• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Node JS - w czym pisać aplikacje

Object Storage Arubacloud
0 głosów
830 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2016 w JavaScript przez Miki Bywalec (2,480 p.)
Chcę rozpocząć naukę Node.js. Po zainstalowaniu "platformy" brakuje mi sensownego programu do uruchamiania napisanych "aplikacji". Zabawa z Notepad++ i konsolą jest mało wygodna. W poradnikach na YT widziałem, że korzystają z Atom-a ale jest dla mnie mało zrozumiały, był też inny płatny program WebStorm i on już wyglądał konkretnie.

Możecie polecić dobry darmowy program z wbudowaną konsolą aby nie trzeba było skakać między kilkoma oknami?

Z góry dzięki za pomoc
komentarz 21 grudnia 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
WebStorm jest darmowy dla uczniów i studentów.
komentarz 21 grudnia 2016 przez Miki Bywalec (2,480 p.)
Problem w tym, że nie jestem już uczniem ani studentem :(

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2016 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

Visual Studi Code ma zintegrowanego gita, debugger i konsolę (ctrl + `). Polecam. Dodatkowo zainstaluj sobie globalnie Nodemona:

sudo npm i nodemon -g

i odplaja apkę przez niego zamiast przez node'a:

nodemon your-app.js

Dzięki temu masz automatyczny restart po zmianach.

 

1
komentarz 21 grudnia 2016 przez Miki Bywalec (2,480 p.)
Visual mnie odpycha przez "dziwną instalację" 500 rzeczy mi ściągneło a program mi nie działał i od tego czasu go omijam. Zostawię go na koniec jak już w/w opcje się wyczerpią ;)
komentarz 21 grudnia 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

500 rzeczy mi ściągneło

Mówisz o "dużym" Visual Studio, czy VS Code?

komentarz 21 grudnia 2016 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
komentarz 21 grudnia 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Wygląda... jak każdy inny normalny instalator.

https://puu.sh/sWOV8/846630dc8f.mp4

(edit: pytanie było do Miki)
komentarz 21 grudnia 2016 przez Miki Bywalec (2,480 p.)
edycja 21 grudnia 2016 przez Miki
Mówię o "dużym" Visual Studio...

edit: zainstalowałem VS Code + Nodemona. Wpisałem w/w komendy do konsoli i chyba wszystko jest OK. Dzięki za pomoc, idę coś "napisać" i potestować programik
komentarz 21 grudnia 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Wszyscy mówimy o VS Code, które jest czymś zupełnie innym - w skrócie, popuarny, lżejszy Atom. Z "pełnym" Visualem nic go nie łączy poza nazwą i firmą. Sam możesz zobaczyć jak się instaluje w moim .mp4 powyżej.

(A VS faktycznie ma duże problemy z instalacją. Mogę tylko z doświadczenia powiedzieć że następna wersja, 2017, całkowicie to naprawia)
+1 głos
odpowiedź 21 grudnia 2016 przez bumpMind Gaduła (4,260 p.)
Mimo wszystko polecił bym Atom/Sublime + console/Git bash. Korzystanie z konsoli nie jest wcale takie trudne jeżeli chodzi o podstawy node.js, jest kilka poradników na temat komend itp.

Edit. Jeżeli naprawdę zależy Ci na jakimś większym IDE to na szybko "wyguglałem" że istnieje wtyczka do Eclipse pozwalająca na prostą obsługę aplikacji
komentarz 21 grudnia 2016 przez Miki Bywalec (2,480 p.)
Poszukam jakiegoś sensownego poradnika do Atom-a a jak nie to pójdę chyba w Eclipse bo ten program już mniej więcej znam

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 761 wizyt
pytanie zadane 8 września 2020 w JavaScript przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 327 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2022 w JavaScript przez KubaLaska Początkujący (350 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 531 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2021 w JavaScript przez yapyap Obywatel (1,730 p.)

92,565 zapytań

141,417 odpowiedzi

319,601 komentarzy

61,950 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...