Pierwsza rzecz, jak działa router do czego służy. Router odbiera sieć WAN, i ma swój publiczny adres ip, router zmienia adres publiczny na prywatny. Czyli np 192.168.1.1, zauważyłeś że każdy jak się loguje do swojej sieci w swoim domu ma podobny adres? Nie dziwiło Cię to? Za to odpowiada router. Router ma skonfigurowany DHCP, dzięki któremu przydziela prywatne adresy ip danym urządzeniom na określony czas, można oczywiście zarezerwować adres ip dla danego adresu MAC. Wszystkie strony www, są to adresy ip, my widzimy tekst ponieważ DNS zamienia z ip na tekst, tak na serio wszyscy jesteśmy połączeni jednym kabelkiem. Przykładem tego że masz dostęp do jakiegoś innego komputera jakiś dostęp, czy sam odczyt, jest komenda ping w cmd(sieć publiczna blokuje widoczność adresów mac).Najlepiej moim zdaniem jest to zrozumieć poprzez zrobienie domeny u siebie na komputerze (virutal box, polecam), stwórz sobie własną domenę skonfiguruj i zobaczysz jak działa przydzielanie adresów ip, zarządzanie nimi i czym w ogóle jest adres ip. Mam nadzieję że pomogłem, jeżeli nie cóż starałem się ;D Wesołych Świąt, za ew. błędy przepraszam jeszcze się edukuje