• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JavaScript - Uzyskiwanie wartości z bash'owego polecenia.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
345 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2017 w JavaScript przez danielos8 Nowicjusz (150 p.)

Witam serdecznie,

przeszukałem internet i nie mogę dojść do prawidłowego rozwiązania.
Mam na danej stronie skrypt JavaScriptu i chciałbym, żeby co 5 sekund pobierał wartość, którą uzyska dzięki komendzie bashowej. W PHP działa mi, ale chciałbym, żeby wartość ta odświeżała się na stronie bez ponownego jej ładowania.
W PHP wygląda to u mnie np. tak: 

  echo exec('cat plik');

Da się wykonać to w JS'ie?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 stycznia 2017 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
wybrane 12 stycznia 2017 przez danielos8
 
Najlepsza
Możesz do tego użyć Ajaxa.
komentarz 14 stycznia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Możliwe, z dużą dozą prawdopodobieństwa, że dobrze prawisz :D
komentarz 14 stycznia 2017 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)

Mam na danej stronie skrypt JavaScriptu i chciałbym, żeby co 5 sekund pobierał wartość, którą uzyska dzięki komendzie bashowej

Pytanie dotyczy dokładnie odczytu zawartości pliku znajdującego się prawdopodobnie na serwerze, a to można zrealizować

 

Słucham? Ja rozumiem że ludzka natura działa zwykle na opór, i chcesz udowodnić swoją teze, ale Panie bez przesady. 

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego że wykonanie polecenia bashowego może być dostepne dla okreslonej grupy osób. Przez co liczba requestów sie bardzo zmniejsza, może to być np określona grupa pracownicza. Na systemach np do sprzedaży internetowej pracują normalnie ludzie. 

A co do szybkości socketów a ajaxa na dosyć małej ilości reqestuów, podesłać Ci jakiś ciekawy artykuł z testami, czy sam dasz rade znaleźć w google?

Jaki problem miałeś przy tym 1k userów, czy to też wyssane z palca?

 

Nastepna rzecza, jest poziom człowieczka który zadaje pytanie, chcesz go uczyć socketów, w momencie w którym on nie wie jak działa ajax oraz asynchroniczność? 

komentarz 14 stycznia 2017 przez niezalogowany
@Fenix, nie wiem ile takich osób będzie miało potencjalnie do takiego pliku, z resztą to bez znaczenia w kontekście tego co próbuję przekazać.

Chodziło mi o to, że istnieje spora szansa na zrealizowanie rozwiązania tego programu lepiej i to bez requestów albo z znacznym ich ograniczeniem, co z resztą opisałem w odpowiedzi którą nieumiejętnie wyciąłeś ;)

Nie chcę go uczyć socketów, ani ajaxa. Wspomniałem jedynie że prawdopodobnie można zrobić to lepiej, polecam nauczyć się czytać ze zrozumieniem, a nie wycinać w cytatach najbardziej istotne części wypowiedzi ;)

Dlatego darujmy sobie już dalszą dyskusję w tym wątku, bo powoli odbiega od tematu, jeżeli chcesz podsyktować to zapraszam na PW
komentarz 14 stycznia 2017 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Nie, nie odpisałeś. Prosze Cie przeczytaj tytuł wątku, przykład echo exec('cat plik'); jest w tym wypadku chyba najmniej ważny, kolega napisał że np to tak wygląda w php. Ale w pytaniu nie ma nic o żadnym pliku, a wykonaniu komendy bashowej. To w jaki sposób chcesz inaczej rozwiązać taki problem bez połączenia w żaden sposób z serwerem? Chetnie sie dowiem.
komentarz 14 stycznia 2017 przez niezalogowany

Tutaj nie jest raczej wykonanie skryptu, a jego output skoro chcemy go pobrać, jednakże dalej uważam że bez interakcji autora pytania to jedynie puste dywagacje i:

jeżeli chcesz podsyktować to zapraszam na PW

0 głosów
odpowiedź 11 stycznia 2017 przez niezalogowany
Nie (o ile ten plik będzie tylko na serwerze), JS działa w kontekście przeglądarki użytkownika i danej strony, a nie serwera (tzn kod js wykonuje się na komputerze przeglądającego witrynę).
komentarz 11 stycznia 2017 przez danielos8 Nowicjusz (150 p.)
Rozumiem.
Jednak potrzebne jest mi to do projektu, który i tak odpalam na własnym laptopie(gdzie mam serwer strony). Więc czy mógłbym w takim wypadku jakoś to wykonać?
komentarz 11 stycznia 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Skoro Ci w PHPie działa, to zrób to w PHP, a na front wysyłaj json i obsłuż go ajaxem.

Podobne pytania

+2 głosów
0 odpowiedzi 699 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez adio93 Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 178 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2018 w C i C++ przez gunaterek Bywalec (2,760 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...