• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JAVA - Pytanka o powołania obiektów :)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
201 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2016 w Java przez Kapi2222 Obywatel (1,220 p.)

Cześć :) Bawię się z JavąFX i napotkałem problem. Powiedzmy, że po kliknięciu na guzik "Dodaj", idę do nowej sceny. Automatycznie chcę utworzyć nowy obiekt powiedzmy "szkielet".

1. Chciałem to napisać w taki sposób: Szkielet szkielet = new Szkielet();

Problem w tym, że ja klikając na przycisk dodaj nie chce za każdym razem powoływać obiektu o tej samej nazwie tylko o o innej lecz o tym samym typie (typu Szkielet).

Teraz pytanie jak to zrobić? :D Myślałem aby zrobić to w taki sposób: Szkielet szkielet(generator.nextInt()) = new Szkielet();  Choć to rozwiązanie wydaje mi się niepewne :D

2. Teraz pytanie numer 2  - mniej ważne ale również mnie niepokoi :D Powiedzmy, że użytkownik chce dodać nie jednego a 100 szkieletów tego samego typu lecz o innej nazwie :D Jak to zrobić? Czy w pętli for tworzyć te obiekty? Chciałbym później te szkielety umieszczać w liście :)

3. Wesołych Świąt!!! ;)))

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
Hashmapa
komentarz 25 grudnia 2016 przez Kapi2222 Obywatel (1,220 p.)
Okej HashMap :) Teraz mam pytanko jak to wogóle powołać.

Powiedzmy że wartością przechowywaną bedzie Szkielet - czyli obiekt.

A kluczem chciałbym żeby był String. Żebym mógł później sobie po nazwie poszukać tego szkieleta :D

No ale wciąż nie wiem jak mam napisać aby w HashMapie zapisywały mi się nowe Szkielety lecz o innym kluczu?? bo nie chce tych samych powoływać po wejściu do nowej sceny.
komentarz 25 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
Mogę naprowadzić, ale kodu pisać nie będę. Dałem ci prostą odpowiedź. Poszukaj jak działa HashMapa. Google.
1
komentarz 25 grudnia 2016 przez Kapi2222 Obywatel (1,220 p.)
Map<String, Szkielet> map = new HashMap<String, Szkielet>();

for(int i=0; i<iloscSzkieletów.length; i++){

map.put("Szkielet nr " + i, new Szkielet());

}

Napisałbym to w taki sposób. Czyli tworzę nowy szkielet, dodaje mu klucz typu String. Każdy nowy Szkielet powinien mieć inny Klucz.. Czy tak byś to zrobił?
1
komentarz 25 grudnia 2016 przez Kapi2222 Obywatel (1,220 p.)

Albo wymyśliłem takie coś :D Po przycisku "dalej" dodaje nowy obiekt: Szkielet szkielet = new Szkielet(); Po opisaniu szkieleta, robię przycisk "zatwierdź zmiany" i tam właśnie tworzę HashMapę, gdzie ten Szkielet zostaje umieszczony :D

Tylko pytanie czy jeśli ponownie kliknę "dalej" to ten nowo powstały szkielet nie będzie kolidował ze szkieletem w HashMapie? xd

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 469 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 487 wizyt
pytanie zadane 25 października 2016 w Java przez K0XM4N Gaduła (3,640 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 522 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2019 w Java przez poldeeek Mądrala (5,980 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...