• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Różnice w pisaniu kodu w środowiskach Code Blocks i Visual Studio

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
5,922 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Marchewka900 Bywalec (2,970 p.)
Były już pytania jak naprawić takie błędy (na przykład ten o operatorze "<<" - trzeba było dodać bibliotekę <string>). Ale ja zastanawiam się - dlaczego tak się dzieje? W Code Blocks nie trzeba przykładowo używać biblioteki <string> czy "stdafx.h". Jest to dość uciążliwe. A przecież to ten sam kod - w jednym miejscu działa, w innym nie.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
To zależy od kompilatora jakiego użyjesz. Jeśli w C::B użyjesz MINGW, a w Visual XYZ to jeden compiler ci to skompiluje, bo ma to w standardzie, a drugi nie ma i odwrotnie.

http://cpp0x.pl/forum/temat/?id=20707
komentarz 2 stycznia 2017 przez Marchewka900 Bywalec (2,970 p.)
A wiesz może jak to przełączyć? Zależy mi bardziej na przełączeniu na MINGW. Na temacie, który podałeś jest tylko coś o wersji kompilatora a zależnej od niego "odmianie" C++.
komentarz 2 stycznia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
+1 głos
odpowiedź 2 stycznia 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)

W Code Blocks nie trzeba przykładowo używać biblioteki <string>

Niektóre implementacje iostream include'ują bibliotekę string, ale żeby kod był w pełni poprawny to wszędzie gdzie używasz std::string trzeba dodawać bibliotekę string.

czy "stdafx.h". Jest to dość uciążliwe.

W VS nie trzeba dodawać stdafx.h

komentarz 2 stycznia 2017 przez Marchewka900 Bywalec (2,970 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
	cout << "Hello World" << endl;
    return 0;
}

W takim prostym kodzie napisanym w Visual Studio 2015 wyskakuje komunikat: 


"Nieoczekiwany koniec pliku podczas wyszukiwania prekompilowanego nagłówka. Czy zapomniano dodać "#include "stdafx.h"" do twojego źródła?"

komentarz 2 stycznia 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)

Twórz pusty projekt albo:

Select your project, use the "Project -> Properties" menu and go to the "Configuration Properties -> C/C++ -> Precompiled Headers" section, then change the "Precompiled Header" setting to "Not Using Precompiled Headers" option.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,762 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2016 w C i C++ przez szerwi Użytkownik (620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,000 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,300 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...