• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Samodzielna nauka fizyki - w jaki sposób? (3 kl. gimnazjum)

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
2,145 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2017 w Matematyka, fizyka, logika przez Maciej Fras Użytkownik (840 p.)
edycja 6 stycznia 2017 przez Maciej Fras
Witam, jestem uczniem 3 kl. gimnazjum, interesuję się informatyką i wiążę sobie z nią przyszłość. Od zawsze uczyłem się najlepiej z tego, co uważałem za stosowne na przyszłość - matematyki i j. angielskiego. Problem natomiast pojawia się z fizyką. Polega on na tym, że mój nauczyciel jest osobą dobrą w swojej dziedzinie, lecz mimo tego nie nauczył mnie prawie niczego. Wynika to głównie z tego, że nic nie wymaga (testy i kartkówki to rzadkość). Chciałbym więc zacząć uczyć się z tego przedmiotu, aby nie być zielonym gdy pójdę do szkoły średniej. Oczywiście, nie zrobiłem tego wcześniej bo byłem młodszy i nie miałem na to chęci. W tym momencie przechodzimy do sedna sprawy - z jakich źródeł polecacie się uczyć? Najlepiej aby wiedza była jak najbardziej skondensowana i ułożona bym mógł zrozumieć chociaż te najważniejsze sprawy. Tak jak pisałem wcześniej - nauczyciel przedmiotu to mądry człowiek, więc w razie potrzeby służy pomocą. Dodam, że książki z których korzystałem do tej pory w szkole to seria: "Świat fizyki" wydawnictwa ZamKor. Posiadam wszystkie 3 części dla każdej klasy gimnazjum.
1
komentarz 6 stycznia 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Na początek radziłbym ci się nauczyć klarownego redagowania tekstu. Twojego pytania nie da się komfortowo czytać, nie wspominając o dziwnym braku odstępów po znakach interpunkcyjnych. Nie przystoi to uczniowi trzeciej klasy gimnazjum.
komentarz 6 stycznia 2017 przez Maciej Fras Użytkownik (840 p.)
Przepraszam, tekst został poprawiony. Rzeczywiście napisałem go w niedbały, nienajlepszy do przeczytania sposób.
komentarz 17 lutego 2017 przez Maciej Fras Użytkownik (840 p.)
Dziękuję wszystkim za bardzo fajne rady :) Od jakiegoś czasu zacząłem przerabiać moje książki przedmiotowe z fizyki i idzie naprawdę bardzo szybko, z pełnym zrozumieniem materiału. Tematu na razie nie będę zamykał, gdyż może ktoś napisze jeszcze coś ciekawego.
komentarz 9 grudnia 2021 przez Pauletta Nowicjusz (100 p.)

@Maciej Fras, sama miałam nauczyciela mądrego, ale nie lubiącego swojej pracy ... tak to widzę z perspektywy czasu. Bardzo lubie fizykę i właśnie po 5 latach w zawodzie nauczyciela matematyki podjęłam decyzję o rozpoczęciu studiów z zakresu fizyki w wskz. Jestem bardzo zadowolona z samego kształcenia i w końcu robię to co sprawia mi radość, bo fizyka to moja pasja. kiedys bazowałam na repetytoriach jak prowadziłam korepetycje z fizyki hobbistycznie z WSIP - taka fioletowa okładka i były bardzo dobre, więc mogę polecic

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 stycznia 2017 przez Molester Bywalec (2,920 p.)
edycja 7 stycznia 2017 przez Molester
Hej,

Moim zdaniem nie trzeba się aż tak martwić. Ja co prawda dobrze się uczyłem z fizyki w gimnazjum, ale jak poszedłem do liceum to przez 1-wszą klasę były kompletnie nowe tematy i to że nie pamiętałem nic z gimnazjum w niczym nie przeszkodziło. Dopiero w 2 klasie (na rozszerzeniu, ale może być tak że będziesz mieć rozszerzenie od 1 klasy) zaczęły się tematy tak jak zaczynałem je w gimnazjum czyli począwszy od kinematyki i nie było żadnego problemu, wszystko zostało mi przypomniane Z UWAGA dodatkiem rzeczy nowych, trudniejszych. Na dobrą sprawę, uwierz mi po gimnazjum zazwyczaj wychodzi się z małą wiedzą, mało kto pamięta co tam się działo na lekcjach, a w liceum dostajesz solidną powtórkę. No ja jeszcze się nie spotkałem z tym żeby nauczyciel powiedział mi coś w stylu "To było już w gimnazjum, nie przerabiamy tego". Generalnie jeśli chcesz przypomnieć sobie różne teorie, pojęcia, to myślę wystarczy podręcznik który miałeś ze szkoły, jakieś repetytorium z zadaniami. Porób sobie  zadania z fizyki z arkusza gimnazjalnego. Nie jestem pewien, ale wydaję mi się że ciężko trochę o dobre źródło wiedzy z fizyki gimnazjalnej bo większość dobrych serwisów z fizyki już podbija do poziomu rozszerzenia, a tam dość sporo się zmienia, wprowadzane są nowe rzeczy. A dobrej strony o fizyce, dedykowanej dla gimnazjalistów nie widziałem jeszcze (ale to może tylko ja) . Moja rada - zainteresuj się fizyka, zapisz się na kółko fizyczne (jeśli je masz w szkole). Fizyka tak jak i matematyka naprawdę rozwija. Jednak pamiętaj że fizyka rozszerzona jest trudna. Poziomy licealny i gimnazjalny różnią się, i na pewno to odczujesz. Ale wszystko jest do zrobienia i masz na to czas.

Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości.
+1 głos
odpowiedź 8 stycznia 2017 przez Jacque Obywatel (1,300 p.)
edycja 8 stycznia 2017 przez Jacque
Ja polecam ten podręcznik: http://home.agh.edu.pl/~kakol/ Może trochę bardzo wychodzi po za poziom ale są tam rzeczy, które są w gimnazjum.

Pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 10 stycznia 2017 przez niezalogowany
Być może Khan Academy ci się spodoba: https://pl.khanacademy.org/science/physics
0 głosów
odpowiedź 7 stycznia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Nie wiem, czy do gimnazjum jest podobnie, ale dla liceum część wydawnictw wydaje pakiety kompendiów wiedzy i repetytoriów do danego przedmiotu. Jeśli nie, to myślę, że podręczniki będą najlepszą opcją. I przede wszystkim, rozwiązuj dużo zadań. To jest podstawa w ogarnianiu fizyki. Na stronie CKE są arkusze i przykładowe zadania, co, myślę, że może ci pomóc. Nie orientuję się jaki jest teraz poziom fizyki w gimnazjach niestety, ale starałam się pomóc.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 591 wizyt
pytanie zadane 7 października 2017 w Matematyka, fizyka, logika przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 556 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2023 w Matematyka, fizyka, logika przez mlody_klosow Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,902 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2020 w Matematyka, fizyka, logika przez Nieznany132 Nowicjusz (140 p.)

93,379 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,533 komentarzy

62,734 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...