Cześć.Spróbujmy analizy,może coś z tego wyjdzie? ;)
1-Dwa identyczne modele o tych samych parametrach czyli części,kondensatory ogólnie elektronika w jednym i drugim są identyczne.
2 Teoretycznie wszystkie części powinny zużywać się tak samo ale tak nie jest.
Przykładowo,któryś z elementów nie trzyma parametrów np.wspomniany kondensator.
Charakteryzuje się pojemnością ale też i upływnością czyli zamiast 1000mikroF ma 500mikro.Upływność jednego elementu ma wpływ na resztę elektroniki.Monitor działa w zakresie pewnych napięć i nie psuje się.Bo tych 500mikro nie robi jeszcze,że tak określę "wrażenia" na elektronice monitora ale objawia się to w ten sposób że zmienia się w tym przypadku kolorystyka.
Przykład z kondensatorem wziąłem tylko dlatego żeby jakoś obrazowo wytłumaczyć zjawisko.
Oczywiście może to być całkiem inny element elektroniki albo zużycie samej matrycy nie wiem.
Jak do tego podejść?
Na pierwszym miejscu zamiana kabelków karta graficzna monitor,by wykluczyć uszkodzenie któregoś z kabli(jakaś rezystancja na stykach,luzy )
Później sprawdził działanie obydwu monitorów na innym kompie(by mieć jakiś punkt odniesienia i żeby wykluczyć pochodzenie tych objawów z komputera na którym pracowały)Oczywiście monitory wcześniej zresetowane do ustawień fabrycznych.
Jeśli objawy występują nadal,próbuję kompensować,balansować kolorami tylko na jednym monitorze a ten drugi mieć jako punkt odniesienia.
Jeśli nadal jest niezadowalająco.
Tu już trzeba mieć pewne umiejętności by nie pogorszyć sytuacji ;)
Otwieram(demontuję) ten monitor z "gorszymi" kolorami oczywiście odłączony od wszystkiego od kompa też ;)
Po demontażu i oczyszczeniu z kurzu elektroniki,pod dobrym światłem sprawdzam wspomniane wcześniej kondensatory(napuchnięcia,miejsca z potencjalnie wylanym elektrolitem) jakieś przegrzane miejsca na płytce(podejrzane)
Moja prywatna statystyka wykazała że większości monitorów najzawodniejsze są elektrolity(kondziole)Wymiana wszystkich z jednej gałęzi np.660mikroF uzdrawiała urządzenie.Staram się też,dobierać je na większe napięcie przebicia np miał 16V kupuję 25V,gabarytowo nie miałem problemów z montażem mieściły się.
Oczywiście nie proponuję Ci rozbierania monitorów ale starałem się omówić problem.Gdyż może znajdować się w zupełnie innym miejscu :)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam