodobnie) nie skończy się w najbliższym czasie. Próbuj różnych technologii i wybierz tę, która najbardziej Ci będzie odpowiadać.

Zapomniałem nawiązać do kursów. C# jako technologia M$ znalazł swoje miejsce na darmowej platformie e-learningowej - Microsoft Virtual Academy - do której korzystania gorąco zachęcam.

+1 głos
odpowiedź 21 maja 2015 przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
JAVA , ASSEMBLER , Python , PHP , JavaScript , C# , Technologie Webowe FrontEnd :) , LuaScript . Możliwosci masz dużo ;) polecam jave i webówke cala z fontendu do backendu
+1 głos
odpowiedź 21 maja 2015 przez niezalogowany
No, jeśli chodzi o dosłownie opłacalny język, to Java. Programiści tego języka mają podobno największe zarobki, a Javę możesz znaleźć wszędzie. Ktoś gdzieś już napisał, że jeśli ogarnie się C++, to Java będzie bułką z margaryną, bo jest strasznie uproszczona (dzięki temu też nie jest tak kontrolowana przez programistę, ale nie musi on wtedy pamiętać o takich rzeczach jak wpisanie delete kiedy chce usunąć dynamiczny obiekt), ale jeśli serio nie chcesz C++, to Java powinna być dla ciebie. Zostaje jeszcze tylko HTML, CSS i JavaScript, co jest bardzo proste ;)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 505 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2024 w Inne języki przez Arek04 Użytkownik (740 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 314 wizyt
pytanie zadane 24 października 2019 w Inne języki przez Szymon Grzeczkowicz Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,096 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2019 w Inne języki przez Pivot Użytkownik (560 p.)

93,604 zapytań

142,526 odpowiedzi

322,991 komentarzy

63,088 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...