• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ponowne ,,losowanie'' liczby

0 głosów
295 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2015 w C i C++ przez użytkownika serabio Nowicjusz (180 punkty)
Witam mam problem z losowaniem liczby .

Potrzebuje 6 losowych liczb ktore sie nie powtarzaja z zakresu 1-50 (jak w duzym lotku)

Probowalem w ten sposob

liczbawylosowana1=rand()%50+1;
    for(;;)
    {liczbawylosowana2=rand()%50+1;
    if(liczbawylosowana2=liczbawylosowana1)
        continue;
        else
        break;

Jak sprawic by program ponownie wylosowal liczbe (ktora bedzie inna niz poprzednie)

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez użytkownika Ehlert Maniak (73,350 punkty)
Zrób tablicę. uzupełnij ją indeksami. Losuj liczbę. Tą którą wylosowałeś przepisuj a w tablicy dajesz np -1. W późniejszych losowaniach -1 omijasz.
komentarz 19 maja 2015 przez użytkownika serabio Nowicjusz (180 punkty)
tablic jeszcze nie przerabialem, da sie jakos inaczej ?:D
komentarz 19 maja 2015 przez użytkownika Ehlert Maniak (73,350 punkty)
6 liczb do wylosowania bez tablic? Sado maso :D przerób tablice, poźniej bierz się za algorytm losowania bez powtórzeń.
komentarz 19 maja 2015 przez użytkownika Abizaas Gaduła (4,570 punkty)
A do tablicy nie może dostać się inna taka sama liczba? Nie rozumiem twojego pomysłu.
komentarz 19 maja 2015 przez użytkownika Ehlert Maniak (73,350 punkty)

Tworzysz funkcję i tablicę.

tab[0] = 0;
tab[1] = 1;
//...
tab[50] = 50;

Do funkcji wchodzi ta tablica(w zasadzie wskaźnik na nią) i jej rozmiar. W jej ciele losujesz indeks.

if(tab[rand] != -1/*Lub inna wartość którą przyjmiesz za "wadliwą"*/)
         return tab[rand];
else
        //losuj dalej.

 

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez użytkownika Szahid Stary wyjadacz (13,050 punkty)
Robienie tego bez tablicy jest kodożerne. Jednak jeśli liczb jest tylko sześć to możesz zrobić miejsca na te liczby ,, z palca".
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez użytkownika Bartek85 Mądrala (7,080 punkty)
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <cstring>
#include <ctime>
using namespace std;

int main() {
 
	const unsigned short tabSize = 6;
	const unsigned short minValue = 0;
	const unsigned short maxValue = 50;
	short doneNumber = 0;
	unsigned short tab[tabSize];
	memset(tab, 0, tabSize*sizeof(unsigned short));	
	srand(time(NULL));

	while(doneNumber < tabSize)
	{
		bool isExist = false;
		short tmp = minValue + rand()%(maxValue + 1);		
		for(int i=0; i < tabSize; ++i)
		{
			if(tab[i] == tmp)
			{
				isExist = true;
				break;
			}
		}		
		if(!isExist)
			tab[doneNumber++] = tmp;		
	}

	for(int i = 0; i < tabSize; ++i)	
		cout << "i=" <<  tab[i] << endl;

	getchar();
	return 0;
}

Proszę.

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez użytkownika Emil Kob Użytkownik (780 punkty)
#include <ctime.h>
#include <iostream.h>
#include <cstdlib.h>

int main()
{
        int a, b, c, d, e, f, x;
        a=b=c=d=e=f=x=51;
        cout<< "Losujemy 6 liczb od 0 do 50\n";
        srand(time(NULL));
        for (int i=0 ; i<6 ; i++)
        {
                do
                {
                        x=rand()%51;
                }
                while (x==a || x==b || x==c || x==d || x==e || x==f);
                if (i==0) a=x;
                if (i==1) b=x;
                if (i==2) c=x;
                if (i==3) d=x;
                if (i==4) e=x;
                if (i==5) f=x;
                cout<< x<< "\n" ;

        }
        getchar();
        return 0;
}

Myślę, że taki kod po analizie zroumiesz.

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez użytkownika skav3n Bywalec (2,640 punkty)

W pythonie napisałbym coś takiego:

import random
lista = list(range(1, 51))
random.shuffle(lista)
print(lista[:6])

 Możesz zrobić podobnie, czyli:

1. Tworzysz listę 50 elementów,

2. Używasz metody która tasuje elementy wewnątrz listy,

3. Drukujesz 6 pierwszych elementów.

:)

0 głosów
odpowiedź 20 maja 2015 przez użytkownika Adam Początkujący (260 punkty)
edycja 20 maja 2015 przez użytkownika Adam
#include <windows.h>// Sleep() , exit(0) , system ("cls")

Uzyj tej biblioteki bo ma funkcje Sleep()

 

srand(time(NULL)); // pobieram ilosc sekund od 1 stycznia 1970r, od polnocy.
    //system("cls");

    for(int r=0; r<5; ++r) {
        system("cls");
        int    liczba_ms = (rand()%500+1)-500;//czas opoznienia do funkcji Sleep()
        liczba = ((rand()%50)+1);// liczby od 1 do 50
        ::tab1[r] = liczba;
        ::suma +=liczba;
        cout<<endl<<"Wygenerowano " <<r+1<<" liczbe.";
        Sleep(500+liczba_ms);
    }

Adaptuj powyższy kod z funkcjąSleep()

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 83 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2016 w C i C++ przez użytkownika jelonek2006 Początkujący (350 punkty)
+1 głos
3 odpowiedzi 108 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2015 w C i C++ przez użytkownika M4tthew Gaduła (4,420 punkty)
0 głosów
3 odpowiedzi 86 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2015 w PHP, Symfony, Zend przez użytkownika SebastianGomularz Dyskutant (9,490 punkty)
...