• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szachy. W którym poradniku?

+1 głos
515 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2016 w Matematyka, fizyka, logika przez Anysiu68 Użytkownik (820 p.)
zmienione kategorie 21 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk
Witajcie.

Mam szybkie pytanie.

W jednym ze swoich poradników Pan Mirosław opowiada o tym jak pewien chłopiec uczył się grać w szachy. Codziennie czytał jedną stronę z pewnej książki. Później mowa była o pewnej stronie internetowej dzięki której można nauczyć się tej gry. Pamięta ktoś może w którym to było filmie i jaka to była książka?

Pozdrawiam.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2016 przez Chess Szeryf (76,730 p.)
Chesstempo.com

W książce były zadania, ćwiczenia szachowe, takie jak np. na chesstempo lub podobne.

https://www.youtube.com/watch?v=K8cwA2_dJ2s
komentarz 21 grudnia 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)

Cześć.

U mnie jest tak,że raczej nie korzystam z książek,nie mam cierpliwości do czytania i analizowania,komputer i tak potem robi ze mną co chce smiley.Gram kilka partyjek codziennie z komputerem.Próbuję gry z różnymi programami,najczęściej to.

Xboard z fairymax,ostatnio na Minicie,DreamChess a nawet program na "ZX-Spectrum" "Masterchess"uruchomiony na emulatorze spectrums,fuse.

Wymieniony ostatni,mnie załamuje bo za długo "myśli" ale przynajmniej uczy cierpliwości ;)

DreamChess mnie zaskakuje szybkością i  z lekka deprymuje :)

Przyznaję,udawało mi się wygrać na tych niższych poziomach trudności.

Xboard z fairymax "pięciominutówka" z reguły mam komunikat.."chorągiewka czarnych spadła.."Grywam głównie czarnymi.

Podsumowując,myślę że należy sporo grać,a w książkach oraz internecie szukać inspiracji.

Warto też usiąśc do gry z żywym przeciwnikiem,ale tylko takim,co po przegranej się nie obraża i nie wali szachownicą po stole.

Trochę zażartowałem ale w życiu już trochę widziałem :)

Pozdrawiam,życzę sukcesów :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,767 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2021 w C i C++ przez lowprogramer Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 684 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2020 w JavaScript przez Arcywojak Początkujący (370 p.)
+14 głosów
6 odpowiedzi 2,188 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2018 w Offtop przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...