• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ponowne ,,losowanie'' liczby

0 głosów
346 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2015 w C i C++ przez serabio Nowicjusz (180 p.)
Witam mam problem z losowaniem liczby .

Potrzebuje 6 losowych liczb ktore sie nie powtarzaja z zakresu 1-50 (jak w duzym lotku)

Probowalem w ten sposob

liczbawylosowana1=rand()%50+1;
    for(;;)
    {liczbawylosowana2=rand()%50+1;
    if(liczbawylosowana2=liczbawylosowana1)
        continue;
        else
        break;

Jak sprawic by program ponownie wylosowal liczbe (ktora bedzie inna niz poprzednie)

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Ehlert Szeryf (84,960 p.)
Zrób tablicę. uzupełnij ją indeksami. Losuj liczbę. Tą którą wylosowałeś przepisuj a w tablicy dajesz np -1. W późniejszych losowaniach -1 omijasz.
komentarz 19 maja 2015 przez serabio Nowicjusz (180 p.)
tablic jeszcze nie przerabialem, da sie jakos inaczej ?:D
komentarz 19 maja 2015 przez Ehlert Szeryf (84,960 p.)
6 liczb do wylosowania bez tablic? Sado maso :D przerób tablice, poźniej bierz się za algorytm losowania bez powtórzeń.
komentarz 19 maja 2015 przez Abizaas Gaduła (4,570 p.)
A do tablicy nie może dostać się inna taka sama liczba? Nie rozumiem twojego pomysłu.
komentarz 19 maja 2015 przez Ehlert Szeryf (84,960 p.)

Tworzysz funkcję i tablicę.

tab[0] = 0;
tab[1] = 1;
//...
tab[50] = 50;

Do funkcji wchodzi ta tablica(w zasadzie wskaźnik na nią) i jej rozmiar. W jej ciele losujesz indeks.

if(tab[rand] != -1/*Lub inna wartość którą przyjmiesz za "wadliwą"*/)
         return tab[rand];
else
        //losuj dalej.

 

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Szahid Stary wyjadacz (13,430 p.)
Robienie tego bez tablicy jest kodożerne. Jednak jeśli liczb jest tylko sześć to możesz zrobić miejsca na te liczby ,, z palca".
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Bartek85 Mądrala (7,080 p.)
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <cstring>
#include <ctime>
using namespace std;

int main() {
 
	const unsigned short tabSize = 6;
	const unsigned short minValue = 0;
	const unsigned short maxValue = 50;
	short doneNumber = 0;
	unsigned short tab[tabSize];
	memset(tab, 0, tabSize*sizeof(unsigned short));	
	srand(time(NULL));

	while(doneNumber < tabSize)
	{
		bool isExist = false;
		short tmp = minValue + rand()%(maxValue + 1);		
		for(int i=0; i < tabSize; ++i)
		{
			if(tab[i] == tmp)
			{
				isExist = true;
				break;
			}
		}		
		if(!isExist)
			tab[doneNumber++] = tmp;		
	}

	for(int i = 0; i < tabSize; ++i)	
		cout << "i=" <<  tab[i] << endl;

	getchar();
	return 0;
}

Proszę.

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Emil Kob Użytkownik (780 p.)
#include <ctime.h>
#include <iostream.h>
#include <cstdlib.h>

int main()
{
        int a, b, c, d, e, f, x;
        a=b=c=d=e=f=x=51;
        cout<< "Losujemy 6 liczb od 0 do 50\n";
        srand(time(NULL));
        for (int i=0 ; i<6 ; i++)
        {
                do
                {
                        x=rand()%51;
                }
                while (x==a || x==b || x==c || x==d || x==e || x==f);
                if (i==0) a=x;
                if (i==1) b=x;
                if (i==2) c=x;
                if (i==3) d=x;
                if (i==4) e=x;
                if (i==5) f=x;
                cout<< x<< "\n" ;

        }
        getchar();
        return 0;
}

Myślę, że taki kod po analizie zroumiesz.

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez skav3n Gaduła (3,080 p.)

W pythonie napisałbym coś takiego:

import random
lista = list(range(1, 51))
random.shuffle(lista)
print(lista[:6])

 Możesz zrobić podobnie, czyli:

1. Tworzysz listę 50 elementów,

2. Używasz metody która tasuje elementy wewnątrz listy,

3. Drukujesz 6 pierwszych elementów.

:)

0 głosów
odpowiedź 20 maja 2015 przez Adam Początkujący (260 p.)
edycja 20 maja 2015 przez Adam
#include <windows.h>// Sleep() , exit(0) , system ("cls")

Uzyj tej biblioteki bo ma funkcje Sleep()

 

srand(time(NULL)); // pobieram ilosc sekund od 1 stycznia 1970r, od polnocy.
    //system("cls");

    for(int r=0; r<5; ++r) {
        system("cls");
        int    liczba_ms = (rand()%500+1)-500;//czas opoznienia do funkcji Sleep()
        liczba = ((rand()%50)+1);// liczby od 1 do 50
        ::tab1[r] = liczba;
        ::suma +=liczba;
        cout<<endl<<"Wygenerowano " <<r+1<<" liczbe.";
        Sleep(500+liczba_ms);
    }

Adaptuj powyższy kod z funkcjąSleep()

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 87 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2016 w C i C++ przez jelonek2006 Początkujący (350 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 113 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2015 w C i C++ przez M4tthew Gaduła (4,420 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 96 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2015 w PHP, Symfony, Zend przez SebastianGomularz Dyskutant (9,490 p.)
...