• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyciekanie zawartości z kontenera

Object Storage Arubacloud
0 głosów
169 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Zainteresowany Nowicjusz (240 p.)
edycja 20 stycznia 2017 przez Zainteresowany

Witajcie, potrzebuję pomocy kogoś bardziej doświadczonego ode mnie.

 

HTML:

<!DOCTYPE HTML>

<html lang="pl">

	<head>		
	</head>
	
	<body>
		
		<div id="kontener1">
		
			<div id="banner_logo"><img src="logo.png"></div>
			<div id="banner_zegar"><</div>

			
			<div id="menu">
				<div class="menu_przycisk"><a href="index.php">Strona główna</a></div>
				<div class="menu_przycisk"><a href="rejestracja.php">Rejestracja</a></div>
				<div class="menu_przycisk"><a href="logowanie.php">Logowanie</a></div>
				<div class="menu_przycisk"><a href="kontakt.php">Kontakt</a></div>
			</div>
		
		</div>
		
		<div id="kontener2">
		
			<div id="panelLewy"></div>
			<div id="panelSrodkowy"></div>						
			<div id="panelPrawy"></div>
			<div id="stopka"></div>
			
		</div>
		
		
	</body>
	
</html>

 

CSS:

body
{
	width: 100%;
	height: 100%;
	margin: 0;
	padding: 0;
    background-color: black;

}

#kontener1
{
	position: absolute;
	top: 0;
	left: 0;
	right: 0;
	height: 120px;
	min-width: 1000px;
	background-color: black;
}

#banner_logo
{
	position: absolute;
	top: 10px;
	left: 30px;
	width: 208px;
	height: 55px;
}

#banner_zegar
{
	position: absolute;
	top: 20px;
	right: 30px;
	font-size: 16px;
	letter-spacing: 1px;
	text-align: right;
}

#menu
{
	position: absolute;
	top: 80px;
	left: 0;
	right: 0;
	height: 37px;
	border-top: 1px solid red;
	border-bottom: 2px solid black;
}

.menu_przycisk
{
	display: inline-block;
	height: 19px;
	padding: 10px 10px;	
	font-size: 15px;
	text-transform: uppercase;
}

#kontener2
{
	position: absolute;
	top: 120px;
	left: 0;
	right: 0;
	bottom: 25px;
	min-width: 1000px;
	min-height: 500px;	
	background-color: gray;
}

#panelLewy
{
	position: absolute;
	top: 0;
	left: 0;
	bottom: 25px;
	width: 250px;
}

#panelSrodkowy
{
	position: absolute;
	top: 0;
	left: 250px;
	right: 250px;
	bottom: 25px;
	min-width: 500px;
	border-left: 2px solid gray;
	border-right: 2px solid gray;	
}

#panelPrawy
{
	position: absolute;
	top: 0;
	right: 0;
	bottom: 25px;
	width: 250px;	
}

#stopka
{
	position: absolute;
	left: 0;
	right: 0;
	bottom: 0;
	height: 20px;
	padding-top: 5px;
	background-color: black
	font-size: 13px;
	letter-spacing: 1px;
	text-align: center;
}

Chciałbym uzyskać efekt polegający na tym, że kontener2 rozciąga się do samego dołu przeglądarki niezależnie od rozdzielczości ekranu. Tak, żeby zajmował całe dostępne miejsce. I to mi się udało.

Jednak oprócz tego chciałbym, żeby po wstawieniu zawartości do panelów (lewego, srodkowego albo prawego) znajdujących się w kontenerze2, kontener2 zwiększał swoją wysokość tak, żeby ją pomieścić pokazując wertykalne paski przewijania.

W tej chwili umieszczając zawartość w dowolnym panelu przekraczającą wysokość kontenera2 paski przewijania się pojawiają jednak zawartość wycieka z kontenera i niemieszcząca się część zamiast w kontenerze pojawia się na czarnym tle strony poniżej kontenera.

 

Czy da się w jakiś sposób to naprawić? Proszę Was o rady.

Pozdrawiam, Zainteresowany.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2017 przez niezalogowany
Po pierwsze masz coś namieszane z tym kontenerem2. Wydaje się jakbyś zapomniał znacznika zamykającego </div> dla #panelSrodkowy
komentarz 20 stycznia 2017 przez Zainteresowany Nowicjusz (240 p.)
Dzięki, poprawione. To był tylko błąd podczas przepisywania
komentarz 20 stycznia 2017 przez niezalogowany
w ogóle zastanów się, czy chcesz w taki styl dalej brnąć... raczej nie robi takiego pozycjonowania, każdego praktycznie elementu na position: absolute;
Przynajmniej z tego co ja wiem :D sam zaczynam, ale jeszcze nie widziałem, aby gdziekolwiek się tak robiło :) także pomyśl, czy nie poczytać nt. elementów pływających, jak pozycjonować stronę za pomocą float
komentarz 20 stycznia 2017 przez Zainteresowany Nowicjusz (240 p.)
Próbowałem robić za pomocą float, tylko przy ich wykorzystaniu nie da się uzyskać takiego efektu jak chcę. Albo przynajmniej ja nie wiem jak za ich pomocą to można zrobić :P

Moje cele to:

1. Banner i menu mają być czarne i mają zajmować 100% szerokości okna i jednocześnie nie mogą być węższe niż width: 1000px;

2. Panele lewy, środkowy i prawy mają zajmować w sumie 100% szerokości okna i pozostałą część wysokości okna. Panel lewy ma mieć 250px, prawy 250px a środkowy dopasować się do pozostałego miejsca między nimi jednocześnie nie może być węższy niż width: 500px. Dodatkowo panele te mają zwiększać swoją wysokość, żeby pomieścić zawartość. Wtedy ma się pojawić pionowy pasek przewijania.
komentarz 21 stycznia 2017 przez magnat253 Nowicjusz (160 p.)
Jestem laikiem, ale z własnego co prawda małego doświadczenia zawsze robię tak że w divie container(pojemnik), określam jego rozmiary width: 1000px; , do tego daje wysrodkowanie czyli margin-left auto; margin-right: auto;  . Następnie kiedy robisz baner ustawiasz mu wymiary np width: 1000px; / height: jaki tam chcesz no i nastepny div np lewa kolumna jak i prawa posiada float: left; wtedy obie dolegaja do siebie, w nich także oczywiscie trzeba ustawić wymiary. jeżeli będą one przekraczać te które zdefiniowałeś w divie container , div np: lewy wywali się.

ustaw sobie lewy div width: 250px; w cssie dopisz float: left;

srodkowy div daj np 500px; float: left;

no i prawy  250px; float: left;

w ten sposób dify będą dolegać do siebie. Pamiętaj, kiedy dodajesz padding musisz odjać to sobie przy width:
komentarz 21 stycznia 2017 przez Zainteresowany Nowicjusz (240 p.)

Udało mi się! Zamiast rozciągać panele za pomocą bottom: 0 do samego dołu ekranu wykorzystałem taki sam kolor tła body jak panele. Efekt jest taki jak chciałem cheeky

Dzięki za pomoc, do usłyszenia smiley

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 98 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2020 w C i C++ przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 308 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2017 w C i C++ przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 512 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2016 w C i C++ przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...