• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Liczenie miesięcy w rekordach w bazie danych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
174 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2016 w SQL, bazy danych przez Q_Nick Mądrala (5,010 p.)
edycja 27 grudnia 2016 przez Q_Nick

Mam bazę danych w której daty zawierają miesiące (jak można się domyśleć laugh) i chcę aby zapytanie w SQL liczyło te miesiące. Ciężko jest mi wyjaśnić co mam na myśli. Mam np. 3 rekordy z datą z grudnia i jeden z datą z listopada więc mamy 2 miesiące, ale nie wiem jak wykonać to w formie zapytania SQL. Testowałem zapytanie

SELECT COUNT(*) FROM tabela GROUP BY Month(data)

ale ono mi liczy rekordy w każdym miesiącu, więc sprawdzałem jeszcze

SELECT COUNT(Month(data)) FROM tabela

ale to za to liczy wszystkie rekordy. Jeśli ktoś rozumie o co mi chodzi proszę o pomoc. Nie ukrywam, że ciężko mi to wytłumaczyć.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 grudnia 2016 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
wybrane 27 grudnia 2016 przez Q_Nick
 
Najlepsza

mysql> SELECT TIMESTAMPDIFF(MONTH,'2003-02-01','2003-05-01'); -> 3

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/date-and-time-functions.html#function_time

Powinieneś nauczyć się korzystać z dokumentacji. COUNT służy do czegoś innego, musisz poczytać.

0 głosów
odpowiedź 27 grudnia 2016 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Skorzystaj z jakiejś funkcji wbudowanej w mysql.

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/date-and-time-functions.html
komentarz 27 grudnia 2016 przez Q_Nick Mądrala (5,010 p.)
Właśnie nie wiem jakiej. Nie wiem też jak to złożyć do kupy żeby działało.
komentarz 27 grudnia 2016 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Ty chcesz policzyć ile czasu minęło od listopada do grudnia?
komentarz 27 grudnia 2016 przez Q_Nick Mądrala (5,010 p.)
Ile miesięcy muszę policzyć.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 429 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 515 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2018 w SQL, bazy danych przez Maikel11 Początkujący (470 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 97 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2018 w SQL, bazy danych przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...