• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

sesje w Symfony

Object Storage Arubacloud
0 głosów
819 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2016 w PHP przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Witam,

Wszędzie w tutorialach i kursach do Symfony jest tworzenie strony opartej na: artykuły, o nas i formularz kontaktowy, a nigdzie nie ma jak przejrzyście i poprawnie używać sesji.

Znacie miejsce w internecie gdzie mogę się coś o tym dowiedzieć lub w miarę aktualną książkę o tym?

Przykład 1: chce zrobić stronę z linkami do: główna, forum, klanowicze, dywizje, galeria.

Dla osoby niezalogowanej nie ma się wyświetlać link do forum i nie wiem jak to zrobić optymalnie i elegancko.

Przykład 2: gdy zalogowany jest:

admin - może tworzyć posty, komentować posty, usuwać posty, edytować SWOJE posty, edytować SWOJE komentarze pod postami

moderator - może tworzyć posty, komentować posty, edytować SWOJE posty, edytować SWOJE komentarze pod postami

user - może komentować posty, edytować SWOJE komentarze od postami

nikt nie jest zalogowany - nie wyświetla się forum w ogóle

Z góry dzięki za odpowiedź

PS. Najlepiej jakby to było Symfony 3
komentarz 18 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
ja dopiero raczkuję w Symfony, ale podrzucę dwa linki od których prawdopodobnie powinieneś zacząć. Proste logowanie i rejestracje już udało mi się zrobić bazując tylko na komponencie security, a właśnie w tym momencie przymierzam się do użycia FOSUserBundle.

http://symfony.com/doc/current/security.html

http://symfony.com/doc/current/bundles/FOSUserBundle/index.html
komentarz 18 grudnia 2016 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Dzięki wielkie szefie, na pewno zaglądnę! Szukałem też jakiegoś poradnika wideo po polsku, bo jestem debilem z angielskiego, ale nie mogłem znaleźć. Ze stronami które podałeś będę się musiał jakoś uporać.
komentarz 18 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Podejrzewam, że może być ciężko i sam nawet nie próbuję szukać niczego po polsku. Przyzwyczajaj się, że wszystko w programowaniu dostępne jest po angielsku. Też wcale nie znam angielskiego na dobrym poziomie, ale z dokumentacjami daję radę, także spróbuj. Polecam do nauki Symfony oficjalną dokumentację bo tam jest dosłownie wszystko (no czasem jeszcze można wspomóc się wyszukaniem na StackOverflow) :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To o czym mówisz nie ma nic wspólnego z sesją.. zdajesz sobie sprawę co to jest sesja i do czego służy w php?

http://symfony.com/doc/current/security/acl.html

możesz o tym poczytać, ale rozwiązania tego problemu jest kilka sposobów.
komentarz 18 grudnia 2016 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Przepraszam, że się pomyliłem. Wydaje mi się, że wiem do czego służy sesja i do czego służy w php, ale żeby rozwiać wszelkie wątpliwości proszę o wyjaśnienie.
komentarz 18 grudnia 2016 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

$_SESSION służy do przekazywania danych między stronami. Jest superglobalną zmienną, czyli taką, która ma super zasięg innymi słowy sięga tam gdzie chcesz. Musisz tylko określić od kiedy ma się zacząć, a kiedy skończyć. Nie musisz dzięki tej zmiennej includować niepotrzebnie dodatkowego pliku.

http://php.net/manual/en/reserved.variables.session.php

komentarz 18 grudnia 2016 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
W szkole od zawsze używaliśmy sesji do rozpoznawania czy to admin, użytkownik czy gość, dlatego nie znałem takiego systemu jak ACL. Kolejna rzecz do poznania i nauczenia się, a to wszystko dzięki Panom. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
komentarz 18 grudnia 2016 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Jeszcze jedna sprawa. W takim razie jak ma się to co panowie napisaliście do tego co napisał Arkadiusz Waluk?
komentarz 18 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
@Chess ale użycie gołego $_SESSION w Symfony, które oferuje do tego swoje narzędzia, wydaje mi się co najmniej głupie... Gdybyś już bardzo chciał operować na samej sesji to https://symfony.com/doc/current/components/http_foundation/sessions.html

Ja w dalszym ciągu sądzę, że powinieneś zainteresować się komponentem security i tym co oferuje, ale może Boshi coś konkretniej dopowie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 235 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2019 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 207 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2019 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 100 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2019 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...