• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto nagrywać tutoriale tego typu?

VPS Starter Arubacloud
+10 głosów
600 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2015 w Offtop przez niezalogowany
edycja 18 maja 2015

Witam,

Niedawno nagrałem taki oto tutorial https://www.youtube.com/watch?v=xoB3w5OA4MY

No tak i od razu nasuwa sie pytanie czy warto nagrywać w obecnej tematyce nie chodzi mi konretnie o hakowanie, tylko bardziej coś na kształt kanału o tematyce hackingu tj. google hacking, python hacking, itd, ja interesowałem się tym od 1 gimnazum  wtedy to jeszcze niebyło kali linuxa tylko backtrack 4 i 5, generalnie , moje początki to było klepanie komend z manula jak małpa (może coś wyjdzie) a potem tak sie w to wciągnąłem głównie za sprawą nauki kodzenia w pythonie i c++ oraz literaturze o kryptografii, chciałbym pomóc początkującym przebrnąc przez początki, ( większość wyświetleń jest pusta to tylko wejścia, jak ktoś widzi linuxa to od razu ucieka).  jak i uświadomić ze pomocą domowego sprzętu i odrobinie wiedzy można naprawdę wielę. W moich tutorialach starałybym się przeplatać nie tylko praktykę (typu dziś pokaże wam ja za złamać to czy tamto. nie nie broń Boże, nie chce propagować black hat - hackingu) ale i konkretną wiedzę z zakresu kryptografii oraz technologii szyfrujących. chciałbym również w tym zawrzeć solidny Polski Linuxowy kanał, gdzie początkujący mogliby zaznajomić się z Linuxem, terminalem(polecenia) i bashem. I teraz z koleji nasuwa sie kolejny problem - czas, jestem w  szkole średniej i generalnie z czasem stoję tak że byłbym  w stanie w miesiącu nagrać 2 lub jeden duży film. Zastanawiam się czy to wogóle ma sens i czy znalazłbym jakiekolwiek grono odbiorców, również z drugiej strony nie chce szkolić hakerów tylko przekazać dawkę wiedzy i ciekawy tutorial dla zainsteresowanych. Jak wy to widzicie, da się to jakoś ładnie ukierunkować? Od razu mówie że to mój pierwszy nagrany film, więc jak coś jest nie tak jestem otwarty na sugestie :)

link do kanału -> youtube.com/c/HackStatePL

12 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 maja 2015 przez Tisamon Bywalec (2,090 p.)
Według mnie pomysł jest świetny. Ja na pewno będę oglądał, zwłaszcza filmy o kryptografii :)
0 głosów
odpowiedź 18 maja 2015 przez szonek Użytkownik (910 p.)
Oczywiśćie, że tak :)
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Potem jak będziesz szukać roboty w IT to możesz powiedzieć że prowadzisz taki kanał z tutorialami, na pewno to zaplusuje :)
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Sluchaj pewnie, że warto! Nie tylko Ciebie to rozwija bardziej i pogłębia ( utrwala w  tym co robisz ) to dajesz możliwości dla innych :), którzy chcą się tym zając, albo są czegoś ciekawi.

Wytrwałości, powodzenia! I DZIAŁAJ  !
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
Nagrywaj dalej ! Na pewno znajdziesz mnie jako swojego widza w szerokopojętej tematyce hackingu.
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)
Jestem również za!!
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Świetny pomysł, na pewno warto nagrywać tego typu tutoriale.
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
Myślę, że warto. Co z tego, że masz czas tylko na 1 czy 2 filmiki w miesiącu. Ważne, żeby przekazać jakąś wartościową wiedzę.
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
Bardzo fajny content do przekazania masz w swoich planach, mówię tu szczególnie o kryptografię, linuxa czy można dorzucić szeroko pojęte sieci, warstwy modelu IP, trasowanie pakietów, enkapsulacja itd.

Myślę że podobną tematyką zajmę się za jakiś czas, praktyczniej wiedzy nigdy dość ;)

pozdrawiam i jak najbardziej oceniam pozytywnie pomysł i wykonanie :)
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
Ja również jestem za. Ciekawa tematyka. Wiedza przyda się jak najbardziej :)
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2015 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
Dasz rade. A ja z chęcią obejrzę efekty Twojej pracy.
–3 głosów
odpowiedź 18 maja 2015 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
edycja 19 maja 2015 przez Mateusz Analityk
Prawdziw haker sam pisze narzędzia które służą mu do ataku. Możesz stwożyć poradnik rozwijający kreatywne myślenie. Jak podejść do rozparacowania danego obiektu i jak zdobyte przez ciebie informacje wykożystać aby odnieść zamieżony skutek.
komentarz 19 maja 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)

Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Ale nie można z góry zabijać takiego pomysłu.

Pisze sie skutek, a nie "skótek".

komentarz 19 maja 2015 przez niezalogowany
Ja nie mówiłem o sobie "haker" a raczej ktoś kogoś kto jest zainteresowany (Security Ninja :), a napisałem kilka prostych wirusów w jave i assemblerze, obecnie uczę się wykorzystywać pythona to pisania payloadów oraz nieskomplikowanych exploitów,

Twoja wypowiedź, To jest oczywiśie prawda, ale można ją rozpatrywać na wielu płaszczyznach:

Haker chce jak najszybciej wykonać atak więc jeżeli znajduje popularną lukę w np. MySQl to czemu ma nie posłużyć się gotowym exploitem takim jak sqlmap czy sqlninja, wiem w tym przypadku można posłużyc się Sql injection ręcznie, ale istnieja przecież exploity.

Pisanie rozbudowanych narzędzi "hakerskich" nawet w pythonie to jednak zajmie trochę, czasu a umiejętne korzytsanie z gotowej bazy exploitów nie jest złe, te  narzędzia mają tylko pomóc np, piszesz exploit np RAT mający za zadanie nawiązać połączenie pomiędzy tobą a payload w komputerze ofiary, ale skąd poznasz otwarty port? odpalasz nmpa skanujesz i masz w 3 minuty, tak jak mówiłem te narzędzia mają pomóc, nigdy nie odwalają całej roboty, to nie jest WatchDogs że najeżdżasz i  klikasz przycisk Hakuj i gaśnie sygnalizacja :).  Tak jak shaudu102 pisał każdy ma na ten temat swoje zdanie,
komentarz 20 maja 2015 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Miej na uwadze że haker jest po to by poprawiać bezpieczeństwo systemów. Gotowe programy są jak najbardziej dobre, ale o nich można znaleść bardzo dużo poradników na youtube np. Chciałbym, zoabzcyć coś nowego odbiegającego od normy, a w tedy już zachacza się trochę o programowanie. Możesz stwożyć taką bazę ataków interetowych, ataki na stony interetowe, czyli wyszukiwanie błędów i ich skuteczne wykożystanie. Nie zapominając o ataki bruteforce np. na serwer. Zazwwyczaj celem ataków są bazy danych. Takie się sprzedaje na 'to republic' a wystarczy znajomość zwykła sql. Tylko, że konieczne jest kreatywne myślenie nawet jak używa się sqlmap.

Od czego zacząć?

Myślę że przygodę z hakowaniem trzeba jednak zacząć od programowania a dopiero potem zająć się bezpieczeństwem tego systemu wchodzą po kolei w to jak zabezpieczyć dany fragment kodu.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 399 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Mizukage Pasjonat (21,730 p.)
+1 głos
6 odpowiedzi 1,786 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 303 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2019 w Offtop przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,080 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...