• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kablówka jak to jest?

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,089 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
Witam,

mam takie zagadnienie a mianowicie mam internet po kablówce. Jak to się dzieje, że dane (pakiety) załóżmy gdzieś z drugiego końca świata skoro idą jednym kablem od dostawcy internetu i zarazem kablówki trafiają akurat do mnie a nie na przykład do komputera mojego sąsiada? Przecież kablówka pociągnięta jest jednym kablem (chyba, że się mylę?) a potem rozdzielona jest już w budynku na konkretne mieszkania. Rozumiem, że dane podróżują od providera jednym kablem aż do budynku , no i potem już nie wiem -> trafiają do wszystkich i tylko na przykład u mnie są poddawane procesowi dekapsulacji bo do mnie byly adresowane po IP ? A u innych użytkowników "giną" ? Nie wiem, proszę o wyjaśnienie i z góry dziękuję.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
edycja 28 grudnia 2016 przez marko
Wydaje mi się że analiza tych odcinków pomoże Ci zrozumieć działanie sieci internet.Trzeba przez to przebrnąć.Odcinek1

https://youtu.be/WxH9YNAfAao

Pozdrawiam

Najprościej.Kablówka gdzieś niedaleko bloku lub w klatce schodowej ma "skrzynkę" w której koncentrują się kabelki z mieszkań lokatorów budynku.Lokatorzy są "rozpoznawani" przez macaddress i adres IP przydzielony przez DHCP do modemu kablówki.Ze wspomnianej "skrzynki" wychodzi kabel po którym "lecą informacje".Najprościej,nie znaczy najlepiej ale staram się :)
komentarz 28 grudnia 2016 przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
Niestety nie ma tu odpowiedzi na moje pytanie.  Mi chodzi o samą warstwę fizyczną ->masz położony kabel (kablówkę) i teraz tv i internet idzie do mnie i do sasiadow osobnymi kablami (ale wszystkie są podłączone do jednego) . Moje pytanie -> czy te dane ida do wszystkich czy tylko do mnie ? I jak to się dzieje? Przecież idą tym jednym głównym kablem telewizyjnym i skad wiedza ze maja do mnie "skręcic" "trafić" ? a nie np do sasiada:)
komentarz 28 grudnia 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Ponieważ Twój usługodawca "widzi Cię" po adresie MAC(odwróć swój modem i zobaczysz naklejkę)Dodatkowo przydzielił Ci jakiś adres IP(on się czasem zmienia)ważniejszy jest ten MACaddres.
Dane ( już w tym jednym kablu) "nie mieszają się" ponieważ każdy z lokatorów ma w swoim modemie inny MACaddres oraz inne przydzieone IP.

Czyli jesteś jednoznacznie identyfikowany u swojego usługodawcy internetowego.To podobnie tak jak z pocztą.W jaki sposób do Twojej skrzynki pocztowej trafiają przesyłki przeznaczone tylko dla Ciebie?A nie np.do sąsiadki :)I skąd na poczcie wiedzą że przesyłka jest dla Ciebie skoro jest tych przesyłek wiele na i w dodatku są wymieszane.
Ja to rozumiem. Mam IP i mam MAC a dane są zaadresowane do mnie na moj MAC i IP tylko, że właśnie rozumialbym gdyby szły jednym kablem bezpośrednio przyłączonym do mojego komputera (routera). A w Kablówce do jednego kabla jest podłączonych wiele modemów.

Posługując się Twoją analogią -> jest osoba która te przesyłki sortuje i jest osoba która te przesyłki dostarcza. A tutaj z ostatniego routera u dostawcy internetu wychodzą dane i tym jednym kablem do mnie "płyną" i gdyby w "skrzynce" był jeszcze jeden router który by kierował ruchem w bloku no to bym rozumiał a takiego routera przecież w tych skrzynkach nie ma. To jak? dane są takie inteligentne, że wiedzą gdzie mają skręcić?

W "skrzynce" jest urządzenie które pośredniczy tym ruchem.Powiedzmy że jest to koncentrator który "potrafi" takie rzeczy robić.Taki zwykły switch,router to nie jest ponieważ po kablu koncentrycznym w kablówce często "leci" też cyfrowy sygnał TV.

Obiecuję że się dowiem co dokładnie się mieści w skrzynce,jak tylko trafię na serwisantów z kablówki.Obawiam się tylko że szybko to nie nastąpi, bo wszystko śmiga bez zarzutu od bardzo długiego czasu.Też mam kablówkę.

Może warto też zainteresować się pojęciami, częstotliwość,kodowanie,dekodowanie sygnału,kable światłowodowe i inne tego typu "badziewia" wink

No właśnie :) Z tego co wiem telewizja i internet są na różnych częstotliwościach w kablu.
Czyli dochodzimy do sedna,przesyłanie sygnału dzięki istnieniu częstotliwości.Twój modem koduje sygnał ,w kodzie tym znajduje się informacja o Twoim macaddresie,dhcp oraz inne czyli "zapytanie" do jakiejś strony w internecie.Twoja sąsiadka w tym samym czasie ze swojego modemu "wysyła" inny zakodowany sygnał,dzięki "skrzynce i temu koncentratorowi" tak to nazwałem ;)można po jednym kablu wysłać sporo informacji.Ciągnąc dalej,z poszczególnych skrzynek(okablowano osiedle),kable też muszą się gdzieś "skoncentrować" by np.światłowodem połączyć się z centralą Usługodawcy internetowego.Chciałbym odwiedzić kiedyś taką centralę :)

Co do częstotliwości.Skończyłem na pojęciach modulacji amplitudy oraz modulacji częstotliwości(ta pierwsza a stosowana w radiofonii na falach długich ta druga na falach ultrakrótkich.

Niestety nie jestem w stanie Ci powiedzieć a tym bardziej wytłumaczyć jakiego rodzaju modulację stosuje się w transmisji "kablówka".Czy jest stała fala nośna modulowana impulsami 01 czy też jeststosowany inny rodzaj modlacji.

Zainteresowało mnie to :)
W stronę Internetu to rozumiem ale ze strony Internetu w kierunku do mnie jak to jest?
Rozumiem, że wszystko opiera się na tej skrzynce i tym co w niej jest :)
No nie wszystko na tej "skrzynce", tylko Twój blok,mieszkańcy korzystający z usług kablówki :)
No tak ale od skrzynki zależy czy sygnał do mnie przyjdzie czy do sąsiada :))

W stronę Internetu to rozumiem ale ze strony Internetu w kierunku do mnie jak to jest?

Komputer podłączony do sieci internetowej i pojęcie kierunku?Hmmm

Uważam że należy to rozpatrywać raczej w kategorii wymiany informacji pomiędzy urządzeniami podłączonymi w obwód w tym przypadku sieć internetowa.Kierunek?no dobra,wysłałem zapytanie do serwera na zachód od mojego miejsca zamieszkania,a otwarła mi się ruska strona.Rozumiesz żart :)

Rozumiem :) Masz rację :) Chodzi o wymianę informacji do serwera i od serwera :)
Dlaczego sąsiadka lub ktokolwiek nie otworzy zamka do Twojego mieszkania?
Albo odwrotnie?

Klucz.

Modem z mac oraz IP jest tym kluczem.Dlatego dane "skręcają"a właściwie otwierają drzwi do Ciebie a innych nie wpuszczają :)
No tak czyli mój router wpuści dane do mnie adresowane a sąsiadki czy sąsiada nie wpuści bo nie są dane do niej / niego adresowane, tak?
Ok niech i tak będzie :)

Tak.

Analogia pukasz do drzwi i albo się otworzą albo nie(strona internetowa)

Ktoś puka do Twoich drzwi i są zamknięte albo otwiera je... (złośliwe oprogramowanie)

Twój usługodawca puka zawsze,bo jesteś jego "bliskim sąsiadem"nawet jak mieszka w innej dzielnicy miasta.A jak nie zapłacisz abonamentu sąsiad się obrazi wink

Mądre urządzenia te routery :)
Fajne analogie dajesz :)

Dziękuję.Tak na szybko,improwizuję :)

A  wydawało mi się, że nie będę potrafił Ci pomóc.Jeśli jednak coś trochę z tych moich bajerów Ci pomogło to cieszę się.

Zainteresuj się  literaturą w temacie o którym rozmawialiśmy.

Bo wiesz,łeb to nie śmietnik i nie musi gromadzić wszystkich informacji z całego IT.

Wystarczy wiedza która pozwala poszukiwać odpowiedzi na pytania.To tak samo jest wiedza,umiejętność zadawania pytań.Na prawidłowo zadane pytanie, znajdziesz w miarę szybką odpowiedź(internet jest potężny) smiley

Ale pracować nad sobą trzeba cały czas,bo Świat się zmienia bardzo szybko:)

Hej :)

A gdy np. mam wyłączony komputer a ktoś do mnie przesłał wiadomość na skype to router "przechowuje" ten pakiet? i gdy włącze komputer to do komputera przesyła?
Raczej ludzie którzy je wymyślili.Odłącz router z zasilania lub wyjmij wtyczkę WAN.W przypadku pierwszym będzie "martwy" w przypadku drugim będzie "zombie" taki na wpół żywy na wpół umarły jak w "Kronikach Riddicka" :)
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :)
Nie wiem.Nie mam takiego routera który ma funkcję "sekretarki skype".Może takie urządzenia istnieją ale to zapewne jakieś hybrydy kryjące się pod inną nazwą.

No to,Hej smiley

Gdy włączam skype często już tam są jakieś wiadomości. Ale tu chyba chodzi o komunikację z serwerem skype gdzie znajdują się te informacje.
Tak.Coś w rodzaju poczty na onecie czy interii skonfigurowanej z klientem poczty na kompie np.Thunderbird :)
Dokładnie :) No to jeszcze raz dzięki za wszelką pomoc. Fajna sprawa to forum. Fajni ludzie :) Do kolejnego razu, cześć :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,124 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 629 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Damian12345 Bywalec (2,940 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 2,348 wizyt
pytanie zadane 5 września 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Developer 16 Początkujący (260 p.)

93,395 zapytań

142,388 odpowiedzi

322,566 komentarzy

62,753 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...