• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co dalej ? C++

+1 głos
582 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2015 w C i C++ przez Quokiase Początkujący (290 p.)
Witam, przerobilem wszystkie odcinki Pana Mirosława jeśli chodzi o C++, posiadam wiedzę z paru książek i kursów. Jednak póki co doszedłem do poziomu w którym nie wiem jak dalej się rozwijać...

Dodam że jestem młody i nie mogę podjąć stażu czy coś :)

7 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 maja 2015 przez niezalogowany
wybrane 22 maja 2015 przez Quokiase

Najlepsza
Naucz się obsługi bibliotek C++ (np. biblioteka do gier SFML i biblioteka do programów okienkowych Qt, tutaj masz najlepsze tutoriale http://www.youtube.com/#/playlist?list=PL2D1942A4688E9D63 ), przeczytaj książki (np. ,,Symfonia C++" Jerzego Grębosza, ,,Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty" Robert C. Martin), zrób wszystkie zadania ze SPOJ-a http://pl.spoj.com i przy okazji, ja też jestem młody, ale zbyt młody na staż ;)
+1 głos
odpowiedź 20 maja 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Pochwal się może co potrafisz, to pomożemy ci znaleźć cele :)

A tak jeśli nie wiesz już co robić, to wyznacz sobie cel, który może jest i trudny, ale możliwy do realizacji w pojedynkę, chociaż robota miałaby trwać kilka lat. Wtedy mało że utrwalisz obecną wiedzę, to poznasz nową, niezbędną do zrealizowania projektu :) Pozdrawiam :)
komentarz 22 maja 2015 przez niezalogowany
Nie przesadzasz z tym "kilka lat"? Jakbym coś takiego przeczytał na początku nauki, to chyba nigdy więcej bym do programowania nie wrócił ;)
komentarz 22 maja 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Haha :) No ale taka prawda. Można napisać swój OS, rozbudowaną grę 3d, tylko że w 1 przypadku gościu robił coś koło 5 lat, a w drugim gdzieś 8 :) Ale zachęcające jest to, że masz jeszcze jednego kolesia i zrobisz wszystko 2 razy szybciej :)
0 głosów
odpowiedź 20 maja 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Rozwiązuj jak najwięcej zadań, aby cały czas się rozwijać. Z tego co widziałem to dużo osób z tego forum korzysta z: http://pl.spoj.com

Pozdrawiam. smiley

komentarz 20 maja 2015 przez Quokiase Początkujący (290 p.)
Korzystam ze spoj'a, ale wątpię że zdobyta wiedza z tych zadań pozwoli mi pracować w przyszłości np. Nad grami, programami.. Wydaje mi się że dobrą opcją będzie poznawanie bibliotek.
komentarz 20 maja 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Osobiście jeszcze nie jestem na tym poziomie, ale wiem, że po ukończeniu jeszcze kilku tutorialu wezmę się za naukę SFML. Kilka osób z forum również polecało, aby się z tym zapoznać.

http://www.sfml-dev.org/

Przedewszystkim to trzeba nauczyć się analitycznego myślenia, aby problemy, które będziemy napotykać jak najszybciej rozwiązywać. Takie jest moje zdanie. smiley

0 głosów
odpowiedź 20 maja 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Wybierz swój, cel. (projekt)

np. Napisz Aplikację "czat" który łączy się przez internet i przesyła zaszyfrowanie teksty a następnie Aplikacja druga odbiera i wyświetla i to wszystko napisane np. W Qt.

Jeśli coś nie wiesz, (np. jak się komunikuje przez sieć internetową) to wpisz w Google.

W google jest masa kursów.
0 głosów
odpowiedź 21 maja 2015 przez szonek Użytkownik (910 p.)
Co dalej? Zrób jakąś grę, lub aplikację typu paint, symulacja ramienia robota, cokolwiek, możliwości jest dużo. Wymyśl sobie taki projekt przy którym się napewno będziesz rozwijał
0 głosów
odpowiedź 21 maja 2015 przez MrWeb Stary wyjadacz (10,180 p.)

To ja od siebie dodam,

Książki o

• kryptografii,
  • zaawansowanych algorytmach
  • zaawansowanych strukturach danych (kolejka, stos, itd)
  • łączeniu technologii (np C++ i MySQL),
  • zaawansowanej obiektówce,
  • zwiększeniu wydajności kodu,
  • etyka pracy profesjonalnego programisty

Ale przede wszystkim własne projekty! Tylko tak możesz opanować to, czego się nauczyłeś.

0 głosów
odpowiedź 22 maja 2015 przez jako6 Bywalec (2,550 p.)
Polecam ci napisanie progrmu wykorzystującego wszystkie rzeczy z odcinków MZ.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 581 wizyt
pytanie zadane 20 października 2022 w C i C++ przez Ogizu Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,825 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Szycha Gaduła (4,650 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 775 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2017 w C i C++ przez Luryxyt Użytkownik (870 p.)

93,695 zapytań

142,612 odpowiedzi

323,223 komentarzy

63,225 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...