• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie obiektów na podstawie ciągu znaków.

Ultraszybki serwer VPS NVMe BIZNES
+1 głos
98 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2017 w Nasze projekty przez Infamous Nowicjusz (180 p.)
edycja 4 stycznia 2017 przez Infamous

Cześć :) tworzę projekt fabryki robotów. W skrócie ma on działać tak, że ktoś podaje części z jakich ma być złożony roboty poprzez konsolę cmd z przełącznikami i nazwami części, a później robot ma zostać złożony.

Program ma być napisany obiektowo, natomiast do sprawdzenia parametrów użyłem zwykłych funkcji, dalsze etapy, czyli składanie tego robota będzie już w oparciu o klasy, konstruktory itd.

Natomiast mam pewien problem z tworzeniem tych obiektów. W funkcji głównej main, chciałbym zrobić coś w stylu, że w momencie gdy zmienna isError = 0, czyli jeśli nie ma błędów to powinny się stworzyć obiekty podane za przełącznikami, czyli np. napęd kołowy (obiekt klasy TNaped, ramię dwuczłonowe (obiekt klasy TRamie, kamera i gps(obiekty klasy TGadzet), a na końcu obiekt klasy TRobot, który będzie składał się z tych obiektów.

Potrzebuję waszej rady w jaki sposób utworzyć te części, jak zwrócić nazwy tych części podane w tablicy argv i stworzyć te obiekty na ich podstawie. Nie mam żadnego pomysłu, potrafię zrobić obiekt, ale nie robiłem tego w oparciu o jakiś "przepis" na jego stworzenie podany np tak jak tutaj w formie ciągu znaków.

Program pisałem całkiem sam, więc zapewne jest tam dużo głupich błędów do poprawy, póki co zależy mi żeby

w ogóle działało to tak jak ma, ale wszelkie uwagi też się przydają laugh

Poniżej kod: 

http://pastebin.com/FVfk9kG1

 

Jeśli to co napisałem jest niezrozumiałe, to wybaczcie, postaram się jakoś bardziej szczegółowo opisać o co mi chodzi smiley Pozdrawiam

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 stycznia 2017 przez PolskiMyster Użytkownik (660 p.)

Dziś się zastanowię, a jutro wieczorem postaram się poradzić. Dawno nie robiłem c++ więc dobrze mi to zrobi.smiley

+1 głos
odpowiedź 3 stycznia 2017 przez Knayder Nałogowiec (31,390 p.)
Dwie rzeczy które są ważne.
1. Pisz po Angielsku.
2. Na pastebinie da się zaznaczyć kolorowanie składni dla C++, to ułatwia czytanie.
komentarz 4 stycznia 2017 przez Infamous Nowicjusz (180 p.)

Dzięki za informację - stworzyłem linka na nowo, z pokolorowaną składnią smiley

+1 głos
odpowiedź 4 stycznia 2017 przez PolskiMyster Użytkownik (660 p.)
Jeśli Chodziło ci o coś innego to napisz.

A więc:

Dla obiektu np. TGadzet daj zmienną string o nazwie np.rodzaj i za pomocą metody wywołanej w nowym obiekcie np. Gadzet1 wywołaj tą metodę, która pobierze tą zmienną o nazwie rodzaj a później operujesz na nazwie obiektu i zmiennej

P.S Jeśli nie rozumiesz to napisz bo dziś, tak na szybko, bo nie mam za dużo czasu.
komentarz 4 stycznia 2017 przez Infamous Nowicjusz (180 p.)
Hej :) dzięki wielkie za odpowiedź, nie do końca o to mi chodziło, ale w sumie dowiedziałem się też czegoś dodatkowego :) głównie chodzi mi o to, że z podanych przez kogoś w konsoli części, np nkolowy, rdwuczlonowe, kamera, gps ma zostać stworzony robot, tylko te części nie zawsze będą takie same. Ilość części może się zmieniać, więc potrzebuję jakiegoś algorytmu, który zorientuje się jakie obiekty zostały podane jako parametry, a są podane w formie zwykłego tekstu. Na podstawie tych nazw, czyli nkolowy, rdwuczlonowe itd mają zostać stworzone odpowiednie obiekty w odpowiedniej ilości. Właśnie z tym mam problem, żeby na podstawie tych podanych nazw części zostały stworzone odpowiednie obiekty :)
komentarz 4 stycznia 2017 przez PolskiMyster Użytkownik (660 p.)
chętnie postaram się coś jeszcze wykąbinować.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 56 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2017 w C# i .NET przez besest Użytkownik (530 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 343 wizyt
pytanie zadane 10 września 2017 w C i C++ przez Helmik Początkujący (480 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 159 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2017 w C i C++ przez akiihombre Początkujący (250 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze).
Ciekawy innych porad? Odwiedź tę stronę!

44,253 zapytań

84,051 odpowiedzi

167,337 komentarzy

21,167 pasjonatów

Przeglądających: 162
Pasjonatów: 6 Gości: 156

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...