• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praktyki w firmie, a wymagania

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
458 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Witam, kiedy będę miał 16 lat, znajomy może załatwić mi praktyki w firmie programistycznej i tu pytanie do was. Jakie są zazwyczaj wymagania dla praktykantów web-dev'u(głównie back-end php + framework)? Nie wiem czy to jest normalne, ale nie mam zbyt pamięci do tych wszystkich komend, ale wiem do czego służą i co w nich zmienić w zależności od potrzeby i poprostu zazwyczaj kopiuję ze swojego kodu to co już kiedyś napisałem i przerabiam. Więc czy coś takiego jak odpalenie sobie dokumentacji jest w pełni normalne i zrozumiałe ?
1
komentarz 2 stycznia 2017 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Odpalenie dokumentacji jest konieczne.
komentarz 2 stycznia 2017 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Ok, trochę mnie uspokoiłeś i czekam na więcej opini-porad

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2017 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)
Pamiętam jak sam szedłem na praktyki/staż (chociaż inaczej, bo do front-endu). Na start powinieneś znać podstawy PHP, wiedzieć co to jest programowanie obiektowe i widzieć sens jego stosowania. Dobrze byłoby również  umieć podać przykłady prostych klas, z dziedziczeniem, podać przykład (sensowny) klasy abstrakcyjnej i dlaczego właśnie. Na stażu wiele wymagać nie będą, jeśli wykażesz chęć nauki - w praktyce samo Ci wejdzie

Programista PHP bez znajomości baz danych to jak żołnierz bez karabinu - poznaj podstawy MySQL, a na pewno Ci się to odwdzięczy! Czasami mi się wydaje, że bazy danych są w tej pracy ważniejsze niż cała otoczka PHP.

Nikt na pewno nie będzie Cię ganił za dokumentację! Ludzie naprawdę doświadczeni też nie znają wszystkiego na pamięć (nawet się nie da :P ), lecz pamiętają to co na co dzień używają. Ważne, byś umiał szukać w dokumentacji!

Powodzenia!!
Zapytania do mysql raczej znam dość dobrze, w końcu tworzę system sklepowy, a  tu bez mysql'a to ani rusz. Z klasami trochę problem, bo zostawiłem to i rzuciłem się na framework więc z klas nie umiem praktycznie nic.
komentarz 2 stycznia 2017 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)
A na jaki framework? Bo chyba nie znam żadnego (chociaż znam niewiele :) ), który nie jest "napisany obiektowo" - więc raczej masz tam do czynienia z klasami - tylko napisanymi przez innych :)
Laravel, chodzi raczej o to że nie wiem na jakiej zasadzie działają klasy, a jednak potrafię pisac w tym framweorku.
komentarz 2 stycznia 2017 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)

:) aha. To w takim razie najpierw nauczyć się programowania obiektowego, postaraj się napisać kilka własnych, różnych klas. Obczaj podstawowe problemy z tym związane i dopiero później wracaj do Laravela, a na pewno inaczej na niego spojrzysz.

PS no nie znając obiektówki to ja bym się nie porywał na nic, co wymaga znajomości (chociaż podstawowej) programowani obiektowego :D ale co kto woli, umie i twierdzi, że zrozumie ;)

Powodzenia!

NO ok, rozważę to. Każda rada od doświadczonych ludzi jest cenna, dzięki. :D

Podobne pytania

+2 głosów
4 odpowiedzi 1,598 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w Offtop przez BlueWee Użytkownik (730 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,143 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kracjan122 Początkujący (370 p.)

92,970 zapytań

141,934 odpowiedzi

321,167 komentarzy

62,299 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...