• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Fontello w HTML

Object Storage Arubacloud
0 głosów
293 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2016 w HTML i CSS przez Oskar Niemiec Nowicjusz (160 p.)
zmienione kategorie 20 grudnia 2016 przez HaKIM

Cześć! Niedawno zacząłem swoją przygodę z HTML/CSS. Zbudowałem pierwszą stronę wykorzystując informacje z filmu HTML 3. Niestety, ikona Fontello w divie "fb" nie wyświetla się prawidłowo. Plik fontello.css znajduje się u mnie na dysku we właściwej lokalizacji. Drugie pytanie dotyczy klas i id - czy w takim małym projekcie powinienem używać tylko klas, tylko id, a może jednego i drugiego? Nie do końca rozumiem zasadność stosowania któregokolwiek z rozwiązań. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<title></title>
	
	<meta name="description" content="Opis w Google" />
	<meta name="keywords" content="slowa, kluczowe, wypisane, po, przecinku" />
	
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
	<link rel="stylesheet" href="css/fontello.css" type="text/css" />
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato:300,900&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
	
</head>

<body>
	
	<div class="main">
		<div class="logo">amatorskihokej.pl</div>
		
		<div class="menu">
			<div class="button1">HOME</div>
			<div class="button2">WYNIKI</div>
			<div class="button3">KLUBY</div>
			<div class="button4">SPRZET</div>
			<div class="button5">KONTAKT</div>
		</div>

		<div class="big">
			<div class="pic"> <img src="pic.jpg" /></div>
			<div class="list">
				<div class="fb">
					<a href="http://facebook.com" target="_blank" class="sociallink"><i class="icon-facebook"></i></a>
				</div>
				<div class="yt">yt</div>
				<div class="hokej">hokej</div>
				<div class="orly">orly</div>
			</div>
		</div>
		
		<div class="footer">2016 &copy;</div>
	</div>
	
</body>
</html>

 

 

 

body
{
	text-align: center;
	font-family: 'Lato', sans-serif;
	background-color: #000000;
}

.main
{
	width: 1200px;
	height: 640px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	color: #aaa5a5;
	font-weight: 300;
}

.logo
{
	background-color: #000000;
	color: #eeeeee;
	font-size: 100px;
	height: 120px;
	letter-spacing: 15px;
	font-weight: 700;
	color: #aaa5a5;
	font-weight: 700;
}

.menu
{
	height: 60px;
	background-color: #b20200;
}

.button1
{
	background-color: #b20200;
	color: #dddddd;
	font-size: 36px;
	height: 50px;
	width: 218px;
	border-right: 2px dotted #aaa5a5;
	float: left;
	color: #aaa5a5;
	margin: 5px;
}

.button2
{
	background-color: #b20200;
	color: #dddddd;
	font-size: 36px;
	height: 50px;
	width: 218px;
	border-right: 2px dotted #aaa5a5;
	float: left;
	color: #aaa5a5;
	margin: 5px;
}

.button3
{
	background-color: #b20200;
	color: #dddddd;
	font-size: 36px;
	height: 50px;
	width: 218px;
	border-right: 2px dotted #aaa5a5;
	float: left;
	color: #aaa5a5;
	margin: 5px;
}

.button4
{
	background-color: #b20200;
	color: #dddddd;
	font-size: 36px;
	height: 50px;
	width: 218px;
	border-right: 2px dotted #aaa5a5;
	float: left;
	color: #aaa5a5;
	margin: 5px;
}

.button5
{
	background-color: #b20200;
	color: #dddddd;
	font-size: 36px;
	height: 50px;
	width: 220px;
	float: left;
	color: #aaa5a5;
	margin: 5px;
}

.big
{
	height: 400px;
	width: 1200px;
}

.pic
{
	background-color: #333333;
	color: #cccccc;
	font-size: 40px;
	height: 400px;
	width: 1100px;
	float: left;
}

.list
{
	height: 400px;
	width: 100px;
	float: left;
}

.fb
{
	background-color: white;
	color: #bbbbbb;
	font-size: 20px;
	height: 100px;
	width: 100px;
}

.yt
{
	background-color: #000000;
	color: #bbbbbb;
	font-size: 20px;
	height: 100px;
	width: 100px;
}

.hokej
{
	background-color: #000000;
	color: #bbbbbb;
	font-size: 20px;
	height: 100px;
	width: 100px;
}

.orly
{
	background-color: #000000;
	color: #bbbbbb;
	font-size: 20px;
	height: 100px;
	width: 100px;
}

.footer
{
	background-color: #b20200;
	color: #aaaaaa;
	font-size: 40px;
	height: 50px;
	color: #aaa5a5;
}

 

komentarz 20 grudnia 2016 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
edycja 20 grudnia 2016 przez Vento
Zacznij używać tagów html5 :)
http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2016 przez Jackobs Bywalec (2,430 p.)
Nie ściągnąłeś czcionki. Albo pomyliłeś jej nazwę "icon-facebook" z "icon-facebook-official"
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2016 przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)

powinienem używać tylko klas, tylko id, a może jednego i drugiego?

 Różnica pomiędzy id, a class polega na tym, że id dla danego elementu musi być unikatowe, a klasa może się powtarzać. Przykład:

Trzy div'y ostylowane po id:

<div id="pierwszy"></div>
<div id="drugi"></div>
<div id="trzeci"></div>
#pierwszy { width: 100px; height: 100px; }
#drugi { width: 100px; height: 100px; }
#trzeci { width: 100px; height: 100px; }

Trzy div'y ostylowane po class:

<div class="trzyDivy"></div>
<div class="trzyDivy"></div>
<div class="trzyDivy"></div>
.trzyDivy { width: 100px; height: 100px; }

Nigdy nie robimy tak:

<div id="JakiesId"></div>
<div id="JakiesId"></div>
<div id="JakiesId"></div>

 

Można więc pomyśleć, że id nie ma sensu, bo oba kody robią to samo, a ten z użyciem class jest o wiele krótszy. Ponadto class'y można użyć do ostylowania pojedynczego elementu, więc idea unikalności atrybutu id ginie.

Jednak podział ten ma na celu rozdzielenie warstw aplikacji czy też po prostu strony tzn: atrybutu class używamy do stylowania elementu przez CSS'a, a id do walidowania, edytowania itp. elementu przez JavaScript.

Po prostu do stylowania używa się class :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 662 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2017 w HTML i CSS przez Farmer Obywatel (1,150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 716 wizyt
pytanie zadane 23 października 2015 w HTML i CSS przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 184 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2019 w HTML i CSS przez Valmai Nowicjusz (150 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...