• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

span class, a getElementsByClassName

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
276 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2017 w JavaScript przez Sandraa Nowicjusz (170 p.)

Cześć!

Robię dość prostą rzecz. Chodzi mi, aby po pobraniu danych od użytkownika za pomocą prompt, wyświetlała się ona w ładnie sformatowanym tekście na stronie. Zależy mi na tym, aby cały tekst, a więc i generowane dane zamknąć w klasach (class). Poniższy kod mi nie działa.

var date = prompt("Podaj datę w formacie xx/xx/xxxx");

document.getElementsByClassName('day') = date;

a w HTML mam 

<span class=”day”></span>

 

Kod działa dla getElementById, ale mi zależy na class, aby tekst nie układał się blokowo. Czy konieczne jest tu użycie id? Proszę pomóżcie! 

komentarz 11 stycznia 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Spróbuj 'document.getElementsByClassName('day')[0] = date;'
komentarz 11 stycznia 2017 przez Sandraa Nowicjusz (170 p.)
Niestety w dalszym ciągu brak efektu. Tekst się nie wyświetla. :/ W konsoli nie ma też żadnych komunikatów.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 stycznia 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
wybrane 11 stycznia 2017 przez Sandraa
komentarz 11 stycznia 2017 przez Sandraa Nowicjusz (170 p.)
Dziękuję, to wiele wyjaśnia. :)
0 głosów
odpowiedź 11 stycznia 2017 przez Marcin2000Xpl Gaduła (3,250 p.)

Tu masz skrypt JavaScript, który zadziała do wszystkich klas

var date = prompt("Podaj datę w formacie xx/xx/xxxx");
 
var day_elements=document.getElementsByClassName('day');
for(var i=0; i<day_elements.length; i++){
  day_elements[i].innerHTML=date;
}

Zawartość elementu ustawia się przypisując daną zawartość do właściwości "innerHTML".

komentarz 11 stycznia 2017 przez Sandraa Nowicjusz (170 p.)
Dziękuję za wyjaśnienie! Nie wpadłabym, aby zrobić to przez pętle.

W poprzednich wersjach kodu miałam document.getElementsByClassName('day').innerHTML = date;

ale też nie działało.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 206 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2018 w HTML i CSS przez Oskar4002 Początkujący (470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 277 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w HTML i CSS przez mmaatteusz Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 253 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2020 w HTML i CSS przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...