• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zapętlić i wyciszyć muzykę na stronie ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,419 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2015 w JavaScript przez DarkEliat Bywalec (2,810 p.)

Witam, sytuacja wygląda następująco, umieściłem na mojej stronie i internetowej muzykę w tle. kod wygląda tak : 

var muzyczka = new Audio("muzyka/DiGERATi.mp3");

Natomiast do znacznika body dodaję :

onload="muzyczka.play();"

Wszystko działa. Lecz tylko jeden raz, muzyka po skończeniu staje, a ja bym chciał by szła w kółko. Jak to zrobić ? Pozostaje jeszcze jeden problem - głośność. Jak tę muzykę przyciszyć ? Za odpowiedzi w góry dziękuję. Pozdrawiam.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 maja 2015 przez niezalogowany
wybrane 20 maja 2015 przez DarkEliat
 
Najlepsza
komentarz 20 maja 2015 przez DarkEliat Bywalec (2,810 p.)
Jeśli chcesz znać odpowiedź na całe moje pytanie przeczytaj komentarz poniżej.
0 głosów
odpowiedź 20 maja 2015 przez DarkEliat Bywalec (2,810 p.)
edycja 20 maja 2015 przez DarkEliat

Ok wymyśliłem. Dla tych, którzy także nad tym myśleli pokazuję jak to zrobić by zapętlić i wyciszyć muzykę, trzeba napisać taki kod :

var muzyczka = new Audio("sciezka_do_muzyki");

var timer1 = 0;

var timer2 = 0;

muzyczka.volume=0.20; //to jest głośność, przedział to 0.0 - 1.0 np. 0.25 czyli ćwiartka pełnej głośności

function odnowa() { muzyczka.play(); }

function start() {

timer1 = setTimeout("odnowa()", tutaj_jest_wartosc_liczbowa_w_milisekundach_ona_jest_o_kilka_sekund_dluzsza_niz_sam_utwor);

timer2 = setTimeout("start()", patrz_wyzej_plus_kilka_milisekund);}

Natomiast do body trzeba dodać :

onload="start(); odnowa();"

Wszystko powinno działać. Wszystko wymyśliłem sam, ale na tę głośność naprowadził mnie użytkownik "joszi1980" dlatego daję mu najlepszą odpowiedź.

 
 
 
komentarz 20 maja 2015 przez niezalogowany
Bardzo dziękuje i pozdrawiam :)
komentarz 20 maja 2015 przez niezalogowany
Świetnie ! :)

Można jeszcze w js fajny efekt zgłaśniania i wyciszania zrobić (na początku i końcu utworu)

Takie płynne zgłaśnianie dobrze się prezentuje. Chyba, że plik ma już ten efekt
komentarz 20 maja 2015 przez Comandeer Guru (600,710 p.)

Jedna drobna uwaga:

komentarz 21 maja 2015 przez DarkEliat Bywalec (2,810 p.)
Prawdopodobnie masz rację, lecz sugerowałem się nauką Pana Mirosława.
komentarz 21 maja 2015 przez niezalogowany
Poszło ci bardzo dobrze, sam rozwiązałeś problem (potrzebowałeś tylko małej strzałki, która wskazała ci odpowiedni kierunek)
komentarz 21 maja 2015 przez DarkEliat Bywalec (2,810 p.)

Bardzo dziękuję za te słowa, jest mi bardzo miło. Przed chwilą zadałem kolejne pytanie, polecam zajrzeć : https://forum.pasja-informatyki.pl/22035/naprawic-dodaniu-filmu-youtube-mojej-stronie-strona-sie-bardzo-zacina-dlugo-laduje . Pozdrawiam

 
 
 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 191 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 118 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2016 w JavaScript przez Wookiee Użytkownik (980 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 558 wizyt

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...