• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python - zastosowanie

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
2,588 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2016 w Python przez GUNJack Użytkownik (520 p.)
Witam

Od jakiegoś czasu uczę się programować w języku Python, i mam pytanie: gdzie używa się pythona, mam na myśli czy można tworzyć aplikacje w Pythonie takie jak np w Javie czyli mobilne, wiem że używa się Pythona w tzw Django, i zapytam wprost czy da się zarobić na znajomości tego języka, wiem że google, youtube i chyba facebook są napisane w Pythonie właśnie, ale czy zwykły programista może coś fajnego i opłacalnego tworzyć w tym języku ???
komentarz 20 grudnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
osobiscie wykorzystuje pythona w c++

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
wybrane 20 grudnia 2016 przez GUNJack
 
Najlepsza

Google i Youtube w Pythonie, Facebook w PHP. Java też się nadaje do programowania stron WWW.  

ale czy zwykły programista może coś fajnego i opłacalnego tworzyć w tym języku ???

Tak, python ma wiele zastosowań. Jednak słowo "opłacalnego" wskazuje na to, że obchodzą ciebie tylko pieniądze, więc nie masz pasji. Pamiętaj w programowaniu pasja jest ważna, musisz się ciągle doskonalić, nie możesz stać w miejscu, musisz poświęcić dużo czasu by być w tym dobrym. W Pythonie możesz zrobić wiele, jest to fajny wyskokopoziomowy język programowania.

  1. Programowanie webowe.
  2. Do obliczeń naukowych.
  3. Machine Learning.
  4. Aplikacje Desktop i Mobile (da się ale nie jest to częste).
  5. Jest wykorzystywany jako język skryptowy w silnikach gier, a zawsze można go podłączyć do C.
  6. Wszędzie gdzie sięga JVM.
komentarz 20 grudnia 2016 przez GUNJack Użytkownik (520 p.)
Przepraszam nie chodziło mi o to że interesują mnie tylko pieniądze, napisałem tak ponieważ wszędzie słyszę że ludzi zarabiają na pisaniu właśnie aplikacji mobilnych w javie, albo na pisaniu gier w c++. Chodziło mi o to w czym właśnie wykorzystuje się Pythona że tak powiem jak już by się pracowało mówić tak nie profesjonalnie, nie miałem zamiaru nikogo urazić :)
komentarz 20 grudnia 2016 przez GUNJack Użytkownik (520 p.)
Właśnie mam jeszcze jedno pytanie ostatnio natknąłem się na taki twór zwany Jython'em co to właściwie jest dla mnie to wygląda jak python który wykorzystuje biblioteki javy ???
komentarz 20 grudnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Jest wiele takich implementacji
1
komentarz 21 grudnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Python to specyfikacja języka, która określa składnię, oraz posiada domyślny interpreter. Każdy może zaimplementować swoją maszynę wirtualną Pythona. Co ciekawe Ruby ma tak samo!

Więc Jython to implementacja Pythona na JVM (nie używamy bibliotek pythona tylko javy). Czyli Python może działać wszędzie gdzie działa bytecode Javy np. komputery, serwery, telefony z androidem, inne. Jest również CPython, który daje możliwość zintegrowania kodu C z kodem napisanym w języku Python.
komentarz 5 stycznia 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Dlaczego aplikacje mobile i desktopowe są rzadko pisane przy użyciu Pythona?
komentarz 6 stycznia 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Wydajnosc
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Pythona wykorzystuje się w bardzo wielu zastosowaniach. Aktualnie web (Django) jest bardzo popularnym zastosowaniem. Oprócz tego można pisać na desktop, co do mobilnych, to chyba się da, ale nie wiem, na ile to jest powszechne.

Python jest językiem do zastosowań graficznych ( Blender), wizji komputerowej (biblioteka OpenCv), obliczenia naukowe, sieci neuronowe. Ja osobiście lubię pisać implementacje algorytmów w Pythonie właśnie.
0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2016 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)

Dorzucę od siebie, bo widzę, że jeszcze nikt tego nie napisał: skrypty. Wiele rzeczy się robi wykorzystując skrypty pisane w Pythonie (oraz w Bashu) np. skanowanie sieci przez program Scapy.

0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Programy naukowe, robotyka, programowanie Dronów, tworzenie sztucznej inteligencji https://www.tensorflow.org/

W czystej Javie też nie piszesz back-endu, tylko w frameworkach Play, Spring, Hibernate To też tak samo Python wspomaga się Django, Pyramid, Tornado, Flask... Ostatnio w bankowości potrzebują sporo programistów Pythona do tworzenia apek.
0 głosów
odpowiedź 5 stycznia 2017 przez Krzysztof Ostrowski Nowicjusz (230 p.)
Zastosowania:

Skrypty do obsługi big data, obsługa stron internetowych, serwerów, wirusy, boty itp.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,142 wizyt
pytanie zadane 15 października 2017 w Python przez wrxxx Początkujący (310 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 4,704 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 114 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2020 w Python przez patryk241 Użytkownik (700 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...