• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ tłumaczenie na Pascala

Object Storage Arubacloud
0 głosów
951 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2017 w C i C++ przez tomek231999 Nowicjusz (140 p.)

Witam! Potrzebuję pomocy napisałem program w C++ ale niestety nauczyciel zna tylko Pascala i w nim wymaga programu. Niestety nie znam tego języka. Próbowałem zgłębić jego tajniki i przetłumaczyłem kod niestety z miernym skutkiem proszę was o pomoc za którą z góry serdecznie dziękuje.

Kod c++

#include <iostream>
#include <windows.h>
using namespace std;
int przedmioty, studenty, maks, bufor, roznica;
string nazwisko;
string tabelka[100][100];
int main()
{
    cout << "Podaj ilosc przedmiotow" << endl;
    cin>>przedmioty;
    system("cls");
    for(int i=1;i<=przedmioty;i++)
    {
        cout<<"Podaj nazwe "<<i<<" przedmiotu "<<endl;
        cin>>tabelka[0][i];
        system("cls");
    }
     cout << "Podaj ilosc uczniow" << endl;
    cin>>studenty;
    system("cls");
    for(int i=1;i<=studenty;i++)
    {
        cout<<"Podaj imie i nazwisko "<<i<<" ucznia "<<endl;
        cout<<"Imie: ";
        cin>>tabelka[i][0];
        tabelka[i][0]+=" ";
        cout<<"Nazwisko: ";
        cin>>nazwisko;
        tabelka[i][0]+=nazwisko;
        system("cls");
    }
 
    for(int x=1;x<=przedmioty;x++)
    {
        for(int y=1;y<=studenty;y++)
        {
            cout<<"Co dostal "<<tabelka[y][0]<<" z "<<tabelka[0][x]<<endl;
            cin>>tabelka[y][x];
            system("cls");
        }
    }
 
    for(int x=0;x<=przedmioty;x++)
    {
        for(int y=0;y<=studenty;y++)
    {
        bufor=tabelka[y][x].length();
        if(maks<bufor) maks=bufor;
    }
       for(int y=0;y<=studenty;y++)
    {
        bufor=tabelka[y][x].length();
        roznica=maks-bufor;
        for(int z=0;z<roznica;z++)
        {
            tabelka[y][x]+=" ";
        }
 
    }
maks=0;
    }
 
        for(int x=0;x<=studenty;x++)
    {
        for(int y=0;y<=przedmioty;y++)
        {
            cout<<tabelka[x][y]<<"  ";
        }
        cout<<endl<<endl;
    }
system("pause");
    return 0;
}

kod Pascal

program dziennik;
Uses Crt;
var
przedmioty, studenty, maks, bufor, roznica,x,y,z,i:integer;
nazwisko:string;
tabelka:array [0..99] of array [0..99] of integer;
Begin
writeln('Podaj ilosc przedmiotow');
readln(przedmioty);
 Clrscr;
for i:=0 to przedmioty do
Begin
writeln('Podaj nazwe ', i,' przedmiotu');
readln(tabelka[0][i]);
 Clrscr;
end;
writeln('podaj ilosc uczniow');
readln(studenty);
clrscr;
for i:=1 to studenty do
Begin
writeln('podaj immie i nazwisko ',i,' ucznia');
writeln('Imie: ');
readln(tabelka[i][0]);
tabelka[i][0]:=tabelka[i][0]+' ';
readln(nazwisko);
tabelka[i][0]:=tabelka[i][0]+nazwisko;
clrscr;
end;
begin
    for x:=1 to przedmioty do
    begin
        for y:=1 to studenty do
        begin
            writeln('Co dostal ',tabelka[y][0],' z ',tabelka[0][x]);
            readln([y][x]);
            clrscr;
        end;
    end;
 
    for x:=0 to przedmioty do
    begin
        for y:=0; to studenty do
    begin
        bufor=tabelka[y][x].length();
        if (maks<bufor) maks=bufor;
    end;
       for y:=0 to studenty do
    begin
        bufor=tabelka[y][x].length();
        roznica=maks-bufor;
        for z:=0 to roznica do
        begin
            tabelka[y][x]+' ';
        end;
 
    end;
max:=0;
    end;
 
        for x:=0 to studenty do
    begin
        for y:=0 to przedmiotydo
        begin
            readln(tabelka[x][y]'  ');
        end;
        end.

 

6
komentarz 4 stycznia 2017 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Powiedz mu że Pascala się już nie używa nawet z matur ostatnio wycofali

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

w pascalu przypisanie robi sie poprzez := czyli np.

p := 12;

w pascalu zdaje sie ze nie ma length dla tablic trzeba uzyć funkcji high np.:

var
  Tablica : array[0..100] of integer;

begin
  writeln("Indeks ostatniego elementu:", high(Tablica) );
end.
1
komentarz 4 stycznia 2017 przez vasiv Użytkownik (590 p.)
Warto także pamiętać, że w Pascalu numeracja (np indeksów tablic) rozpoczyna się od 1.
komentarz 4 stycznia 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

indeksowanie tablicy zdaje sie zalezy od tego co sie poda miedzy nawiasami kwadratowymi przy deklaracji tablicy, w powyzszynm przypadku indeksowanie bedzie od 0, ale mozna tez zapisac np. tak:

Tablica : array[10..100] of integer;

i wtedy pierwszy indeks bedzie 10

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 269 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2016 w C i C++ przez tomek231999 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 434 wizyt

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...