• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Test algorytmu sortowanie

0 głosów
107 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia w C i C++ przez Wi_ktos Bywalec (2,350 p.)
Witam,

potrzebuję jakiegoś zgrabnego sposobu na przerwanie algorytmu sortowanie po dziesięciu minutach.

Problem z jakim się zmierzam to empiryczna analiza algorytmów sortowania. Testy już mam jednak gdy wywołam funkcje testującą dla quick sorta i gdy wczytam tablicę 1M to nie doczekam się szybkiej odpowiedzi od programu. A w swoim sprawozdaniu chcę napisać ,że czas jest większy od 10.

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia przez playerony Stary wyjadacz (14,920 p.)
No pobierasz czas na początku, przed wykonaniem pętki sortującej, oraz podczas sortowania, czas można pobrac na wiele sposobów dlatego nie podaje tu żadnego coś na pewno znajdziesz. No i potem podczas sortowania sprawdzasz czy (obecny_czas - początkowy_czas >= 10(tu w minutach np.)) no i wtedy dodajesz break; i przerywasz sortowanie.
komentarz 10 stycznia przez Patrycjerz VIP (139,950 p.)

Quicksort jest algorytmem rekurencyjnym, więc trudno użyć break w takiej sytuacji.

komentarz 10 stycznia przez Wi_ktos Bywalec (2,350 p.)
Poza tym nie moge dac if-a bo analiza algorytmu nie bedzie dobra poniewaz bede tracil troszke czasu na samego if-a
komentarz 10 stycznia przez Michał628496 Pasjonat (17,610 p.)

Zamiast użyć break  można użyć funkcji kończącej program , która coś robi a potem wychodzi z programu.

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Teraz pytanie czy potrzebujesz mieć trze przerwanie programu w programie czy może zewnętrznie zatrzymać program po tych dziesięciu minutach? Jeśli zewnętrznie to timeout 10m
komentarz 10 stycznia przez Wi_ktos Bywalec (2,350 p.)
zewnetrznie powiesz mi cos wiecej o timeoucie ?
komentarz 10 stycznia przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
edycja 10 stycznia przez ZakosiliMiNeta
Co chcesz wiedzieć konkretnie? Te polecenie wykonujesz z poziomu terminala Linuxa. Czyli robisz "timeout 10m ./nazwa_programu < testy.in". Po przekroczeniu czasu Linux wykonuje kill na procesie

@edit

Jeśli masz tych testów bardzo dużo to robisz prosty skrypt w bashu, Pythonie czym chcesz by odpalał wiele takich timeoutów po sobie i zostawiasz PC np na noc
komentarz 10 stycznia przez morele123 Gaduła (4,850 p.)
A, wiesz jak napisać program komunikujący się z drugim programem? Np. jeden program robi jakieś operacje, a w tym czasie program drugi czeka na dane od programu jeden, gdy je dostanie to zaczyna coś tam robić.
komentarz 11 stycznia przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
No robisz program który wykonuje ta komendę, a następne czeka aż ja skończy, wczyta plik z danymi i zacznie coś tam robić. Czyli tak potrafię
komentarz 11 stycznia przez morele123 Gaduła (4,850 p.)
To podaj mi biblioteki wraz z komendami jakich należy użyć, aby programy się widziały. Oraz polecenie do przesyłania danych między nimi.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 65 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca w C i C++ przez mazak12 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 81 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2016 w C i C++ przez Mariusz M Użytkownik (790 p.)
Obowiązuje już zaktualizowany regulamin.

Czy wiesz, że nie musisz już odświeżać strony głównej?

Lista pytań i odpowiedzi aktualizuje się automatycznie!

38,717 zapytań

76,653 odpowiedzi

149,843 komentarzy

18,124 pasjonatów

Przeglądających: 198
Pasjonatów: 1 Gości: 197

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...