• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ponowne ,,losowanie'' liczby

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,208 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2015 w C i C++ przez serabio Nowicjusz (180 p.)
Witam mam problem z losowaniem liczby .

Potrzebuje 6 losowych liczb ktore sie nie powtarzaja z zakresu 1-50 (jak w duzym lotku)

Probowalem w ten sposob

liczbawylosowana1=rand()%50+1;
    for(;;)
    {liczbawylosowana2=rand()%50+1;
    if(liczbawylosowana2=liczbawylosowana1)
        continue;
        else
        break;

Jak sprawic by program ponownie wylosowal liczbe (ktora bedzie inna niz poprzednie)

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Zrób tablicę. uzupełnij ją indeksami. Losuj liczbę. Tą którą wylosowałeś przepisuj a w tablicy dajesz np -1. W późniejszych losowaniach -1 omijasz.
komentarz 19 maja 2015 przez serabio Nowicjusz (180 p.)
tablic jeszcze nie przerabialem, da sie jakos inaczej ?:D
komentarz 19 maja 2015 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
6 liczb do wylosowania bez tablic? Sado maso :D przerób tablice, poźniej bierz się za algorytm losowania bez powtórzeń.
komentarz 19 maja 2015 przez 1110200039910 Gaduła (4,630 p.)
A do tablicy nie może dostać się inna taka sama liczba? Nie rozumiem twojego pomysłu.
komentarz 19 maja 2015 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Tworzysz funkcję i tablicę.

tab[0] = 0;
tab[1] = 1;
//...
tab[50] = 50;

Do funkcji wchodzi ta tablica(w zasadzie wskaźnik na nią) i jej rozmiar. W jej ciele losujesz indeks.

if(tab[rand] != -1/*Lub inna wartość którą przyjmiesz za "wadliwą"*/)
         return tab[rand];
else
        //losuj dalej.

 

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
Robienie tego bez tablicy jest kodożerne. Jednak jeśli liczb jest tylko sześć to możesz zrobić miejsca na te liczby ,, z palca".
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Bartek85 Mądrala (7,440 p.)
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <cstring>
#include <ctime>
using namespace std;

int main() {
 
	const unsigned short tabSize = 6;
	const unsigned short minValue = 0;
	const unsigned short maxValue = 50;
	short doneNumber = 0;
	unsigned short tab[tabSize];
	memset(tab, 0, tabSize*sizeof(unsigned short));	
	srand(time(NULL));

	while(doneNumber < tabSize)
	{
		bool isExist = false;
		short tmp = minValue + rand()%(maxValue + 1);		
		for(int i=0; i < tabSize; ++i)
		{
			if(tab[i] == tmp)
			{
				isExist = true;
				break;
			}
		}		
		if(!isExist)
			tab[doneNumber++] = tmp;		
	}

	for(int i = 0; i < tabSize; ++i)	
		cout << "i=" <<  tab[i] << endl;

	getchar();
	return 0;
}

Proszę.

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Emil Kob Bywalec (2,640 p.)
#include <ctime.h>
#include <iostream.h>
#include <cstdlib.h>

int main()
{
        int a, b, c, d, e, f, x;
        a=b=c=d=e=f=x=51;
        cout<< "Losujemy 6 liczb od 0 do 50\n";
        srand(time(NULL));
        for (int i=0 ; i<6 ; i++)
        {
                do
                {
                        x=rand()%51;
                }
                while (x==a || x==b || x==c || x==d || x==e || x==f);
                if (i==0) a=x;
                if (i==1) b=x;
                if (i==2) c=x;
                if (i==3) d=x;
                if (i==4) e=x;
                if (i==5) f=x;
                cout<< x<< "\n" ;

        }
        getchar();
        return 0;
}

Myślę, że taki kod po analizie zroumiesz.

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez skav3n Gaduła (3,900 p.)

W pythonie napisałbym coś takiego:

import random
lista = list(range(1, 51))
random.shuffle(lista)
print(lista[:6])

 Możesz zrobić podobnie, czyli:

1. Tworzysz listę 50 elementów,

2. Używasz metody która tasuje elementy wewnątrz listy,

3. Drukujesz 6 pierwszych elementów.

:)

0 głosów
odpowiedź 20 maja 2015 przez Adam Początkujący (260 p.)
edycja 20 maja 2015 przez Adam
#include <windows.h>// Sleep() , exit(0) , system ("cls")

Uzyj tej biblioteki bo ma funkcje Sleep()

 

srand(time(NULL)); // pobieram ilosc sekund od 1 stycznia 1970r, od polnocy.
    //system("cls");

    for(int r=0; r<5; ++r) {
        system("cls");
        int    liczba_ms = (rand()%500+1)-500;//czas opoznienia do funkcji Sleep()
        liczba = ((rand()%50)+1);// liczby od 1 do 50
        ::tab1[r] = liczba;
        ::suma +=liczba;
        cout<<endl<<"Wygenerowano " <<r+1<<" liczbe.";
        Sleep(500+liczba_ms);
    }

Adaptuj powyższy kod z funkcjąSleep()

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 175 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2016 w C i C++ przez jelonek2006 Początkujący (420 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 327 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2015 w C i C++ przez M4tthew Gaduła (4,480 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 622 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2020 w JavaScript przez Programator6909 Użytkownik (780 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...