• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux - fenomen , popularność

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
680 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
Witam,

po przeszukaniu licznych forów i artykułów w internecie ciągle borykają się we mnie wątpliwości dotyczące systemu operacyjnego Linux.

Pytania na jakie oczekuje odpowiedzi brzmią następująco :

1) Na czym polega jego fenomen co sprawia, że ludzie(głównie informatycy) wybierają go częściej niż Windows?

2) Dlaczego wielu programistów decyduje się na pisanie w tym programie ?

3) Dlaczego w ofertach pracy dla programistów często widzi się wymaganie dotyczące znajomości systemu Linux?

Pytania padły więc nie będę ich wykreślał, bardzo chciałbym odkryć tajemnice dlaczego programiści i firmy sięgają po ten system operacyjny. Czy jest to spowodowane tylko i wyłącznie tym, iż jest on darmowy ?

Chciałbym poznać punkt widzenia programisty, który tworzy oprogramowania itp. a nie osoby od zarządzania serwerami ponieważ użyteczność linuxa pod tym względem znam.

Pozdrawiam.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 31 grudnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
wybrane 31 grudnia 2016 przez Wi_ktos
 
Najlepsza

Zapraszam do:

http://forum.pasja-informatyki.pl/208670/linux-do-c?show=208672#a208672

Znajdują się tam odpowiedzi na wszystkie z Twoich pytań (Rozwiń komentarze).

 

+3 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
1. Linux to system pisany przez ludzi dla ludzi. Jest całkowicie otwarty i darmowy, możesz sobie wszystko ustawiać po swojemu i zmieniać ile chcesz. Taki raj dla programistów i dłubków. Jest bezpieczniejszy nie korzysta na starcie z konta administratora jak Windows.

2. Linux ma dobrą konsolę, powłokę bash gdzie ułatwia korzystanie szybko z gita, czy sprawdzaniu skryptów Python, Ruby itp. Ponoć Java i jej IDE lepiej działa na Linux niż na Windows. Linux to system serwerowy, czyli cały backend, bazy danych sensowniej obsługiwać pod Linuksem.

3. Dlatego że dobrze jak programista programujący po stronie serwera, orientuje się w systemie na którym umieszczony jest jego kod źródłowy programów.
2
komentarz 1 stycznia 2017 przez marko Nałogowiec (29,170 p.)
Witam Wszystkich w 2017r

Pozwolę sobie uzupełnić tą wypowiedź i będę się starał by była ona wyważona,po to by nie wywoływać następnej "wojenki" o wyższości systemów.

Przez wiele lat korzystałem z windowsów 95,98 itd bo innych systemów nie znałem.

Później zainteresowałem się systemem Linuks i był to "madrake" ze stajni Red Hat.

Przyznam że odmienna "filozofia" min.brak pliku.exe ;) oraz zwykła moja nieporadność,zniechęciły mnie w początkowym okresie do tego systemu.

Po jakimś czasie wpadł syn sąsiadów  który znał moje zainteresowania,polecił mi Debiana.Jak to się mówi,wpadłem z nim jak śliwka w kompot.Miałem drugi dysk więc zacząłem "rzeźbić w nim".

Nie rezygnowałem z Windowsa,bo niby czemu miałbym zrezygnować?Stwierdziłem że znajomość odmiennych systemów to dobrze.Na zasadzie od przybytku głowa nie boli.A mieć dwa narzędzia to jest lepiej niż jedno,proste.

Minęły lata,z czasem przyzwyczaiłem się Debiana i nawet pokochałem :) do tego stopnia że na jednym z kompów mam tylko ten jeden.

Zdecydowałem tak dlatego że w porównaniu do dzisiejszych komuterów które są na rynku.To ten mój jest pradziadkiem wszystkich.

Debian jest na tyle fajny że spokojnie wystarczy mi w codziennym życiu.Przeglądarka,filmiki na YT itp.

Mam pewien komfort.

Do windowsów nie pałam jakąś nienawiścią połączoną z fanatyzmem.

Ale z jakichś powodów windows zaczął mnie irytować.Antywirusy,namolnie próbujące "wederzeć" się do systemu "ulepszacze" i "uszczęśliwiacze" których nazw już nie pamiętam.

Do tego dochodzi nauka,nie muszę się już niczego uczyć ale mam czas i pasję do tej nauki(która raczej i tak nie zostanie już nigdzie już wykorzystana)

A windows? Żyje sobie na innym kompie sasiadując z Debianem no i tyle :)

Mam nadzieję że nie wywołam następnej dyskusji o wyższościach systemów.

Przypominając to co wcześniej.Lepiej znać dwa,trzy narzędzia niż jedno.Bo w obecnych czasach,nikt nie wie do końca z czym przyjdzie mu się zmierzyć w przyszłej pracy.

Pozdrawiam.
komentarz 1 stycznia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Ale z jakichś powodów windows zaczął mnie irytować.Antywirusy,namolnie próbujące "wederzeć" się do systemu "ulepszacze" i "uszczęśliwiacze" których nazw już nie pamiętam.

Do dziś boli mnie portfel po kupnie Bitdfender... Antywirus wart swojej ceny, acz, zmieniłem jakieś 3 miechy po kupnie licencji na Linux'a...

Cóż... Przynajmniej nie będę musiał jej odnawiać. wink

komentarz 1 stycznia 2017 przez marko Nałogowiec (29,170 p.)

@HaKIM

Próbuję opisać pewne sprawy takie jakie przeżyłem.Beż nadętej "systemomanii" ;)

Wspominałem już ale,ponowię.

Szwagier.Użytkownik starego laptopa z 2GBRAM ,na pokładzie XPek.Wydzwaniał do mnie z prośbą o pomoc.Tłumaczyłem że system nie ma już wsparcia i mogą się w lapku różne rzeczy dziać.

Wpadłem na pomysł,przetestuję lapka instalując WIN7,oczywiście pojawił się od razu problem,z 30dni aktywacja a pirata mu nie zostawię.Z głupią nadzieją zainstalowałem.System, po drodze sterowniki,jakiś service pack ....gotowe.

Niestety mimo szczerych chęci laptop raczej nie nadawał się do jakiejś normalnej pracy a jeszcze w zanadrzu czekał do zaistalowania eset.No to d..a pomyślałem.

Co tu mamy?

O! "Mint"smiley KDE nie wchodziło w grę z wiadomych względów(laptop nie uciągnie),Hmm może Debian?nieee,tu znowu szwagier(noga w tych sprawach)może mieć problemy,fajny by był ale....

Zainstalowałem "Mint" z środowiskiem "Mate" pozytywnie zdziwion będąc,przekazałem lapka szwagrowi.Krótki instruktaż z logowaniem oraz systemem(pulpitem) i gotowe.

Minęło może pó roku.Telefon od szwagra w sprawie laptopa milczy.A kiedy go zagaduję ,no i jak tam linuksiarzu ty.Japa mu się uśmiecha.Miałeś rację Marku.

Po co to napisałem?Bo padło słowo fenomen w tytule,a ja?Najprościej jak można opisałem prawdziwe sytuacje.

+1 głos
odpowiedź 1 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Jest darmowy i prosty jezeli chodzi o pisanie czegokolwiek na windowsie zeby zainstalowac kompilator to musze pobrac skonfigurowac zainstalowac itp...

Na linuxie wystarczy jedna komenda to samo sie tyczy bibliotek np do C== takich jak sfml linux- jedna gora 5 komend windows 15 minut klikania.
komentarz 1 stycznia 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Masz racje, na linux'ie jedna komenda, o ile zadowala cię default'owy kompilator.
–1 głos
odpowiedź 1 stycznia 2017 przez niezalogowany

Zależy od tego, w jakim środowisku prowadzisz badania. Większość MI znanych programistów używa akurat MacOSa lub Windowsa.

Wszystko zależy co chcesz programować. jakie aplikacje. Jeżeli programujesz back-end do webowych aplikacji, to jasne, że znajomość podstaw tzw. Linuksa jest wymagana, bo na 90% to będzie działało na jakiejś dystrybucji linuksowej ew. na jakimś BSD, też z rodziny uniksowej.

Jeżeli chcesz programować mobilne apki na iOS, to jedynym środowiskiem jest MacOS, bo tylko tam są narzędzia do programowania iOSa.

Jeżeli programujesz aplikacje użytkowe na systemy Windows, to jedynym sensownym rozwiązaniem jest Windows.

Jeżeli programujesz apki mobilne na Androida, to masz wybór, bo Android Studio jest na różne systemy, ale nie pracowałem, więc nie umiem ocenić na ile są różnice w jakości.

Jeżeli programujesz front-end, to moje doświadczenia wykazują, że ludzie z mojego kręgu znajomych wybierają Windowsa lub (częściej) MacOSa, choć znam takich, co próbują coś z linuksami.

Jeżeli chodzi o naukę, to wybór Windowsa jest o tyle bezpieczny, że pod Windowsem odpalisz to co jest Windowsowe oraz masę tego, co jest linuksowe. Oczywiście jednocześnie czy to na maszynie wirtualnej, czy to obok, można mieć pełnego linuksa, żeby np. takie różne rozwiązania LAMP testować, jeżeli gdzieś w nauce idziesz w kierunku back-endu.

Pamiętaj, że są dwie szkoły wyboru narzędzi

  1. Fanbojska: Wybieram X/Y/Z bo X/Y/Z rządzi
  2. Zdroworozsądkowa: Wybieram narzędzie do realizacji założonych celów

Ja mam w domu i firmie komputery z Windowsem, linuksem i MacOSem. Nie jestem programistą, ale myślę, że zasada jest ta sama – dobieram po prostu narzędzie do potrzeb.

Jeden z najznańszych polskich hakerów – Gynvael Coldwind – ma zbudowane środowisko z połączenia Windows i Linuksa. Bazowym systemem jest Windows, ale linux mu chodzi na maszynie wirtualnej i tak sobie to połączył, że z wnętrza windowsa woła narzędzia linuksowe. No ale on ma jeszcze inny profil pracy, niż opisałem wyżej, bo on bardzo niskopoziomowo działa i używa różnych narzędzi do inżynierii wstecznej. 

 

komentarz 1 stycznia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

Celowo pan dwa razy napisał słowo "Linux" z małej litery? Ciężko w kontekście zdania uznać to za niedopatrzenie...

... wybierają Windowsa lub (częściej) MacOSa, choć znam takich, co próbują coś z linuksami.

Ja mam w domu i firmie komputery z Windowsem, linuksem i MacOSem. 

komentarz 1 stycznia 2017 przez niezalogowany
bo tu chodzi o całą rodzinę systemów zwanych potocznie linuksami. Chciałem zaakcentować, że nie chodzi o jądro jako takie, którego nazwą własną jest Linux, ale o rodzinę systemów zwanych potocznie linuksami. Coś jak Mercedes (imię) i mercedes (rodzina samochodów)
komentarz 1 stycznia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Jeden z najznańszych polskich hakerów – Gynvael Coldwind – ma zbudowane środowisko z połączenia Windows i Linuksa. Bazowym systemem jest Windows, ale linux mu chodzi na maszynie wirtualnej i tak sobie to połączył, że z wnętrza windowsa woła narzędzia linuksowe. No ale on ma jeszcze inny profil pracy, niż opisałem wyżej, bo on bardzo niskopoziomowo działa i używa różnych narzędzi do inżynierii wstecznej. 

https://www.cygwin.com/  ?

komentarz 1 stycznia 2017 przez niezalogowany
Nie, nie cygwin, a przynajmniej nie tylko to.  Ma wirtualkę z linuksem + wypuszczone Xy pod Windowsa. Poszukaj sobie filmiku, gdzie chyba przez 3h pokazuje, jak to konfigurować ;) Masakra, ale ma windowso-linuksa dzięki temu :) Może odpalać programy linuksiane także z GUI, bezpośrednio w Windows.

Podobne pytania

–1 głos
10 odpowiedzi 1,231 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 175 wizyt
pytanie zadane 19 października 2021 w Offtop przez Posejdon Początkujący (490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 180 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2019 w C i C++ przez NieMaJuzNazw Użytkownik (890 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...