• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

budowa płyty głównej - zaliczenie 1 klasy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
484 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2017 w Sprzęt komputerowy przez military Obywatel (1,120 p.)
Witam, jestem w 2 klasie i muszę teraz nadrobić elementy elektroniczne na płycie głównej. Wcześniej byłem 2 lata na elektronice i znam to, kondensatory rezystory cewki i inne takie tak duperele. To o to chodzi czy o coś jeszcze??

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2017 przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,620 p.)
wybrane 2 stycznia 2017 przez military

Najlepsza

Nie wiem dokładnie czy o to chodzi, ale moim zdaniem nie chodzi tu o budowę płyty głównej z perspektywy elektryka, a bardziej informatyka smiley

komentarz 2 stycznia 2017 przez military Obywatel (1,120 p.)
czyli porty mostki itd??
komentarz 2 stycznia 2017 przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,620 p.)
ta, gniazda procesora, złącza, chipsety itd
no tak ale każda płyta główna jest inna i jedna posiada coś czego inna nie ma, jak rozpoznać gdzie jest zintegrowana karta dźwiękowa, sieciowa i kość biosu chodzi mi o mikrokontrolery
tu chodzi o to aby mieć ogólne rozeznanie, ogólnie np chipset jakiś "x" jest do tego i tego. Karta graficzna ma takie i takie złącza i wiesz, że można ją np wrzucić do takiej płyty głównej. Jak masz ogólne rozeznanie co i jak to więcej informacji masz przecież w dokumentacji danej płyty
czyli mam poznać ogólną budowę płyty głównej a nie konkretnego modelu??

Tak, ogólna wiedza na początek wystarczy. Jeśli będziesz bawić się w hardware jakieś składanie komputerów, no to wtedy będziesz musiał się zagłębić bardziej w dany model, jego testy itd smiley

logiczne, dzięki wielkie za pomoc :) i jak coś to elektronik a nie elektryk. To 2 mocno różniące się zawody :)
faktycznie, źle napisałem xD
komentarz 25 marca 2017 przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Witam,

Płyta główna to przeważnie elementy do napięcia niskiego takiego jak 5V, 12V.

Jest to związane z elektroniką

Mam gdzieś na kompie kilka schematów.

Wpisz w google czego szukasz i grafika to wyskoczy Ci wiele różnych opisów i schematów.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,604 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 178 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 674 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2020 w Sprzęt komputerowy przez czowiek Początkujący (390 p.)

92,952 zapytań

141,910 odpowiedzi

321,138 komentarzy

62,286 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...