• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyświetlenie liczb tylko po przecinku

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
446 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2017 w PHP przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
edycja 8 stycznia 2017 przez Alterwar
Witam,

czy jest jakiś sposób na to, aby wyświetlać tylko miejsca dziesiętne liczby?

Mam np $liczba = 2345,96

Formatuję to za pomocą number_format do takiej postaci - 2.345,96

Ale potrzebuję również samej liczby dziesiętnej czyli : 96

Ma ktoś może jakiś pomysł jak wyświetlać samą liczbę dziesiętną?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 stycznia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
wybrane 8 stycznia 2017 przez Alterwar
 
Najlepsza
Pomysłów jest bardzo dużo, nie wiem tylko który najlepszy.

https://3v4l.org/9A2SK
komentarz 8 stycznia 2017 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
To wycięcie będzie chyba najlepszym pomysłem.

Dzięki wielkie, bo już włosy rwałem z głowy.
komentarz 8 stycznia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

W przypadku wycięcia musisz uważać, aby nie dostała się do tego liczba z jedną cyfrą dziesiętną, bo wtedy wynik będzie niezbyt pożądany (przykład), no chyba że to jakoś jeszcze zabezpieczysz.

komentarz 8 stycznia 2017 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Nie dostanie, ponieważ zawsze wyświetlam dwie liczby. Choćby same 00, więc omijam ten problem, ale dzięki wielkie bo zapewne by mi to umknęło.
komentarz 8 stycznia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Ok, nie byłem pewien czy liczby są przekazywane np. bezpośrednio od użytkownika czy jak, dlatego wolałem zwrócić uwagę na ten potencjalny problem.
1
komentarz 8 stycznia 2017 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Bardzo dobrze, zawsze dodatkowa uwaga, która bardzo się przydaje w rozwiązywaniu różnorakich problemów. Na przyszłość będę wiedział, żeby zabezpieczać się przed takim problemem.
komentarz 8 stycznia 2017 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Jednak jest problem. Po sprawdzeniu, gdy liczbami są dwa zera, po prostu ich nie bierze pod uwagę i wypisuję wcześniejsze liczby. np. 10.999,00 -> 999 ale gdy liczba ma wartość różną od zera to jest :10.999,28 -> 28 w tym przypadku działa dobrze.
komentarz 8 stycznia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
To może dodatkowy number_format() żeby zawsze te 2 miejsca były? https://3v4l.org/sGXqv (zadziała nawet jak usuniesz .00 z początkowej liczby)
1
komentarz 8 stycznia 2017 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Właśnie sobie poradziłem z tym. Akurat jak dostałem odpowiedź. Number format pomógł :)
0 głosów
odpowiedź 8 stycznia 2017 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
Nie jest to raczej najbardziej zaawansowana metoda.

$number = 1231232.456654;
$str =  $number+'';
preg_match_all('/\.(.*)/', $str, $matches);
$result = $matches[1][0];
echo $result;

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,375 wizyt
pytanie zadane 8 września 2019 w HTML i CSS przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 521 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 84 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2020 w JavaScript przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...