• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Otwarcie pliku .bin

0 głosów
815 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez heros22pt Użytkownik (950 p.)

Witam, mam do przetworzenia w języku C++ plik binarny, jednakże chciałbym go wcześniej podejrzeć jak wygląda. Zainstalowałem parę edytorów plików binarnych, jednakże gdy odtworzę ten plik w edytorze wyskakują mi krzaczki tj.

Ariel.........................ffffffoC..............................

...........

i tak dalej. Zrobiłem program do obsługi tego pliku. Po wczytaniu pliku do programu wyświetla się normalnie "nazwa planety" - "masa planety"... Jednakże udało mi się to zrobić, bo wiedziałem co jest po kolei. Ale co zrobić jeśli nie wiem jaki jest ten plik a chcę go podejrzeć? Na wykładzie widziałem, jak profesor otwiera ten plik w jakimś edytorze i tam jest wszystko pięknie... Znacie może jakiś program który wyświetli mi to w formacietekstowym? 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2017 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
Plik binarny to nie jest plik tekstowy , po co chcesz go podejrzeć skoro masz program , który ci wyświetla co w nim jest ?

W zależności od tego co będziesz chciał do niego zrzucić , program będzie się różnił. Np. Mogę plik tekstowy otworzyć jako plik binarny i zaszyfrować go binarnie . Co wtedy da podgląd tego pliku ? W zasadzie nic.
komentarz 21 stycznia 2017 przez niezalogowany
Zaszyfrować binarnie? A nie zapisać?
komentarz 21 stycznia 2017 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
W zasadzie i jedno i drugie .
komentarz 21 stycznia 2017 przez heros22pt Użytkownik (950 p.)
Ponieważ mam napisany program do jednego pliku... nie nadaje się on do otwarcia innego, a chciałbym podejrzeć, zanim zacznę pisać, co w nim jest
komentarz 21 stycznia 2017 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
No właśnie , nie nadaje się do otwarcia innego . Nie wiem  , nie znam się ale według mnie jedyną opcją jest otworzenie go tym programem i podejrzenie go.

Co chciałbyś w zasadzie zobaczyć po podejrzeniu pliku  w jakimś programie ?
komentarz 21 stycznia 2017 przez heros22pt Użytkownik (950 p.)
No właśnie na wykładzie profesor pokazywał nam ten sam plik. Otorzył go w jakimś programie i tam miał normalnie napisane tak jak w pliku tekstowym "nazwa" - "masa".. Właśnie nie wiem jaki to był program... wyszukałem parę hex edytorów i tam jest efekt taki sam jakbym to w notatniku oglądał.... Myślałem że może ktoś zna teki program
0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2017 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)

Witaj, poszukaj dekompilerów, np. dla .Net.

M.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,130 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez RedMartin Użytkownik (640 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 639 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez Ehlert Ekspert (215,010 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 173 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2016 w C i C++ przez R4leY Nowicjusz (180 p.)

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,647 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...