• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co zrobilem nie tak? Kod podswietlenia przycisku w Android

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
568 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2017 w Java przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

 Witajcie serdecznie. Zaczynam dopiero przygodę z oprogramowaniem w Javie. Czytając różne źródła postanowiłem sklecić' mój pierwszy kod, który ma wyświetlać napis "Hello World" i podświetlić go na zielono po naciśnięciu przez użytkownika aplikacji mobilnej. Kurcze, gdzie tu w kodzie są błędy? Już się całkiem pogubiłem. Proszę serdecznie o pomoc! A i poprawiony kod może kiedyś komuś się przyda.

Pozdrawiam

Ps. Nie wiem, czy powinno być tam (this) czy nie. Nie jestem też pewny czy @override w ogóle ma tu sens.

 

   public class TextView{
public static void main (String[] args)
{
    TextView text1= new TextView (this);
    text1.setText("Hello World")
            setContentView(text1);
text1.setOnTouchListener{
newView.OnTouchListener() {
        @override public void onTouch (ViewV)
                {text1.setHighlight Color (Color Green);
    }}
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 stycznia 2017 przez Jacob99 Obywatel (1,840 p.)

Mógłbyś podać cały kod?

Nie widzę tu nigdzie definicji

newView 
//ani 
ViewV

i co to za wywołanie:

setHighlightColor(Color Green /*?*/)

 

komentarz 17 stycznia 2017 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Witaj Jacob99,

dziękuję za zainteresowanie moim postem. 'newView' występuje, ale zapewne chodzi Ci o cos innego..

Co do wywołania to jest to - zmiana koloru na zielony ale widzę, że musi to jakoś inaczej wyglądać.. Też nie wiem co innego użyć
komentarz 17 stycznia 2017 przez Jacob99 Obywatel (1,840 p.)
edycja 17 stycznia 2017 przez Jacob99

Nie mogę powiedzieć dużo, dopóki nie dasz pełnego kodu klasy.

Przydałyby się też komentarze, bo narobiłeś strasznego zamętu:

1) Tworzysz klasę TextView, a chwilę później w metodzie Main() tworzysz obiekt TEJ klasy? Czy obiekt Android.Widget.TextView? Jeśli to pierwsze (co sugerowałoby to this), to nie podałeś definicji funkcji, zmiennych, etc. Jeśli drugie (co sugeruje reszta kodu), to musisz dodać przestrzeń nazw [lub dyrektywę import (nie zapomnij o przesłanianiu nazw)].

Nie programuję aplikacji na Androida, więc nie jestem mam 100% pewności, ale podświetlenie tekstu napisałbym tak:

text1.setBackgroundColor(Android.Graphics.Color.Green)
// lub
text1.setBackgroundColor(0xff00ff00)
/**
* Kolor jest zapisywany jako argb, czyli
* alpha(bity 31 - 24), red(bity 23 - 16), 
* green(bity 15 - 8) i blue( bity 7 - 0)
*/

Uwaga!

TextView.setHighlightColor służy do zmiany koloru po zaznaczeniu tekstu przez użytkownika, a nie do podświetlania tekstu.

Całe API Androida masz opisane tu: developer.android.com

komentarz 18 stycznia 2017 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
edycja 18 stycznia 2017 przez Kubs




 

Czy ta czcionka podświetla tło czy samą czcionkę, bo właśnie chcę osiągnąć podświetlenie samej czcionki.

Okazuje się, że system.out.printIn nie działa w Android Studio. Może zacznę od wyświetlenia samych słów "Hello World". Ale..ten kod też nie działa

public class TextView {
      public static void main (String[] args)
{
  TextView text1= new TextView ("Hello World");
      Log.d ("Hello World");
}
}

 

komentarz 18 stycznia 2017 przez Jacob99 Obywatel (1,840 p.)

Po pierwsze musisz się odwołać do Android.Widget.TextView, a po drugie przeczytaj deklarację funkcji Log.d(). Dałeś złe argumenty.

komentarz 20 stycznia 2017 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Dzięki serdeczne Jacob99 :) spróbuje to pomału ogarnąć i wrócę z poprawioną wersją.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 396 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 217 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,759 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...