• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prośba o wyjaśnienie treści zadania "Szkoła programowania"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
611 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2016 w C i C++ przez niezalogowany

Zadanie:

Napisz funkcję, która normalnie pobiera jeden parametr, adres łańcucha, po czym zaraz
pokazuje ten łańcuch. Jeśli jednak podany zostanie niezerowy drugi parametr, napis ma się
pojawić tyle razy, ile razy dotąd wywołano tę funkcję. Zauważmy, że drugi parametr nie
mówi, ile razy należy pokazać napis. Owszem, funkcja jest nieco bzdurna, ale jej napisanie
będzie dobrym ćwiczeniem utrwalającym wiedzę. Użyj opisanej funkcji w prostym programie,
który pokaże jej działanie.

Witam, czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć co konkretnie mam zrobić w tym zadaniu? (dział dotyczył referencji, szablonów funkcji, parametrów domyślnych itd.)

komentarz 23 grudnia 2016 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
function pobierz($path_string,$drugi_param=0){

(...)

}

pobierz('test');

pobierz('test',2);

 

Nie za bardzo znam się na cpp, więc napisałem to mniej więcej jak to ma wyglądać w innym języku.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)

Functions with Variable Argument Lists in C using va_list http://www.cprogramming.com/tutorial/c/lesson17.html

1
komentarz 23 grudnia 2016 przez niezalogowany

Już się uporałem z tym zadaniem.

#include <iostream>

using namespace std;

void show(char tab[], int a = 0);

int main()
{
	char name[10] = { "lancuch" };
	
	show(name);
	show(name);
	show(name);
	show(name);
	show(name, 2);
		

	system("PAUSE");
}

void show(char tab[], int a)
{
	static int licznik = 0;
	if (a != 0)
	{
		for (int i = 0; i < licznik; i++)
			cout << tab << endl;
	}
	else
	{
		cout << tab << endl;
		licznik++;
	}
}

 

komentarz 23 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
Można i tak :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 595 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 181 wizyt
pytanie zadane 9 października 2016 w PHP przez tirith Mądrala (5,940 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 421 wizyt
pytanie zadane 25 września 2016 w C i C++ przez AlanP Nowicjusz (240 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,544 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...