• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Orzel lub reszka

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,361 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2016 w C i C++ przez mzcmc Użytkownik (620 p.)
Witam napisalem taki program do losowania orla lub reszki prosze o uwagi dotyczace kodu i jakies propozycje. Jestem poczatkujacy i przerobilem dopiero 4 tematy od pana Miroslawa ,zadanie pochodzi z ksiazki Alexa Allana rozdzial 8.

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <time.h>

using namespace std;

int moneta,rzut;


int main()
{
   cout << "    Orzel czy reszka" << endl;

   srand(time(NULL));


   while(moneta<=2 )
   {
       rzut=rand()%2+1;
       cout << "|----------------------|\n";
       cout << "|Rzuc moneta wcisnij |1|\n";
       cout << "|----------------------|\n";
       cout << "|Zakoncz wcisnij     |2|\n";
       cout << "|----------------------|\n";
       cout << "Wcisnij klawisz "; cin >> moneta;

       if (moneta==2)
       {
           cout << "KONIEC\n\n";
           break;
       }

        cout << endl;

        if(rzut==2)

        cout<<"ORZEL\n\n";

        else if (rzut==1)

        cout <<"RESZKA\n\n";



   }

    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2016 przez niezalogowany

Kilka uwag:

...
#include <time.h> piszesz w C, czy C++? Użyj nagłówka <ctime>

using namespace std; // powiedzmy ze jest jeszcze to akcpetowalne przy malym kodzie, ale lepiej jest uzywac std::cout ...
 
int moneta,rzut; // a to (zmienne globalne) nie ma uzasadnienia w tym kodzie

..

    while(moneta<=2 ) // rob odstepy pomiedzy operatorami while(moneta <= 2)
    ...
        cout << "Wcisnij klawisz "; cin >> moneta; // to powinny byc 2 osobne linie, 1 linia = 1 instrukcja
...
komentarz 19 grudnia 2016 przez mzcmc Użytkownik (620 p.)
W C++ pisze.
komentarz 19 grudnia 2016 przez niezalogowany
Widzę, moje pytanie było czysto retoryczne. Jeżeli piszesz w C++ to stosuj się do konwencji C++
komentarz 19 grudnia 2016 przez mzcmc Użytkownik (620 p.)
Ok, i dzieki za ocene :)  ja działam dalej piszac kolejny kod na jednorekigo bandyte :)
+1 głos
odpowiedź 17 grudnia 2016 przez Kodeman Gaduła (4,480 p.)
Kod jest w porządku, ale uważam, że zbyt szybko próbujesz być doskonały. Mając 4 poradniki na karku i tak być mógł nie zrozumieć porad, jak np. sławne zaprzestanie używania using namespace std, bądź zmiennych globalnych. Na początku nauki programowania, jeśli się kompiluje i działa poprawnie to już bardzo dobrze ;)

Podobne pytania

–8 głosów
2 odpowiedzi 538 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2019 w Sprzęt komputerowy przez niezalogowany
–3 głosów
0 odpowiedzi 246 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2019 w Sprzęt komputerowy przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 668 wizyt

92,551 zapytań

141,398 odpowiedzi

319,529 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...