• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadania-bazy danych

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
442 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w SQL, bazy danych przez Smileandlove Nowicjusz (230 p.)
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań dotyczących baz danych. Chciałabym się dowiedzieć jak dokładnie robi się takie zadania, ponieważ nie spotkałam się jeszcze z poleceniami tego typu i nie do końca wiem co zrobić. W zadaniu jest jedna tabela nazwana "pracownicy", znajdują się w niej kolumny id, nazwisko, id_szefa, płaca. Polecenie brzmi:

SELECT a.nazwisko as id, b.nazwisko, a.placa FROM pracownicy a, pracownicy b where a.id_szefa=b.id

Nie rozumiem co mam zrobić w takim przypadku. Jakby skopiować tę tabelkę i mieć dwie identyczne, tylko że jedna to pracownicy a, a druga pracownicy b? Mógłby mi to ktoś wyjaśnić?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 stycznia 2017 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)

Select służy do odczytywania danych, a nie tworzenia, nadpisywania, usuwania. (w CRUD odpowiada za literke R (read)) .

Jeśli wiec chodzi o pobranie wartości z różnych tabel, dobrym wyjściem bedzie użyć operacji JOIN: Docs (mysql).

SELECT a.nazwisko as id, b.nazwisko, a.placa
 FROM tabela1
INNER JOIN  tabela2 b ON ( a.id_szefa = b.id ) 

Warto zapoznać sie z różnynu rodzajami joinów, oraz przećwiczyć w jaki sposób działają.

0 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2017 przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)
Sprecyzuj pytanie - chcesz zrozumieć SELECT'a którego napisałeś ? Czy "skopiować tę tabelkę i mieć dwie identyczne, tylko że jedna to pracownicy a, a druga pracownicy b?"

Czemu nazywasz "pracownicy a" a pozniej nazywasz "pracownicy b"?

Logicznie wg mnie to przypisujesz pracownikom alias a a pozniej po przecinku wchodzisz do tabeli pracownicy jeszcze raz przypisując jej alias b.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 372 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2021 w SQL, bazy danych przez jakubjordanek Obywatel (1,340 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 280 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2018 w SQL, bazy danych przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 168 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2016 w SQL, bazy danych przez Kamil Wielgosz Nowicjusz (200 p.)

93,444 zapytań

142,436 odpowiedzi

322,698 komentarzy

62,806 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...