• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP MySql Przesyłanie danych między plikami - disabled

0 głosów
356 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2017 w PHP przez Miki Bywalec (2,480 p.)

Witam,

Piszę kod który ma działać na zasadzie konta bankowego w grze. Wyciąga dane z bazy, następnie wyświetlam echem, użytkownik wybiera "konto" i dane są przekazywane do kolejnego pliku. Wszystko do tego momentu działa.

Chcę zabezpieczyć dane, które są pokazywane użytkownikowi aby nie mógł ich edytować i mam problem z użyciem disabled ponieważ po jego dodaniu do kodu dane nie są przesyłane. Bez disabled wszystko działa. W innym kodzie go użyłem i normalnie przesyła w obrębie jednego pliku.

Proszę o pomoc ponieważ nie wiem jak to zrobić inaczej, a nie chcę całego kodu pakować do jednego pliku. Z góry dzięki za wskazówki i pomoc wink

Oto fragment kodu który sprawia mi problem

plik1.php

<?php 

...

for ($i=0; $i<$ile_wierszy; $i++) {

echo "<form action='test.php' method='post'>";

echo "Wlasciciel: <input type='text' name='wlasciciel' value='$wlasciciel[$i]' disabled='disabled' /><br />";
				echo "Nr konta: <input type='text' name='nrkonta' value='$nrkonta[$i]' disabled='disabled' /><br />";
				echo "Saldo: <input type='text' name='saldo' value='$saldo[$i]' disabled='disabled' /><br />";	

echo "<input type='submit' value='Wybierz konto' />";

echo "</form>";			
			echo "<br><br>";

}

...

?>

test.php

<?php

$wlasciciel = $_POST['wlasciciel'];
	$nrkonta = $_POST['nrkonta'];
	$saldo = $_POST['saldo'];

echo "Wlasciciel: ".$wlasciciel."<br>";
	echo "Nr konta: ".$nrkonta."<br>";
	echo "Saldo: ".$saldo."<br>";

?>

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2017 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Możesz użyć tego http://codepen.io/jaca121212/pen/apJyaq

tutaj input jest ukryty i bez problemu zadziała z przesłaniem danych. na ekranie możesz w tagu p czy span wyświetlić informacje o pobranej treści z bazy.
komentarz 20 stycznia 2017 przez Miki Bywalec (2,480 p.)
Albo coś zrobiłem źle bo podany przez Ciebie kod nie działa tak jak bym chciał. Nie wyświetla mi tak samo jak przy użyciu disabled, a poza tym mogę w pole wpisać tekst z ręki a chodziło o zablokowanie edycji pola.

Dzięki za pomoc ale już sobie poradziłem i użyłem readonly="readonly" i mam efekt o który mi chodziło ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,237 wizyt
pytanie zadane 12 stycznia 2017 w JavaScript przez Tymek Baran Użytkownik (520 p.)
–3 głosów
1 odpowiedź 270 wizyt
pytanie zadane 15 października 2016 w PHP przez Krzysztof15 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,298 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2017 w PHP przez The Pittdroid Początkujący (390 p.)

93,742 zapytań

142,680 odpowiedzi

323,299 komentarzy

63,328 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...