• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kablówka jak to jest?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,016 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
Witam,

mam takie zagadnienie a mianowicie mam internet po kablówce. Jak to się dzieje, że dane (pakiety) załóżmy gdzieś z drugiego końca świata skoro idą jednym kablem od dostawcy internetu i zarazem kablówki trafiają akurat do mnie a nie na przykład do komputera mojego sąsiada? Przecież kablówka pociągnięta jest jednym kablem (chyba, że się mylę?) a potem rozdzielona jest już w budynku na konkretne mieszkania. Rozumiem, że dane podróżują od providera jednym kablem aż do budynku , no i potem już nie wiem -> trafiają do wszystkich i tylko na przykład u mnie są poddawane procesowi dekapsulacji bo do mnie byly adresowane po IP ? A u innych użytkowników "giną" ? Nie wiem, proszę o wyjaśnienie i z góry dziękuję.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
edycja 28 grudnia 2016 przez marko
Wydaje mi się że analiza tych odcinków pomoże Ci zrozumieć działanie sieci internet.Trzeba przez to przebrnąć.Odcinek1

https://youtu.be/WxH9YNAfAao

Pozdrawiam

Najprościej.Kablówka gdzieś niedaleko bloku lub w klatce schodowej ma "skrzynkę" w której koncentrują się kabelki z mieszkań lokatorów budynku.Lokatorzy są "rozpoznawani" przez macaddress i adres IP przydzielony przez DHCP do modemu kablówki.Ze wspomnianej "skrzynki" wychodzi kabel po którym "lecą informacje".Najprościej,nie znaczy najlepiej ale staram się :)
komentarz 28 grudnia 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Nie wiem.Nie mam takiego routera który ma funkcję "sekretarki skype".Może takie urządzenia istnieją ale to zapewne jakieś hybrydy kryjące się pod inną nazwą.

No to,Hej smiley

komentarz 28 grudnia 2016 przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
Gdy włączam skype często już tam są jakieś wiadomości. Ale tu chyba chodzi o komunikację z serwerem skype gdzie znajdują się te informacje.
Tak.Coś w rodzaju poczty na onecie czy interii skonfigurowanej z klientem poczty na kompie np.Thunderbird :)
komentarz 28 grudnia 2016 przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
Dokładnie :) No to jeszcze raz dzięki za wszelką pomoc. Fajna sprawa to forum. Fajni ludzie :) Do kolejnego razu, cześć :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,099 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 619 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Damian12345 Bywalec (2,940 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 2,304 wizyt
pytanie zadane 5 września 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Developer 16 Początkujący (260 p.)

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,667 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...