Witam!
Od pewnego czasu trenuje programowanie w języku PHP i zetknąłem się z problemem, który przysporzył mi barierę nie do przeskoczenia. Zdaje sobie sprawę, że nie jest to ultra trudne ale jak wspominałem dopiero zaczynam. Mianowicie mam tabelkę generowaną za pomocą php i html. Dane w niej to między innymi idklienta. Chciałbym zrobić tak, że po kliknięciu w idklienta zostanie ono przesłane do kolejnej strony php gdzie będzie już zapytanie do bazy o indywidualne dane dla tego konkretnego id. Zapytanie SQL będzie wyglądać w stylu SELECT * from klient where idklienta=$idklienta". Za Chiny ludowe nie wiem jak odpowiednio podlinkować id, tak aby zostało ono przesłane. Poniżej zamieszczam fragment odpowiadający za generowanie tabelki:
<?php
if($polaczenie->connect_errno!=0){
echo"Error: ".$polaczenie->connect_errno ;
}
else{
$polaczenie =@new mysqli($host, $db_user,$db_password,$db_name);
$sql = "SELECT * FROM klient";
if($rezultat=$polaczenie->query($sql)){
echo "<table>";
echo "<tr><td>" . 'idklienta' . "</td></tr>";
echo "<tr><td>" .$wiersz3['idklienta'] ."</td></tr>" ;}
echo "</table>";}
$polaczenie->close();
$rezultat->close();
} ?>
Problem polega na tym, że nie wiem do końca jak działa w formularzach metoda POST i GET. To jedna z moich nieudanych prób. Nie do końca wiem też jak wydobyć id klienta z $wiersz3['idklienta']. Czy ktoś mógłby podać linijkę kodu wyciągnięcia takiej danej, a potem odbioru w drugim pliku php?
Powyżej fragment tabelki, która ma zostać podlinkowana. Wszelkie inne uwagi także będą dla mnie cenne.Nie wiem do końca czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi. W razie czego pytajcie. Pozdrawiam!