• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak poprowadzić dalszy rozwój w Javie.

0 głosów
791 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Asmei Początkujący (270 p.)

Witam!

W zasadzie to nie jestem pewny, czy ten temat pasuje do działu Rozwój zawodowy... czy bardziej do Programowanie, ale stwierdziłem, że wstawię temat tu. Do rzeczy - po obejrzeniu filmiku z MattJavaDev zaplanowałem projekt - fiszki. W zasadzie bardzo prosty, bo na chwilę obecną to zaplanowałem sobie logowanie, rejestrację i losowanie fiszki i sprawdzanie jej poprawności (użytkownik wpisuje jej tłumaczenie). Tylko problem pojawił się, gdy zacząłem czytać na temat technologii wymienionych w filmiku (Tomcat, MySQL, jakiś RESTowy web servis). Bo co nie przeczytam, to jest mniej więcej "nie, do łączenia się z bazą danych nie wykorzystuj czystego JSP, tylko skorzystaj JSTL". Puff, kolejna rzecz do nauki, okej, nie ma sprawy, ale w zasadzie chciałbym już coś zacząć pisać, a nie tylko czytać. Oczywiście, po chwili pojawił się Spring "no tak, bo bez niego to już się nie da, reszta rozwiązać stare są i nie optymalne". I szczerze mówiąc to już się nieźle pogubiłem. Z czego mógłbym wynieść więcej wiedzy - pisząc web servis i opierajac się na servletach czy może zwykła aplikacja łącząca się z bazą danych? jak to poukładać, bo zdaję sobie sprawę, że wszystkiego nie sposób ogarnąć. 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 grudnia 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,610 p.)
Tutaj koleś na wykładzie opowiada jak pokierować swoim rozwojem developera Javy. Mało tego nie jest, bardzo dużo nauki i trudu potrzeba włożyć. A niby taki łatwy miał być ten język Java.

https://www.youtube.com/watch?v=zvVkD7huKAE

https://www.youtube.com/watch?v=HcYRwJYMadg
komentarz 30 grudnia 2016 przez Asmei Początkujący (270 p.)

Racja, dużo nauki i wysiłku.... ale nic nie ma za darmo, trzeba coś dać w zamian, żeby coś otrzymać. Wielkie dzięki za te linki, dużo dały mi do myślenia. wink

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 361 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez michal12334 Obywatel (1,510 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 488 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2015 w C i C++ przez Grzyboo Nałogowiec (28,880 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 607 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2018 w Java przez trebuhhh Użytkownik (740 p.)

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,367 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...