• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapis tablicy do bazy danych

0 głosów
2,016 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2016 w SQL, bazy danych przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
edycja 15 grudnia 2016 przez bartek7910
Witam serdecznie

Chcę stworzyć aplikację, która ułatwi mi pracę. Chodzi mianowicie o rozliczanie dojazdów do klientów (kilometry, godziny wyjazdów itp.). Mam kilka ustalonych tras, więc można powiedzieć, że  każdego dnia odwiedzam tych samych klientów. Czasami są wyjątki i któryś z klientów jest pomijany.

Planuję to rozwiązać w następujący sposób:

W bazie danych chcę stworzyć tabelę Trasy[ID, Nazwa trasy, Miejscowości]. W kolumnie Miejscowości chcę zapisać wszystkie dostępne na trasie miejscowości w postaci Tablicy. Chodzi mi o maksymalną elastyczność. Trasa zawsze może się zmienić. Któraś miejscowość może wypaść, przejść do innej trasy oraz może dojść nowa miejscowość. Tablica Miejscowości będzie wykorzystana do wygenerowania formularza do rozliczania dojazdów. W zależności od wybranej trasy będą dostępne różne miejscowośći.

Dane dotyczące rozjazdów chcę zapisywać w tabeli Rozjazdy również w postaci tablicy w jednej kolumnie, czyli wszystkie dojazdy z jednego dnia będą zapisane w postaci tablicy wielowymiarowej w jednej komórce tabeli.

Są to na chwilę obecną rozważania czysto teoretyczne.

Czy mój tok myślenia jest prawidłowy, czy może to rozwiązać w inny sposób? Czy w ogóle istnieje możliwość zapisania tablicy do jednej komórki w bazie danych?

Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Bartek

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2016 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)

Traktowanie kolumny jako tablicy nie jest dobrym rozwiązaniem. Lepiej stworzyć nową tabelę i stworzyć relację, a ponieważ jest to relacja wiele do wielu (jedna trasa może zawierać wiele miejscowości, jak i jedna miejscowość może występować na wielu trasach), należy do tego stworzyć tabelę pośredniczą. Może to wyglądać np. tak:

TRASA [id_trasy, nazwa],

MIEJSCOWOSC [id_miejscowosci, nazwa]

TRASA_MIEJSCOWOSC [id_trasy, id_miejscowosci]

Tabela Rozjazdy podobnie, czyli np. id_rozjazdu, data, itd.

Czy w ogóle istnieje możliwość zapisania tablicy do jednej komórki w bazie danych?

Można to zrobić np. za pomocą funkcji implode.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,031 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez MrSanten Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 781 wizyt
pytanie zadane 30 października 2017 w PHP przez koyoo Początkujący (340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 791 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2017 w SQL, bazy danych przez seam3 Początkujący (450 p.)

93,695 zapytań

142,613 odpowiedzi

323,225 komentarzy

63,226 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...