• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wywołanie funkcji hover domyślnie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
205 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2017 w JavaScript przez niezalogowany
zamknięte 10 stycznia 2017

Witam mam pytanie, powiedzmy że mam grupę divów, które powiedzmy zmieniają kolor, gdy się na nie najedzie i powiedzmy że te bloki domyślnie są czerwone jak się najedzie robią się żółte. A moje pytanie brzmi czy da się "sztucznie" wywołać hover, czyli czy da się zrobić tak by funkcja np. 

$("blok3").hover(function(){
zmien(kolor);
});

odpaliła się nawet jak fizycznie nie ma tam myszki ? (powiedzmy że z 5 bloków środkowy jest odpalony już przy starcie strony, ale w taki sposób jak by od początku była na nim myszka). Wiem że trochę zawiłe, ale jest to tylko przykład, z góry dziękuje z pomoc :) 

komentarz zamknięcia: Podano odpowiedź
komentarz 10 stycznia 2017 przez TheFunny Gaduła (3,420 p.)
Jeśli dobrze zrozumiałem to użyj po prostu setTime() do wywołania po jakimś czasie.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2017 przez surfeliza Stary wyjadacz (11,260 p.)
wybrane 10 stycznia 2017
 
Najlepsza

Analogicznie do twojego kodu (najprawdopodobniej block3 to klasa więc poprzedź kropką).

$('block3').trigger('mouseenter');

 

komentarz 10 stycznia 2017 przez niezalogowany
Dokładnie o ten trigger mi się rozchodziło wiedziałem że musi coś takiego istnieć tylko nie znałem nazwy :D Dziękuje bardzo
0 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2017 przez Malinowski Początkujący (320 p.)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie, ale ogólnie jakakolwiek zmiana może być spowodowana wywołaniem określonego zdarzenia (np. najechanie myszką, kliknięcie itp.) lub funkcją setTimeout albo setInterval (w przypadku pierwszej zdarzenie uruchomi się po określonym czasie, w przypadku drugiej będzie uruchamiało się w określonych interwałach). Jeśli chcesz, żeby coś się zadziało po starcie strony, możesz przypisać to do zdarzenia wczytywania okna (window.onload). Mam nadzieję, że to chociaż trochę pomoże ;)
komentarz 10 stycznia 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Jeśli chcesz, żeby coś się zadziało po starcie strony, musisz przypisać to do zdarzenia wczytywania okna (window.onload).

Sorki, ale nie, nie musi.

Wystarczy, że skrypt umieszczony jest przed znacznikiem zamykającym ciało dokumentu.

komentarz 10 stycznia 2017 przez Malinowski Początkujący (320 p.)
Racja, miało być "możesz przypisać to do zdarzenia wczytywania okna", mój błąd ;)
komentarz 10 stycznia 2017 przez Malinowski Początkujący (320 p.)
poprawione

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 144 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2018 w JavaScript przez Jestem_Szaleńcem Użytkownik (530 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 195 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2017 w JavaScript przez lastavenger Obywatel (1,060 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 258 wizyt
pytanie zadane 24 października 2017 w JavaScript przez Riddick Bywalec (2,600 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...