• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programista java dwa pytania

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
1,011 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Destiny Użytkownik (500 p.)
Witam serdecznie, mam do was dwa pytanka. Od niedawna uczę się programować, dokładnie szukam drogi rozwoju. Próbowałem trochę z technologiami webowymi, trochę c++ i trochę javy. Postawiłem jednak na jave, przypadła mi chyba najbardziej do gustu. Tutaj moje dwa pytania się pojawiają.

1. Czy jest możliwa zdalna praca jako programista java (praca w domu, własna działalność lub praca dla jakiejś firmy).

2. Czy ciężko znaleźć pracę jako programista java bez studiów wyższych?

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 stycznia 2017 przez Wojciech Cies Obywatel (1,140 p.)

1. Czy jest możliwa zdalna praca jako programista java (praca w domu, własna działalność lub praca dla jakiejś firmy).

Jest możliwa, ale

• na pewno nie przez pierwsze 2-3 lata pracy zawodowej. Na początku jesteś świeżyna i starsi w zespole muszą Ci patrzeć na ręce i pomagać się ogarnąć. Zdalnie się tego nie da robić skutecznie
  • praca programisty nad czymkolwiek bardziej ambitnym jest pracą zespołową. Zespół pracuje lepiej siedząc w jednym pokoju. Oczywiście - zwłaszcza dla doświadczonych specjalistów - da się znaleźć taką pracę. Ale trzeba mieć świadomość, że to mniejszość rynku. Więcej takich fuch jest na rynku technologii front-end lub "full-stackowych" (nodejs + angular, rails, php, python) niż w technologiach korporacyjnych (java, c#). 

2. Czy ciężko znaleźć pracę jako programista java bez studiów wyższych?

WSZYSTKO zależy od dwóch rzeczy:

1. co umiesz i co dotąd zrobiłeś 
  2. gdzie szukasz (Warszawa, Kraków czy Pcim)

Jeżeli nie masz studiów to musisz mieć się czym pochwalić. Projekt do szuflady, robota z kolegami, efekty pracy na jakimś stażu. Duże firmy szukają kumatych i chętnych do nauki młodych. Ale musisz być im w stanie pokazać, że chcesz i umiesz się uczyć.

1
komentarz 13 stycznia 2017 przez Wojciech Cies Obywatel (1,140 p.)
Jeżeli ktoś to ogląda, to zawsze ktoś z "technicznych" oddelegowanych do wsparcia danej rekrutacji. Dziewczyny z HRu tam się nie rozeznają.

Na wczesnym etapie kariery najważniejsze (z mojego doświadczenia) jest CV. Musi być w nim widać, że człowiek jest "wkręcony" w tą branżę, dziedzinę. Nie może być zrobione na odwal się, nie może wyglądać źle, nie może zawierać błędów.

Jeżeli jest się na wczesnym etapie kariery (pierwsza praca, staż) najlepiej opisać - tam gdzie "starsi" opisaliby projekty w jakich pracowali - to co się udało człowiekowi zrobić. Z linkami do githuba jak są. Warto nawet zawrzeć sekcję "ostatnio przeczytałem" gdzie pochwalisz się, że przeczytałeś

Clean Code
Pragmatic Programmer
coś o projektowaniu obiektowym

Tylko że to trzeba RZECZYWIŚCIE przeczytać. Za przyłapanie na kręceniu (w CV lub na rozmowie) w stylu "wiem to i to", a po odpytaniu wychodzi że to ściema - praktycznie u mnie kandydat przegrywa.

Pewnie, że nie musi pamiętać książki na wyrywki. Ale wyłapię Cię, jak wpiszesz rzeczy, których jednak nie przyswoiłeś.

No i jeszcze jedno - język angielski. To jest warunek konieczny. Bez umiejętności co najmniej płynnego i bezproblemowego korzystania z materiałów po angielsku perspektywy kandydata kurczą się drastycznie.
1
komentarz 13 stycznia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dzięki wielkie. :)

Miłego dnia.
komentarz 23 stycznia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Hej.

Trochę późno, ale chciałbym podziękować za poradę o dodaniu sekcji „Ostatnio przeczytałem”,  podziałała. Mężczyzna zajmujący się rekrutacją pochwalił mnie, cytując, „Czytasz odpowiednie książki”.

Nie piszę to po to, aby się pochwalić, a dać znać, że to rzeczywiście jest dobry pomysł i zwracają na to uwagę.

Dzięki.
komentarz 27 lutego 2017 przez Wojciech Cies Obywatel (1,140 p.)
Nie ma sprawy :)
komentarz 27 lutego 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dodam, że zostałem przyjęty na praktyki (Wtedy jeszcze omawialiśmy to i owo).

Btw. Mam nadzieję, że zostaniesz na forum na dłużej. Masz spore doświadczenie - i nie mówię wyłącznie o pisaniu rad dotyczących CV. :)
0 głosów
odpowiedź 31 grudnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
1. Jasne że jest możliwość, raczej nie zależnie od języku jest taka możliwość.

2. Tu ci raczej nie odpowiem z autopsji, ale również powinno nie być problemu, jest duże zapotrzebowanie na programistów.
0 głosów
odpowiedź 31 grudnia 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Java to obecnie najpopularniejszy język programowania i najwięcej ofert pracy, jak jesteś dobry to studia nie potrzebne.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 1,840 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 512 wizyt
pytanie zadane 27 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MarcinZielony Użytkownik (710 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,772 wizyt

93,430 zapytań

142,427 odpowiedzi

322,653 komentarzy

62,795 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...