• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wczytanie danych z pliku .csv

0 głosów
1,201 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2016 w C i C++ przez TheBatman94 Początkujący (450 p.)
Cześć,

Mam do was programistów takie pytanie. W jaki sposób mogę odczytać dane z pliku .csv,

jak to działa, jakie są komendy. Jak użytkownik może pobrać dane linie, żeby później program mógł to wczytać, czy tam wypisać zawartosc na ekranie, np: id przedmiotu, wagę, wartość - takie dane są uzupełnione w pliku .csv, i teraz chciałbym aby użytkownik wybrał sobie np. id 7, a program wypisał mu wagę tego przedmiotu, który ma id 7.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję za odpowiedź ! :)

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 grudnia 2016 przez niezalogowany
Trochę stara, ale może działa :D https://csvlib.codeplex.com/

Ewentualnie, jeżeli jest w tym pliku tak jak wyczytałem na wikipedii, napisanie własnego parsera nie byłoby trudne. Możesz wczytać dane z pliku do vectora, rozbić metodami klasy std::string i gotowe :D
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2016 przez TheBatman94 Początkujący (450 p.)
Dziękuję za odpowiedź,

Tak szczerze, myślałem, że będzie to podobne do dołączania tego zwykłego pliku jak z tutorialu C++. Spróbuje coś z tym zrobić wieczorem, ale pewnie nie będzie to takie łatwe...
0 głosów
odpowiedź 23 stycznia 2017 przez kocur1945 Początkujący (480 p.)

$csv = array();
$file = fopen("plik.csv", 'r'); 
while (($result = fgetcsv($file)) !== false){ 
$csv[] = $result;} 
$numerrekordu = 0; //zamiast zero podmieniasz numer rekordu
print_r ($csv[$numerrekordu]);

Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 265 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2016 w C i C++ przez TheBatman94 Początkujący (450 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 480 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 635 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2017 w C i C++ przez pewien_programista Obywatel (1,070 p.)

93,740 zapytań

142,675 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...