• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konstruktywna opinia strony

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
260 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2017 w Nasze projekty przez hskrzypczak98 Nowicjusz (120 p.)
Cześć, zrobiłem swoją stronę portfolio i liczę na konstruktywna opinie od ludzi, którzy siedzą w tym dłużej.

http://www.hubertskrzypczak.pl/
1
komentarz 22 stycznia 2017 przez erx700 Gaduła (3,430 p.)
Pierwsza pozycja w portfolio to jakiś koszmar. W całym swoim życiu nie widziałem tak ociężałej strony.
komentarz 22 stycznia 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Strona ociezala, moim zdaniem umieszczanie znajaomosci w jakis wykresach to bzdura, bo co to ma znaczyc? Nie mozna na tej podstawie podsumowac twoich umiejętności

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 stycznia 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
  • Kodowanie znaków powinno znaleźć się nad jakimkolwiek tekstem. W tym przypadku nad title
  • Przycisk powinien być przyciskiem! No i oczywiście powinien on opisywać co robi. Twój przycisk rozwijania i zwijania menu tego nie robi.
  • h1 strong nie ma sensu. Jeżeli chcesz pogrubić tekst użyj do tego text-weight w CSS-ie. strong używaj dopiero wtedy, gdy chcesz jakiemuś tekstu/wyrazowi nadać większego znaczenia.
  • Dlaczego stworzyłeś dwa menu z takim samym contentem?
  • Nawigacja to lista. Twoja nawigacja to po prostu odnośniki. nav ul li a
  • a[title] w nawigacji nie ma sensu. Przecież powtarza tekst, który jest w linku
  • Nawigacja powinna mieć jakikolwiek label. h2, title, aria-label. Cokolwiek. Z resztą jak większość list.
  • Jeżeli chcesz uzyskać same duże litery to użyj do tego text-transform: uppercase, a tekst napisz tak jak język nakazuje :)
  • W sekcjach użyłbym header-a w article. section article header zamiast section header article
  • alt używamy, aby opisać co znajduje się na zdjęciu, ale w przypadku gdy ono ma znaczenia dla treści strony.
    <img src="./images/analize.png" alt="ikona analizy">
    <h3>Analiza</h3>

    Taki alt nie ma sensu, ponieważ opisuje on tylko ikonę, która nie ma żadnego znaczenia dla treści. Jest ona tylko dodatkiem wizualnym do tekstu poniżej. No i poniżej mamy "Analiza", więc ten tekst wystarczająco opisuje obrazek.

  • "Umiejętności", "Jak działam" powinny być listami.

  • Zamiast dodawać div-a dla clear: both użyj pseudoklasy w CSS-ie :before/:after. Jest to lepsza praktyka, ponieważ wtedy możesz ładnie oddzielić CSS-a od HTML-a

  • <div class="html5">
        <img src="./images/black-html5.png" alt="logo jęzuka znaczikowego html5">
        <div class="bar">
            <div class="fill nine"></div>
        </div>
    </div>

    Opisujesz jakie masz umiejętności. W tym przypadku w HTML-u. Więc obrazek przedstawia logo HTML-a, ale to co mam wyciągnąć z obrazka to to, że masz jakieś umiejętności w HTML-u, a nie w wykonywaniu loga HTML-a. alt="HTML5"

  • Wspomnę tylko, że osoby korzystające z czytnika ekranowego nie będą w stanie odczytać twoich umiejętności, ponieważ nie ma przedstawionych ich w postaci tekstowej, a tylko w wizualnej. Możesz to naprawić, dodając jakieś [aria-label="Średnio zawansowany"] dla .bar

  • <img src="./images/paulapachoportfolio1.png" alt="strona portfolio pauli pacho"><img class="disapear" src="./images/paulapachoportfolio2.png" alt="strona portfolio pauli pacho">

    Raz opisać wystarczy, ponieważ zdjęcia przedstawiają tę samą stronę. No chyba, że chciałbyś zaznaczyć, że na jednym zdjęciu znajduje się strona główna, a na drugim słodkie kotki.

  • _blank a nie blank

  • Kontakt, czyli mail i telefon powinien być dl

  • Zamiast używać p w footer i pomniejszać tekst, użyj odpowiedniego do tego znacznika. Przedstawiam znacznik small

  • :focus nie działa prawie na żadnym elemencie, który powinien go mieć i jest problem z poruszaniem się po stronie za pomocą klawiatury [TAB]

  • Klasy .first, .second nie mają sensu. Przecież mamy w CSS-ie piękny selektor :nth-of-type(1), :nth-of-type(2). Nawet możesz sobie takiego triczka użyć: :first-of-type

  • W CSS-ie klasa o nazwie top, bottom nie powinna istnieć, ponieważ nie opisuje ona klasy. Klasa powinna nazywać element, który stylizujemy a nie jego położenie, kształt, kolor itd.
  • Ogólnie to w większości nie rozumiesz do czego powinno stosować się HTML-a, a do czego CSS-a. HTML przedstawia treść, a CSS ją przedstawia w ładnej formie :) Progressive Enhancement
  • + dorzucam https://validator.w3.org/nu/?doc=http%3A%2F%2Fwww.hubertskrzypczak.pl%2F

To tak na dobry początek :) 

0 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2017 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
Nie jestem webowcem, ale strona wizualnie jest bardzo spójna i ładna, + za responsywność.
Widać że potrafisz się dobrze sprzedać (dział: "jak działam"). Jakbym potrzebował strony zamówiłbym u ciebie.
Pozdrawiam!

Podobne pytania

+2 głosów
8 odpowiedzi 864 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2015 w Nasze projekty przez Eimens Maniak (69,240 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 193 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 483 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2017 w HTML i CSS przez Radek Begej Użytkownik (580 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...