• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaką szkołę pogimnazjalną wybrać?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
938 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez NTXFN Gaduła (3,430 p.)
Witam,
w przyszłości chciałbym być programistą stron internetowych, aplikacji (również mobilnych), gier komputerowych, Raspberry Pi (itp.), jednym słowem wszystkiego! Szczególnie interesują mnie języki programowania, a zwłaszcza Scala (www.scala-lang.org). Mieszkam w okolicach miasta Bochnia, więc Kraków też wchodzi w rachubę. W szkole uczę się na oceny 4/5, ale myślę, że na koniec roku uda mi się wyciągnąć większość ocen na 5. Jak myślicie jaką szkołę wybrać? Myślałem o: liceum (klasa matematyczno-informatyczna), technikum w Bochni, lub inne tego typu szkoły w Krakowie np. Technikum Łączności (o ile tam się dostanę).
Z góry dziękuję za pomoc.

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

No niestety, nie da się być programistą wszystkiego na raz, tak jak byś chciał indecision

Ja wybrałem technikum u jestem z tego wyboru dość zadowolony. Nie chcę mówić, że liceum będzie gorsze. Poziom wiedzy zdobywanej w technikum nie jest jakiś super ambitny, na pewno nie zostaniesz specjalistą po samym tylko ukończeniu technikum. Ale z drugiej strony w technikum jest sporo zajęć praktycznych, można się trochę nauczyć. Ale to zależy od poziomu szkoły. Dopytaj się jakiegoś ucznia danej szkoły jak wygląda poziom nauczania, popytaj o podejście nauczycieli.

Co dla Ciebie będzie lepsze? Nie mam pojęcia. Musisz sam się zastanowić, zorientować się jakie szkoły są w pobliżu. Być może wybór szkoły nie będzie super istotny, ale skoro już wybrać technikum to warto uważać, bo to dodatkowy rok nauki.

4
komentarz 21 stycznia 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Dodam jedynie, że jeśli autor utożsamia szkołę z miejscem, w którym znacznie zwiększy swoje umiejętności oraz szansę na zatrudnienie w branży, to radziłbym jak najszybciej to przekonanie zmienić — szkoła to jedynie fabryka papierków, zainteresowania rozszerza się we własnym zakresie.
1
komentarz 22 stycznia 2017 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Nawet jeśli się pójdzie do technikum o niskim poziomie nauczania to i tak się sporo nauczy. Ja chodzę do dosyć kiepskiego technikum ale dzięki egzaminom zacząłem się uczyć rzeczy o których nawet bym nie pomyślał gdybym chciał się tego nauczyć będąc w liceum.
komentarz 22 stycznia 2017 przez NTXFN Gaduła (3,430 p.)
Oczywiście nie mam zamiaru zwiększać w ów szkole swoich umiejętności programowania — zwłaszcza tak szczegółowych technologii, o jakich myślę, a z drugiej strony tak obszernego materiału (choć pewne technologie łączą się ze sobą np. za pomocą PhoneGap można pisać aplikacje mobilne z wykorzystaniem HTML, CSS i JS — to samo z C#, Xamarin i Unity).

Właściwie to myślę o wyborze szkoły pod kątem studiów oraz ogólnej wiedzy informatycznej (która w moim przypadku jest mimo wszystko ograniczona). Czy łatwiej zostać programistą po technikum? Czy może łatwiej jest dostać się na dobre studia po liceum? Co większość osób w mojej sytuacji by wybrała? Są jakieś kryteria o których powinienem wiedzieć.
+1 głos
odpowiedź 21 stycznia 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
LO, mat-fiz.
komentarz 21 stycznia 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Dlaczego?
Czemu akurat liceum? Ponieważ łatwiej się dostać na studia?
1
komentarz 22 stycznia 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
LO, bo skończysz rok szybciej i będziesz miał mocniejsze podstawy matematyki i fizyki. Programowania i tak się musisz uczyć sam. Żeby była jasność, chodziłem do technikum, ale teraz, gdybym miał wybierać to bez zastanowienia wybrałbym mat-fiz w LO.
Rozumiem: studia i rok mniej. Ale czy nie będę miał braków w informatyce (w porównaniu z technikum)?
1
Na studiach wszystko wykładane jest od podstaw, a skoro chcesz zostać programistą, to zakładam, że w domu coś tam już się uczysz, więc nie będziesz zaczynał na studiach od zera tylko już z jakąś wiedzą. Na studiach więcej ludzi odpada na analizie matematycznej niż na programowaniu. ;)
No... uczę się ale programowania -- web itp. Co do hardware mam straszne barki.
Ja też, ale mnie nie interesuje hardware to mam to gdzieś. ;-)
+1 głos
odpowiedź 22 stycznia 2017 przez Janusz programowania Bywalec (2,710 p.)

To zależy bardzo mocno od szkoły. Najlepiej popytaj znajomych jak wygląda nauka informatyki w danej szkole, poszukaj w internecie, jedź na dni otwarte. Ja wybrałem LO, profil mat-fiz-inf i niczego z informatyki się nie nauczyłem. Liceum prawdopodobnie lepiej przygotuje cię z przedmiotów ścisłych i łatwiej będzie ci się dostać na studia jakie chcesz. Drugi plus to rok mniej niż w technikum. Jednak szkoła, jak i studia, nie zrobią z ciebie programisty. To zawód w którym większość umiejętności trzeba osiągnąć samodzielną pracą. Wybierz to, co bardziej cię przekona, a swoją pasję rozwijaj samodzielnie.

–2 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2017 przez Radek Budnik 1 Obywatel (1,160 p.)
Technikum Informatyczne

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 750 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 3,548 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 812 wizyt
pytanie zadane 6 września 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez maciekwo Początkujący (250 p.)

93,335 zapytań

142,330 odpowiedzi

322,410 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...