• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[ZADANIE] oszczędzanie danej kwoty dziennej

Object Storage Arubacloud
0 głosów
297 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2017 w PHP przez Krzysztof Trybuś Mądrala (5,280 p.)
Cześć! Dostałem pewne zadanie do wykonania za pomocą PHP i nie wiem jak się za nie zabrać, co jest mi do jego wykonania potrzebne.

Polecenie brzmiało mniej więcej tak:

 "Napisz skrypt w PHP, który pokaże ile oszczędziłeś w danym dniu pieniędzy"

Myślę, że to powinno wyglądać tak, ale nauczyciela nie zrozumiałem:

1. Za pomocą formularza wprowadzam dane (wybieram zaoszczędzoną kwotę i dzień)

2. Po wyborze określonej ilości dni i kwot wysyłam formularz, a on wyświetla przetworzone dane w taki sposób:

16.01.2017 zaoszczędziłem 100 zł

17.01.2017 zaoszczędziłem 200 zł i tak jedno pod drugim, a na końcu suma.

Teraz nie wiem jak ugryźć temat, czy te daty przechowywać w tablicy i je wywoływać, czy może istnieje jakiś inny sposób? Jak zrobić formularz "wielokrotnego dodawania pozycji", tak żeby wszystkie dane wysłał razem, a nie pojedynczo?

Nigdy czegoś takiego nie robiłem i nie widzę tego :) Proszę o wskazówki, bo dopiero, co ogarnąłem formularze, pętle, warunki, a tutaj już takie zadanie.
komentarz 24 stycznia 2017 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,280 p.)
Witaj, wydaje się że powinieneś dysponować informacją jaka jest wysokość budżetu dziennego i jakie były wydatki danego dnia. Różnica pokaże ew. oszczędności. To jest bardziej skomplikowane od Twojego założenia niestety. Powiedzmy wersja 2.0.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 stycznia 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
Musisz te dane gdzieś zapisywać, więc albo plik txt, albo baza danych. Inaczej tego nie widzę. Jeśli miałby to być formularz z możliwością dodawania wielu pozycji, to musiałbyś użyć JS.
0 głosów
odpowiedź 24 stycznia 2017 przez Pac Plus Mądrala (5,560 p.)
Super, to wchodzisz w podstawy bazy danych.

1. Wczytujesz dwie wartości (data i kwota).

2. Zapisujesz je do pliku.

3. Program musi mieć też opcje odczytania wartości z pliku i wypisania je na ekran.

Czyli dwie opcje 1. Dodaj rekord, 2. Wczytaj liste rekordów

Program może też poprostu sprawdzać czy jest już wpis na konkretny dzień i sam upominać się o dodanie kwoty na dzisiaj. Jeśli nie otrzyma kwoty w konkretny dzień, niech zapisze 0.

Rozplanuj to sobie wszystko na kartce, poczytaj o zapisywaniu i wczytywaniu plików w PHP i napewno się uda C;
komentarz 24 stycznia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
[data] => [wpis]

-> serialize

-> unserialize

owinięte w file_put_contents :)

+ podstawowa wiedza na temat obsługi requestów

($_SERVER['REQUEST_METHOD'])

 

Tak widze to zadanie ;)
komentarz 24 stycznia 2017 przez Krzysztof Trybuś Mądrala (5,280 p.)
Będę próbował :)
0 głosów
odpowiedź 24 stycznia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ja to widzę tak.

https://3v4l.org/Srek2

Ale bez dokumentacji nie kopiuj tego kodu, bo nie zrozumiesz go ;-)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 498 wizyt
pytanie zadane 11 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez Dariusz Szczęsny Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,805 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2016 w Egzaminy zawodowe przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 136 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2019 w HTML i CSS przez zerakot Obywatel (1,870 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,641 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...