• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dziedziczenie, prywatna funkcja sortująca klasy pochodnej dla atrybutów klasy bazowej.

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,055 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2017 w C i C++ przez wanttobeanengineer Obywatel (1,120 p.)

Dzień dobry.

Mam pewien problem.
Otóż posiadając klasę A, której jednym z atrybutów jest tablica elementów typu double (public), tworzę klasę B, która jest pochodną klasy A. Klasa B poza elementami odziedziczonymi posiada tylko metodę sortującą (private). 
Klasa A natomiast posiada szereg metod i funkcji zaprzyjaźnionych (przeciążenia operatorów, alokowanie tablicy double, dodawanie elementu do tej tablicy, zmienianie rozmiaru itd.), które zmieniają długość/wartości tej tablicy. 
Klasa B ma być niemalże identyczna do A z tym wyjątkiem że ma przechowywać w tej tablicy elementy posortowane. Czyli przy każdym wywołaniu funkcji, która została napisana dla A i odziedziczone przez B, ma na bieżąco sortować tablicę z obiektu klasy B.

class A
{
public:
  double *t;
  int size;
  .
  .
  .
  void operator = (const A&);
  double& operaotr [](const int);
  void set_size(const int);
  void dodaj(const double);
  friend istream& operator >> (istream&, A&);
};

class B:public A
{
private:
  void sort();
  .
  .
  .
};

Przeładowanie operatora = nie zmienia jego zasady działania (tzn po prostu do jednego obiektu przypisuje drugi)
Przeładowanie operatora [] również nie zmienia (Obiekt[2] pozwala odnieść się do 3 elementu tablicy tej klasy)
funkcja set_size() ustawia nowy rozmiar, elementy tablicy nie są zamazywane a jeśli rozmiar jest większy od obecnego to dopisywane są zera
funkcja dodaj() dodaje element na końcu tablicy
operator >> również nie zmienia zasady działania, wczytuje po prostu do tablicy podane wartości

Moje pytanie jest takie:
Czy da się zrobić tak, aby klasa B dziedziczyła z A i posiadała tylko prywatną metode sort() oraz swoje konstruktory i destruktor, a mimo to po wywołaniu opisanych wyżej funkcji elementy w tablicy na bieżąco się sortowały?

Bo raczej nie chodzi o to, żeby przepisywać drugi raz te same metody skoro to jest dziedziczenie. 
Mogę to zrobić w taki sposób, że piszę definicje metody drugi raz dla klasy B i w niej zamiast pisać całego ciała tej metody to wywołuje odpowiadającą jej metodę klasy A a później funkcję sort(), ale takie rozwiązanie również chyba nie ma sensu.

Jak inaczej mogę to rozegrać aby przy każdym odniesieniu się do obiektu klasy B była wywoływana funkcja sort.

A Oa;
B Ob;

Ob = Oa;  // Od razu sortuje tablice która leci do Ob
Ob[3] = 5; // I sortowanie..
Ob.dodaj(); // Sortowanie..
Ob.set_size(5); // Sortowanie..

cin >> Ob; // I tu też sortuje..

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)

Sposobów jest kilka, między innymi te które już wymieniłeś.

Skoro chcesz, aby tutaj Ob = Oa; była wywoływana funkcja sort(), to w w ciele konstruktora kopiującego dopisz Sort(). Nie będzie to najprostsze rozwiązanie? I musisz także pamiętać o wywołaniu konstruktora przypisania w klasie pochodnej z referencją na klasę bazową, skoro kopiujesz obiekt klasy bazowej do obiektu klasy pochodnej.

komentarz 2 stycznia 2017 przez wanttobeanengineer Obywatel (1,120 p.)

Nie o to..

Hmm..

class A
{
public:
  double *t;
  int size; // przechowuje faktyczna liczbe elementow w tablicy t
  A(){ //Konstruktor tworzy tablice liczb}
  void dodaj(double el)
  {
    t[size] =el;
    size++;
  }
}

class B: public A
{
  private:
    sort()
    {  // Tutaj tylko kod sortujacy tablice
    }
};

int main()
{ A a;
  // Niech a będzie obiektem klasy A z tablica liczb[0,1,2,3,4,5,6,7]
  B b;
  // Niech b będzie obiektem klasy B z taką samą tablicą liczb
  a.dodaj(3.5);
  b.dodaj(3.5);
   cout<<a; // Tu powinno wyświetlić tablicę [0,1,2,3,4,5,6,7,3.5]
   cout<<b; // A tutaj [0,1,2,3,3.5,4,5,6,7], czyli posortowaną
   // ALE UŻYWAJĄC JEDNEJ METODY, z tym że taką operacje przeprowadzić
   // żeby wykorzystać metodę sort() z klasy B już na tablicy
   // z dodanym elementem
}

Czyli funkcja dodaj() jest definiowana TYLKO w klasie A i z niej dziedziczona do klasy B.
Klasa B może ją wykorzystać bo to metoda publiczna, ale jeśli ją wykorzysta to po wstawieniu tego elementu na koniec, zostaje tablica z klasy B posortowana.

komentarz 2 stycznia 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)

Tworzysz dwa obiekty: jeden klasy A, drugi klasy B. Najpierw tworzymy pierwszy obiekt klasy A: A a(konstruktor klasy A);. Następnie tworzymy obiekt klasy B: B b(konstruktor klasy B);.

Chcesz następnie dodać jakąś liczbę do obiektu klasy A, wywołujesz metodę dodaj().

Następnie chcesz dodać tę samą liczbę do obiektu klasy B, wywołujesz metodę dodaj().

I nie wiem o co Ty chcesz dalej zrobić, w którym momencie w ogóle tablicę posortować, skoro nigdzie nie wywołujesz metody b.sort().

komentarz 2 stycznia 2017 przez wanttobeanengineer Obywatel (1,120 p.)

Już blisko jesteśmy :D
Właśnie o to pytam gdzie wywołać tą metodę sort()
b.sort() nie da się bo to metoda prywatna.
Wiec w jaki sposób to posortować. 
Bo zostaje mi tylko przeładować dodaj() na rzecz klasy B i w tym przeładowaniu sortować, ale np. mam też przeładowanie operator [] i tu już jest problem, bo nie mam pojęcia jak w tej funkcji posortować tablicę po umieszczeniu przez nią elementu pod indeksem.

komentarz 2 stycznia 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)

A czy funkcja sort() z klasy B musi być prywatna? Tak sobie wymyśliłeś, aby utrudnić? smiley Tylko czy to ma sens?

komentarz 3 stycznia 2017 przez wanttobeanengineer Obywatel (1,120 p.)
Musi być prywatna, ale nie ja to wymyśliłem tylko wykładowca.
0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2017 przez wanttobeanengineer Obywatel (1,120 p.)
edycja 10 stycznia 2017 przez wanttobeanengineer

Okej, o ile metody jakoś zrobiłem, to problemem jest dla mnie jak zrobić, żeby użycie operatora indeksowania sortowało tablicę w klasie B. 
Czyli, mam klasę A dla której robię przeładowanie operatora []. 
Ma również klasę B, która dziedziczy z klasy A.
Obie te klasy przechowują tablicę liczb typu double, ale w klasie B tablica ta zawsze ma być posortowana.
Czyli mając np. następujące liczby w obiekcie klasy B:
[0 1 4 7 8]
i zapisując:

main()
{
  double tab[] = {0,1,4,7,8};
  B objB(tab);
  B[2] = 9;
}

Powinno najpierw na miejscu 4 wstawić 9 -> [0,1,9,7,8]
a następnie posortować: [0,1,7,8,9]
Oczywiście metoda sortująca sort() jest prywatną metodą klasy B
Jakieś podpowiedzi?

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 2,422 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 940 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 357 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2021 w C# przez Adamek185wp Obywatel (1,280 p.)

93,377 zapytań

142,377 odpowiedzi

322,520 komentarzy

62,724 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...