• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ builder - łączenie danych do jednej zmiennej

0 głosów
767 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2017 w C i C++ przez MrFraxis Początkujący (390 p.)

Witam,

Nie bardzo rozumiem w czym jest problem i o co w ogóle chodzi dlatego przedstawię co mam i co muszę zrobić

Mam dwa Edity: W pierwszym jest rok, w drugim dzień.

Problem zaczyna się w momencie, kiedy muszę wczytać dane z pliku. Otóż pliki nazywają się na przykład: 2015-01.txt, plików mam póki co dwa ale znając wykładowcę będzie miał kilka innych żeby sprawdzić czy można też takie odczytać ale nie w tym problem. Próbowałem na kilka sposobów połączyć te dwie liczby w jedną tak, żeby w jednej zmiennej było zapisane 2015-01.txt niestety żaden sposób nie zadziałał. Prawdopodobnie dlatego, że kod do zwiększania/zmniejszania liczb w editach wziąłem z internetu i nie wiem do końca jak on działa. Oto on do zwiększania o 1:

b = StrToFloatDef( reinterpret_cast<TEdit *>(CSpinButton2->FocusControl)->Text, 1);
        b -= 1;
        reinterpret_cast<TEdit *>(CSpinButton2->FocusControl)->Text = FloatToStrF(b, ffFixed, 7, 0);

b - jest to zmienna int 

Podsumowując co potrzebuję:

1) W jaki sposób połączyć dane z dwóch editów w jedną, żeby wyglądało tak: 0000-00.txt

2) Czy mogę później to wrzucić do fopen, żeby otworzyło dany plik? Jeśli tak to w jaki sposób?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 19 stycznia 2017 przez jeremus Maniak (59,720 p.)
wybrane 19 stycznia 2017 przez MrFraxis

Najlepsza
Za bardzo nie wiem w czym problem .

Przecież w obiekcie Edit jest Text

Jeśli tak to po prostu :

Nazwa_pliku=Edit1->Text+"-"+Edit2->Text+".txt"
komentarz 19 stycznia 2017 przez MrFraxis Początkujący (390 p.)
Tak..... rzeczywiście to działa

Dzięki!
komentarz 26 stycznia 2017 przez MrFraxis Początkujący (390 p.)
Problem jednak nadal jest tylko w innym momencie. Nie mogę wrzucić nazwy pliku, która jest AnsiString'iem do fopen. Muszę to skonwertować do const char* ale niestety nigdzie nie znalazłem działającego kodu :/ Ktoś może podpowie?
komentarz 27 stycznia 2017 przez jeremus Maniak (59,720 p.)
nazwa_pliku.c_str()

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,083 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2015 w C i C++ przez lukasz_m Obywatel (1,380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 396 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 693 wizyt

93,741 zapytań

142,677 odpowiedzi

323,296 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...