• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

styczeń 2013 matura próbna Ciąg Fib

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,311 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2016 w C i C++ przez Krystek102 Bywalec (2,440 p.)
Witam mam problem z zadaniem z matury próbnej rozszerzonej styczeń 2013

Liczby Fibonacciego (10 pkt)
Dwie pierwsze liczby Fibonacciego to 0 i 1, a każda następna jest sumą dwóch liczb bezpośrednio ją
poprzedzających.
Pierwszych dziewięć liczb Fibonacciego to: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21
W kolejnych wierszach pliku dane.txt znajduje się 200 liczb naturalnych, mniejszych niż 109 (jeden
miliard), po jednej liczbie w każdym wierszu.
Napisz program, który utworzy plik zadanie5.txt i umieści w nim odpowiedzi do poniższych
podpunktów. Odpowiedzi poprzedź oznaczeniem podpunktu i umieść każdą ze znalezionych liczb w
osobnym wierszu:
a) Znajdź wszystkie liczby w pliku dane.txt , które są liczbami Fibonacciego

stworzyłem funkcje bool oraz pętle for która zawierała długość danej liczby,a następnie zapisałem własności ciągu,niestety,ale to nie działa :(,ma może ktoś jakiś pomysł :)?
komentarz 28 grudnia 2016 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Pokaż ten kod to pomyślimy co poprawić.
komentarz 28 grudnia 2016 przez Krystek102 Bywalec (2,440 p.)
#include <iostream>
#include<fstream>
using namespace std;


bool fib(string n)
{


    for(int i=0;i<n.size();i++)
    {
        if(n[i]<3) return true;
        if(n[i]=n[i-2]+n[i-1])
            return true;
    }
    return false;


}
int main()
{
   string n;
    ifstream we("dane.txt");
    for(int i=0;i<200;i++)
    {
        we>>n;
        if(fib(n))cout<<n<<endl;

    }
    we.close();
    return 0;
}

oto mój kod,ale on chyba jest do kosza...>

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2016 przez d0n Mądrala (6,440 p.)
Cześć,

Można posortować nasze zapytania, potem generować kolejne liczby fibonacciego iteracyjnie i sprawdzać wyszukiwaniem binarnym, czy dana liczba z ciągu fib jest w tych posortowanych zapytaniach, jeśli któraś z kolei z liczb fibonacciego będzie większa niż największa z zapytań, to kończymy sprawdzanie.
0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2016 przez Krystek102 Bywalec (2,440 p.)
ktoś ma jakiś pomysł??

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,712 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2017 w C i C++ przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,965 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2016 w C i C++ przez Krystek102 Bywalec (2,440 p.)
–2 głosów
0 odpowiedzi 754 wizyt

92,563 zapytań

141,413 odpowiedzi

319,590 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...