• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd przy stylizacji linku?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
331 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2015 w HTML i CSS przez Patryk Walczak Początkujący (280 p.)

Witam serdecznie forumowiczów. Mam mały problem.

Otóż stylizowałem hiperłącza dla mojej witryny (zadanie domowe)

 

Udało mi się wystylizować hiperłącza w menu bocznym, by nie były niebieskie i nie miały podkreśleń. Jednak hiperłącze "Strona Główna" nie jest biała, a nagłówek strony nie jest domyślnie jasno-niebieski, tylko oba elementy są fioletowe, jakby były odwiedzone. Coś zrobiłem nie tak? W razie czegoś zamieszczam kod HTML i CSS mojej strony z fragmentami, gdzie dałem linki a href i gdzie ten link wystylizowałem w CSS-ie.

HTML:

<div id="logo">
				<a href="index.html" class="link"><h1>Samouczek języka MySQL</h1></a>
			</div>
			
			<div id="navigation">
				<a href="index.html" class="link"><b>Strona główna</b></a> <br/><br/><br/>
					<a href="1.html" class="link">Czym jest język SQL?</a><br/><br/>
					<a href="2.html" class="link">Instalacja MySQL wraz z pakietem XAMPP</a> <br/><br/>
					<a href="3.html" class="link">phpMyAdmin - krótki przegląd</a> <br/><br/>
					<a href="4.html" class="link">Łączenie się z bazą MySQL za pomocą wiersza poleceń</a> <br/><br/>
					<a href="5.html" class="link">Komendy - tworzenie bazy</a> <br/><br/>
					<a href="6.html" class="link">Komendy - tworzenie tabeli w bazie</a> <br/><br/>
					<a href="7.html" class="link">Komendy - dodawanie rekordów</a> <br/><br/>
					<a href="8.html" class="link">Komendy - modyfikacja rekordów</a> <br/><br/>
					<a href="9.html" class="link">Komendy - usuwanie tabeli</a> <br/><br/>
					<a href="10.html" class="link">Komendy - usuwanie bazy</a> <br/><br/>	
			</div>

 oraz CSS:

a:link
{
	color: #ffffff;
	text-decoration: none;
}


a:link:hover
{
	background-color: red;
	cursor: pointer;

}

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 21 maja 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
wybrane 21 maja 2015 przez Patryk Walczak
 
Najlepsza

Skoro stworzyłeś klasę link, to powinno działać bez a:, tzn.:

.link{
color:#ffffff;
text-decoration:none;
}

 

komentarz 21 maja 2015 przez Patryk Walczak Początkujący (280 p.)
Dzięki. Działa. Można zamknąć temat.

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 31 maja 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)

Jeśli link utworzyłeś jako klasę, powinieneś to zapisać w ten sposób:

a.link
{
    color: #ffffff;
    text-decoration: none;
}
 
 
a.ink:hover
{
    background-color: red;
    cursor: pointer;
 
}

Inaczej Ci nie zadziała.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 247 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2020 w HTML i CSS przez aurette Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 621 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2015 w HTML i CSS przez NeroTestero Gaduła (3,240 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,911 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2015 w HTML i CSS przez kamilwdg18 Obywatel (1,080 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...