• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nowoczesny język programowania systemów

Object Storage Arubacloud
0 głosów
875 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2016 w Offtop przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Witam, jak myślicie czy jakiś nowy język programowania ma szanse zastąpić C/C++ przy pisaniu systemów komputerowych typu Windows, Linux, BSD, OSX ? Ma szanse Rust czy D, Golang. Pomijam już Jave, Scala, C#. Wiele nowych systemów jak HaikuOS https://www.haiku-os.org/ jest pisanych w C++11 i zapewne będą pisane w nowszych standardach C++17, C++20. A jakie jest wasze zdanie na ten temat?

http://c0de517e.blogspot.com/2014/06/where-is-my-c-replacement.html

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 17 grudnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
System operacyjny programuje się w języku C i Assemblerze. Nawet C++ nie jest dobrym wyborem. Nie można użyć języka wysokiego poziomu, ponieważ ma wysokopoziomowe API. System musi być wydajnie napisany. Język C jest idealny ponieważ można się spodziewać tego co wypluje assembler. W C++ jest trudniej. Nie mówiąc o językach wysokopoziomowych np. Java, C#, Python, Ruby... które wymagają maszyny wirtualnej dla danego języka, a ona systemu operacyjnego.

C będzie królować przy systemach operacyjnych. Chyba, że wymyślą jakiś nowocześniejszy język który jest niskopoziomowy, ale to nie zmieni faktu, że  w C jest dużo kodu systemowego, a przepisywanie go to tracenie czasu, tak jak tworzenie transpilatora (który pewnie nie będzie tworzył optymalnego kodu).
komentarz 17 grudnia 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
No już wymyślili jest nim język programowania Rust od Mozilli. Lepszy niż D i Go do pisania kerneli systemowych. http://www.redox-os.org/
komentarz 17 grudnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Przy nowych systemach jest to co innego, ale integrując to ze starymi systemami... lepiej tego nie robić.
komentarz 17 grudnia 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Ale takie języki jak Rust są lepszą wersja C++, ponieważ nie trzymają wstecznej kompatybilności z C. Jedyny problem mógłby być w sterownikach od producentów sprzętu, czy by im się chciało pisać stery w tym nowym języku. Ale ze sterownikami otwartymi już nie ma z tym problemu.
komentarz 18 grudnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Mówiłem, do nowych systemów może być to lepsze - nie wiem, przy istniejących systemach jest pewien problem. Lepiej się trzymać tego co jest, przynajmniej na najniższym poziomie. Część systemu może powstać w tym języku, ale im więcej języków tym trudniej.
komentarz 18 grudnia 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Kto wie, być może w przyszłości powstanie taki język który będzie pisany przez sztuczną inteligencję, taki odpowiednik asemblera. No bo przecież trudność nauki nie będzie dla niej żadnym problemem czy szybkość pisania. Dlatego wybierze najbardziej wydajny język programowania lub sama taki stworzy. Człowiek tylko określi co chce, aby ona za niego sprawy techniczne napisała.
komentarz 28 stycznia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Podobne pytania

0 głosów
11 odpowiedzi 1,005 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2015 w Offtop przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 387 wizyt
pytanie zadane 25 października 2015 w Offtop przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
0 głosów
7 odpowiedzi 984 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...